Aan- en verkoop
begeleiding

Aan- en verkoop

Uw bedrijf verkopen of juist een bedrijf overnemen? Een overnametraject biedt veel kansen, maar brengt ook risico’s mee. Een overnametraject is een intensief traject waarbij u geconfronteerd wordt met vaak nieuwe processen, onderhandelingen en emotie. Het is een intense ervaring die vraagt om zorgvuldigheid, ervaring en kalmte. Goede ondersteuning is daarom van groot belang. Met ons ervaren team van adviseurs begeleiden wij u tijdens het overnametraject.

Fases verkoopproces

Bij een verkoopproces zijn een aantal fases te onderscheiden.

1. In de eerste fase analyseren we het businessmodel van uw onderneming. De waarde wordt in essentie bepaald door de verdiencapaciteit van de onderneming. Door fundamenten van uw onderneming te verstevigen wordt uw onderneming beter verkoopbaar. Een waardebepaling kan hier onderdeel van uitmaken. We zullen samen met u de verkoopstrategie bepalen. Hoeveel kopers worden benaderd? Wat voor type kopers? Hoe ziet de tijdslijn eruit?

2. Tijdens de tweede fase stellen we een informatie memorandum (IM) op waarin we uw bedrijf presenteren aan potentiële kopers. Samen bepalen we de lijst van potentiële kopers om te benaderen. Deze lijst wordt in overleg met u zorgvuldig opgesteld mede vanuit ons grote netwerk. Tevens komen de procesbrief en geheimhoudingsverklaring aan bod.

3. In de derde fase benaderen we potentiele kopers en analyseren we met u de ontvangen biedingen. Samen bepalen we met welke potentiële kopers we het proces zullen vervolgen. Hieruit volgen onderhandelingen en uiteindelijk een Letter of Intent (LOI).

4. In de laatste fase wordt het boekenonderzoek (Due Diligence) uitgevoerd. Wij kunnen u ondersteunen bij het inrichten van de dataroom, begeleiden u tijdens het due diligence proces en het voeren de onderhandelingen. Ook begeleiden wij u, samen met de betrokken jurist, bij de totstandkoming van en onderhandelingen over de koopovereenkomst. Wij zijn betrokken tot aan de uiteindelijke levering van de aandelen.

 

Fases aankoopproces

Bij een aankoopproces zijn tevens een aantal fases te onderscheiden.

1. In de eerste fase kunnen wij u bijstaan bij het zoeken van overnametargets.

2. Bij de tweede fase adviseren wij u omtrent de juiste prijs door middel van een waardering en het opstellen van een biedingsbrief.

3. Bij de laatste fase zullen wij u ondersteunen bij de uit te voeren due diligence, het structureren en financieren van de transactie, het voeren van de onderhandelingen en het beoordelen van de koopovereenkomst. Wij zijn betrokken tot aan de uiteindelijke levering van de aandelen.

Whitepaper: Stappenplan bedrijfsoverdracht

De huidige markt voor overnames is er een van uitersten. Aan de ene kant is er heel veel geld bij investeringsmaatschappijen die profiteren van een lage rente. Aan de andere kant, bij de ondernemingen, zijn er de problemen door de coronacrisis.

Download hier de whitepaper

Gerelateerde services

Corporate Finance
Due Diligence
Corporate Finance
Financiering