Nuance 18 Banner Nieuwsbericht Voorwoord Johan Daams
18 augustus 2020

Nuance 18: Voorwoord Johan Daams

"Willen wij echte veranderingen teweegbrengen? Dan zullen we dus meer moeten doen dan de hoogst noodzakelijke of cosmetische ingrepen."

Hoe graag we er op dit moment ook aan zouden willen ontsnappen, we ontkomen niet aan het praten over de coronacrisis. En als we het woord crisis gebruiken heeft dit altijd een negatieve lading. En natuurlijk zijn er zorgen. Zorgen op gebied van gezondheid en zorgen op gebied van onze economie en welvaart. Terechte zorgen, maar het is niet zo dat we dit niet hebben zien aankomen. We zijn voldoende gewaarschuwd, maar dachten met z’n allen: ‘het zal wel meevallen’. Zoals velen van ons nog steeds denken dat het met het milieu ook wel meevalt, totdat er een milieucrisis is. De stikstofcrisis die vorig jaar ontstond is daar een voorbode van, en ook die is nog niet weg ondanks dat die de laatste tijd minder zichtbaar is.

Moment van de waarheid

Maar laten we het hebben over een andere uitleg van een crisis; namelijk een ‘moment van de waarheid’. Tijdens een crisis moeten beslissingen worden genomen die van grote invloed zijn op de toekomst. Het is nog maar de vraag of die beslissingen genomen kunnen en zullen worden. Een medicijn of zelfs een vaccin is hopelijk een oplossing voor COVID-19, maar niet voor toekomstige gezondheidsrisico’s met andere infecties.

Willen wij echte veranderingen teweegbrengen? Dan zullen we dus meer moeten doen dan de hoogst noodzakelijke of cosmetische ingrepen. En alleen met ons eigen kikkerlandje is de impact te klein. Hoewel ik ook de nodige bedenkingen heb bij de EU, zou een succesvol Europees beleid een ultiem bewijs zijn van het bestaansrecht van de EU. De eerste aanzet op milieugebied is hiervoor gedaan, maar de verdeeldheid in Europa is behoorlijk groot. Zeker als het aankomt op het betalen van de rekening en het profiteren van subsidies, zoals we nu zien bij de economische hulpmaatregelen. Maar misschien is deze crisis dan toch groot genoeg om de echte verandering teweeg te brengen.

Of zal het toch allemaal wel meevallen…?