Onze juristen zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht en bieden juridische ondersteuning aan werkgevers op het gebied van personeel. Van het opstellen van waterdichte contracten en adviezen over cao’s tot due diligence onderzoeken bij overnames en het oplossen van arbeidsconflicten, ons deskundige team staat voor u klaar. Wij zorgen ervoor dat u binnen de wet opereert en uw belangen beschermd blijven. Laar uw gegevens achter of neem direct contact met ons op. Kijk op onze updatepagina voor de laatste ontwikkelingen.
Neem contact met mij opTeam Arbeidsrecht biedt arbeidsrechtelijke ondersteuning voor werkgevers met alle wet- en regelgeving rondom arbeid. Naast het fungeren als vraagbaak voor werkgevers werken we aan overeenkomsten, reglementen, protocollen of bepalingen daarin. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen en reviewen van: arbeidsovereenkomsten en daaraan gerelateerde afspraken, overeenkomsten van opdracht (ZZP), managementovereenkomsten, vaststellingsovereenkomsten en bonusovereenkomsten in zowel de Nederlandse als Engelse taal.
We zorgen dat deze stukken voldoen aan geldende wet- en regelgeving en de laatste jurisprudentie. Of het nu gaat om standaard, complexe, formele, informele, nationale of internationale situaties, Team Arbeidsrecht ondersteunt graag bij het vastleggen van (arbeidsjuridische) afspraken die bij uw onderneming passen.
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op gebied van Arbeidsrecht? Via onze updatepagina delen wij steeds de laatste actualiteiten
Een groot deel van de werkgevers in Nederland valt onder de werkingssfeer van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en/of verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds (bpf) waardoor zij verplicht zijn deze arbeidsvoorwaarden toe te passen. De werkingssfeerbepalingen zijn vaak complex en op het eerste oog niet altijd logisch of duidelijk.
Het kan daarom om verschillende redenen verstandig zijn regelmatig een werkingssfeeronderzoek te doen. Team Arbeidsrecht helpt u bij het bepalen of dergelijke arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn en hoe deze toegepast moeten worden in de praktijk.
Wanneer u als werkgever een onderneming wilt kopen of juist verkopen, is het essentieel dat uw belangen tijdens het overnametraject zo goed mogelijk worden behartigd. Vaak is het personeel een belangrijk onderdeel van de onderneming. Het is daarom van belang dat het beeld dat u van de onderneming hebt juist is en dat eventuele risico’s ten aanzien van het verleden en naar de toekomst toe voorafgaand aan de transactie bij u bekend zijn. Wordt de juiste cao toegepast? Is een verplichte pensioenregeling van toepassing?
Om te voorkomen dat u na de transactie voor onaangename verrassingen komt te staan, kunt u een due diligence onderzoek laten uitvoeren. Tijdens een due diligence onderzoek worden alle risico’s van een onderneming in kaart gebracht, zodat u bijvoorbeeld (beter) kunt beoordelen of de onderneming de gevraagde verkoopprijs waard is en/of onder welke voorwaarden de transactie plaats kan vinden.
Het Team Arbeidsrecht is gespecialiseerd in (vendor) due diligence onderzoeken en helpt u bij het in kaart brengen van eventuele risico’s op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid, pensioen en employee benefits. Aan de hand van het due diligence onderzoek wordt een duidelijke rapportage opgesteld waarin ook aanbevelingen worden geformuleerd en risico’s worden gekwantificeerd. Op die manier weet u niet alleen wat de risico’s zijn, maar ook hoe u deze kunt voorkomen of beperken om tot een succesvolle transactie te komen.
Een (vendor) due diligence kan worden uitgevoerd door een multidisciplinair team van Crowe, zodat er ook onderzoek wordt gedaan op het gebied van financiën, fiscaliteit en IT.
Bij een reorganisatie, overname, fusie of splitsing kan sprake zijn van een overgang van onderneming. De wet regelt dat bij een overgang van onderneming alle betrokken werknemers van de vervreemder automatisch in dienst treden bij de verkrijger met behoud van alle arbeidsvoorwaarden. Zowel de vervreemder als de verkrijger kan dus niet kiezen welke werknemers wel mee overgaan en welke niet.
In de praktijk is het niet altijd even duidelijk of sprake is van een overgang van onderneming zoals in de wet bedoeld. Het is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Wordt de onderneming voortgezet? Blijft de identiteit van de onderneming behouden? Gaan alle activiteiten over of slechts een deel? Gaan alleen werknemers mee over of wordt er ook activa overgenomen?
Wanneer een overgang van onderneming onopgemerkt blijft, kan dit vergaande gevolgen hebben. Des te belangrijker om goed advies in te winnen ten aanzien van deze complexe materie. Team Arbeidsrecht kan voor jou beoordelen of sprake is van een overgang van onderneming. Ook wanneer we tot de conclusie zouden komen dat geen sprake is van een overgang van onderneming, kunnen we ondersteunen bij de eventuele aandachtspunten omtrent het verplaatsen van personeel.
Door bijvoorbeeld (een) overname(s) kan de situatie ontstaan dat niet alle werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben. Dit kan om meerdere redenen niet wenselijk zijn. Het zorgt onder andere voor inefficiëntie processen ten aanzien van de (personeels-)administratie. Alvorens in kaart te brengen wat het gewenste beleid is ten aanzien van de (nieuwe) arbeidsvoorwaarden, is het van belang om te weten of, en zo ja welke, arbeidsvoorwaarden geharmoniseerd kunnen worden.
Als dat is onderzocht kan gekeken worden op welke manier arbeidsvoorwaarden zouden kunnen worden geharmoniseerd, wat de voor- en nadelen zijn van de harmonisatie en hoe het uiteindelijke resultaat goed schriftelijk vastgelegd kan worden. Team Arbeidsrecht kan werkgevers bij dit gehele traject adviseren.
Wat kunt u als werkgever doen als u een conflict heeft met een werknemer? Een conflict kan verschillende oorzaken hebben en kan op enig moment invloed hebben op de werksfeer binnen uw bedrijf. Om die redenen is het belangrijk om te weten hoe het geschil zou kunnen worden opgelost en welke maatregelen u eventueel kunt nemen in een bepaalde situatie.
Dit geldt ook voor situaties waarin er niet (direct) sprake is van een geschil, maar wanneer een werknemer onvoldoende presteert, vaak te laat komt, zich niet aan de voorschriften houdt, enzovoort. Als u in die gevallen geen of niet de juiste maatregelen neemt, kan dit leiden tot vervelende situaties.
Team Arbeidsrecht informeert u graag over uw positie als werkgever in dergelijke situaties en zoekt samen met u naar een passende oplossing.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u als werkgever op enig moment afscheid wilt nemen van een werknemer. Het is echter van belang om vooraf te bekijken of het ontslag mogelijk is en op welke manier dit juridisch geregeld moet worden.
Bij een ontslag zijn er namelijk veel belangrijke aandachtspunten, of het nu gaat om een ontslag op staande voet of om een (tussentijdse) opzegging. Denk aan de toepassing van de opzeggronden, opzegverboden, (afwijkende) opzegtermijnen, het afspiegelingsbeginsel, herplaatsingsverplichtingen, de eventuele rol van de ondernemingsraad, enzovoort.
In geval van een collectief ontslag zijn er daarnaast extra aandachtspunten. Ook wanneer een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten, zijn er diverse zaken waarmee u rekening moet houden. Team Arbeidsrecht kan u adviseren en begeleiden bij zowel individuele als collectieve ontslagen. En als het dienstverband kan worden beëindigd met wederzijds goedvinden door middel van een vaststellingsovereenkomst, dan ondersteunen we u graag bij het opstellen van deze overeenkomst en de eventuele onderhandelingen.
Medezeggenschap is geregeld in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Een medezeggenschapsorgaan (personeelsvertegenwoordiging, personeelsvergadering, ondernemingsraad) behartigt de belangen van het personeel binnen een onderneming en voert overleg met de directie over bedrijfseconomische en/of sociale onderwerpen. De ondernemingsraad oefent ook door middel van advisering en instemming invloed uit op de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid.
Maar wanneer moet een medezeggenschapsorgaan worden ingesteld? Hoe werkt zo’n instellingstraject? Welke rechten en plichten heeft een medezeggenschapsorgaan? Wanneer is sprake van advisering en wanneer is sprake van instemming bij de ondernemingsraad? Waar dient een ondernemer rekening mee te houden? Wat zijn de gevolgen als een medezeggenschapsorgaan over het hoofd gezien wordt?
Team Arbeidsrecht helpt graag bij het opzetten van een medezeggenschapsorgaan, advies- & instemmingstrajecten bij de ondernemingsraad en alle andere zaken die spelen in het kader van medezeggenschap.
Dankzij de nauwe samenwerking met onze HR Services collega’s zijn wij in staat u direct bij te staan bij nog veel meer gebieden binnen HR. Onze specialisten kunnen u ondersteunen op gebied van: