Terug
HR Services 24-06-20

5 tips om jouw medewerkers in hun kracht te zetten!

Een blog door Jente Tops, Junior HR adviseur 

Medewerkers bepalen in grote mate het succes van een MKB onderneming. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers zo goed mogelijk tot hun recht komen en zo bijdragen aan een optimaal bedrijfsresultaat? Ben je benieuwd welke talenten jouw medewerkers hebben en hoe deze optimaal benut kunnen worden? Heb je moeite met het vinden van de juiste mensen voor jouw vacatures? Of wil je een boost geven aan de mogelijkheden tot doorstroom en ontwikkeling in jouw organisatie? Talentmanagement biedt de uitkomst!

Drijfveren!

Bij talentmanagement is het van groot belang om inzicht te hebben in de drijfveren van medewerkers. Drijfveren liggen namelijk ten grondslag aan het talent van een medewerker. En dat talent draagt weer bij aan de mate waarin een competentie ontwikkeld kan worden.

Door inzicht te hebben in de drijfveren van mensen, kun je ze aansturen op een manier die bij ze past en ze ‘in hun kracht’ laten werken. Hierdoor ontwikkelen jouw medewerkers hun competenties makkelijker én zullen ze vaak ook veel meer plezier hebben in hun werk.

Door de drijfveren van jouw medewerkers naar boven te halen kom je vaak tot verrassende inzichten. Voorbeeld: een werknemer met de functie van Administratief Medewerker bleek hoog te scoren op de drijfveer hulpverlenen, waardoor deze medewerker het talent ‘servicegericht’ had. Gerelateerde competenties bij dit talent zijn: coachen, samenwerken en klantgerichtheid. Deze medewerker zal deze competenties goed ontwikkeld hebben, of deze eenvoudig verder kunnen ontwikkelen en zal er ook energie van krijgen om deze competenties toe te passen (thuis bleek deze medewerker ook nog een voetbalteam te coachen). Deze medewerker zou dus bijvoorbeeld energie krijgen van andere medewerkers te begeleiden in een ‘buddy-systematiek’, een team te coachen, of om meer in contact te staan met klanten.  Dergelijke voorbeelden gelden zowel voor praktische functies, zoals de functie van hovenier, monteur en magazijnmedewerker, alsook voor kantoorfuncties.

Daarnaast kan het in kaart brengen van drijfveren ook zeer zinvol zijn voor promoties binnen een organisatie, of voor het werven van nieuwe medewerkers. Je kunt dan in kaart brengen wie talent heeft voor de competenties die vereist zijn voor een bepaalde functie. Door de drijfveren van een geheel team in kaart te brengen, kan het team op een efficiënte manier een goed resultaat behalen en zo bijdragen aan de organisatiedoelstellingen.

Wil je binnen jouw MKB bedrijf aan de slag met talentmanagement? 

Graag delen wij vijf tips op het gebied van talentmanagement:

  1. Neem een proactieve houding aan: Ga het gesprek aan met managers en medewerkers over hoe je hen kunt helpen om het team beter te laten functioneren. Wacht niet totdat vragen jou bereiken, maar neem zelf het initiatief.
  2. Stel een haalbaar einddoel: Focus je op een haalbaar einddoel dat je wilt bereiken en kies concrete en haalbare doelstellingen. Talentmanagement is een erg breed onderwerp, waardoor het verleidelijk is om te uitgebreide plannen te maken.
  3. Creëer draagvlak: Zorg ervoor dat je draagvlak creëert onder managers en medewerkers voor jouw plannen. Betrek belanghebbenden bij de plannen en laat hen meedenken over de plannen. Houd rekening met belangen en motivatie van andere mensen en tast af hoe zij tegen de situatie aankijken. Geef tijdig informatie en geef mensen ook inspraak. Door draagvlak te creëren, zal er minder weerstand zijn en heeft het plan een grote kans van slagen hebben.
  4. Kies de juiste een aanpak: Kies een aanpak op het gebied van talentmanagement die voordeel oplevert voor de gehele organisatie. De juiste talentmanagementaanpak is organisatie specifiek. Ga opzoek naar een aanpak die aansluit bij de organisatie en haar missie, visie en doelstellingen. Bij de keuze van een (assessment)instrument moet daarnaast rekening gehouden worden met de begrijpelijkheid en toepasbaarheid van rapporten voor de verschillende belanghebbenden. De aanpak moet voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar zijn, anders zal dit weerstand en negativiteit vanuit medewerkers opleveren.
  5. Maak gebruik van de juiste kennis en begeleiding: Talentmanagement is een erg breed en complex onderwerp, het is daarom aan te raden om een adviseur in te schakelen met kennis hierover. Een adviseur inschakelen kan je veel tijd besparen en zorgt ervoor dat je de juiste keuzes maakt.

Hoe kunnen wij helpen?

Crowe HR Services heeft voor het MKB een talentmanagement aanpak ontwikkeld die ingaat op verschillende punten, zoals: het in kaart brengen en optimaal inzetten van het aanwezige talent binnen een organisatie, het werven van extern talent, het optimaliseren van samenwerking in een team en het opstellen van carrièrepaden en ontwikkelmogelijkheden op basis van competenties. 

Binnen Crowe HR Services maken we gebruik van de TMA-methodiek. Dit is een bewezen en praktische aanpak op het gebied van talentmanagement. De TMA-methodiek bestaat uit verschillende talentanalyses en een competentiegids. Door deze te vertalen naar onze aanpak, creëren wij een talentgericht functiehuis en een talentgerichte gesprekkencyclus.

Wil je graag meer informatie of eens sparren over een talentmanagementaanpak voor jouw organisatie? Neem dan hier vrijblijvend contact met mij op!

Jente Tops
Junior HR Adviseur Crowe HR Services