Terug
HR Services 20-07-23

Personeelstekort en stijgend ziekteverzuim leggen zware druk op bedrijven

Verzuimbegeleiding

Het tekort aan personeel en de stijging van het ziekteverzuim vormen een zware belasting voor bedrijven. Deze uitdagingen worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder de vergrijzing van de beroepsbevolking, de toename van deeltijdwerk en een hoog ziekteverzuim.

Ziekteverzuim stijgt naar 5,6% in Nederland, kostenpost voor bedrijven

Het ziekteverzuim in Nederland bereikte eind 2022 een hoogtepunt van 5,6%, wat een aanzienlijke impact heeft op de bedrijfsvoering, zowel financieel als operationeel. Bijvoorbeeld, bij een bedrijf met gemiddeld 25 werknemers, zorgt dit voor een extra kostenpost van ongeveer €95.000,- per jaar. Vooral voor bedrijven die al te maken hebben met een personeelstekort, neemt de werkdruk alleen maar toe. Werknemers ervaren steeds vaker burn-out en overspannenheid als gevolg van deze druk.

Toenemende werkdruk en burn-out bij werknemers treft vooral jonge startende werknemers

Met name jonge startende werknemers in de leeftijd van 25 tot 34 jaar, die voorheen het laagste risico op arbeidsongeschiktheid liepen, worden sterk getroffen door de toenemende werkdruk en lopen het risico op een burn-out. Deze ontwikkeling is zorgwekkend en vereist de nodige aandacht. Een langdurig zieke medewerker kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen en een domino-effect veroorzaken.

Betrouwbare partner essentieel om risico’s te beperken

Om de risico’s van personeelstekort en ziekteverzuim te beperken, is het cruciaal om een betrouwbare en vooral bereikbare partner te hebben. Wij kunnen hier met ons team van specialisten op het gebied van preventie en duurzame inzetbaarheid bij helpen. Door op maat gemaakte expertise en ondersteuning te bieden, kunnen wij bedrijven helpen bij het beperken van de financiële en operationele gevolgen van personeelstekorten en ziekteverzuim.

Secundaire arbeidsvoorwaarden cruciaal in tijden van arbeidsmarktkrapte

Naast het beperken van risico’s is het ook essentieel voor bedrijven om te investeren in goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Vooral in tijden van krapte op de arbeidsmarkt kunnen dergelijke voordelen helpen bij het aantrekken en behouden van werknemers. Een solide pensioenregeling en een WIA-verzekering zijn slechts enkele voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden die werknemers aantrekken. Wij denken graag met u mee om op maat gemaakte oplossingen te vinden die past bij de specifieke behoeften.

Auteur: Tobias van Essen, Consultant