Website Banner Murat
19 januari 2020

Data Science met Murat Sayilir

Data Science, een onderwerp dat we steeds vaker aantreffen in accountantsland. Dankzij een initiatief van Murat kreeg een groep van 15 studenten aan de Avans hogeschool in ‘s-Hertogenbosch meer informatie over dit ‘ongoing’ onderwerp. Murat praat je bij:

Wat is Data Science?

Door alle technologische ontwikkelingen in de laatste jaren is er ongelooflijk veel data beschikbaar. Data analyse houdt in dat we op basis van data verbanden leggen en uitzonderlijke transacties identificeren. Door de achtergrond van deze transacties te onderzoeken zijn we in staat onze klanten uit te dagen en zodoende een bijdrage leveren aan de optimalisatie van hun bedrijfsprocessen.

Ik heb Huub Janssen, vennoot bij Crowe, uitgenodigd om ons meer te vertellen over Data Science. Huub is sinds de start van dit project betrokken. Zijn passie over dit onderwerp inspireert mij en hopelijk anderen om zelf met Data Science aan de slag te gaan.

Wanneer Huub aan de groep vraagt of ze tijdens hun studie of stage te maken krijgen met Data Science blijft het muisstil. Werk aan de winkel dus! ‘Na 12 jaar bij EY in dienst te zijn geweest heb ik de overstap gemaakt naar Crowe. Data Science was de grootste drijfveer voor deze switch in bedrijven. Het is een tool waarmee je echt toegevoegde waarde kunt bieden voor je klanten‘’.

Gaat de accountant verdwijnen?

Een vraag die veel studenten bezig houdt. Maar wat is hier waar van? De wereld globaliseert, wordt complexer. Wat gebeurt er dan met de vraag naar onze diensten? Zouden die toenemen of afnemen? Je raadt het al, die nemen alleen nog maar toe. We moeten nog steeds snappen hoe de cijfers bedrijfseconomisch werken, maar we moeten steeds beter kunnen analyseren. Daarom wordt de toepassing van Data Science steeds belangrijker.

Het ontstaan van Data Science.

Huub: ‘’Hoe gaan we dit doen? Dat vroegen wij ons in het begin ook af. Dit was niet makkelijk. Want hoe ga je op een veilige en betrouwbare manier gegevens van je klanten verzamelen. En hoe overtuig je ze van de toegevoegde waarde wanneer je het ook voor jezelf nieuw is.’’

Een groep van techneuten, analisten, it-deskundigen en accountants hebben samen het Data Science platform van Crowe ontwikkeld. Data analyse start met de complexiteit uit data te halen voor de klant. In het voorjaar van 2018 is Crowe gestart met Data Science en zijn 7 willekeurige klanten onder de loop genomen. ‘’Dat was een energie slurpend proces die binnen één jaar geweldige resultaten opleverde. Met deze analyses konden we echt toegevoegde waarde bieden aan onze klanten.’’ Vandaag de dag heeft Crowe ca. 30 cliënten in onze data gedreven aanpak zitten. In potentie zijn er 250 cliënten geschikt voor deze aanpak. Wat je ermee kunt is echt indrukwekkend.
De toegevoegde waarde van Data Science

Veel mensen denken: het vak van de accountant is eentonig en saai. Maar als we de buitenwereld laten zien wat we met deze analyses kunnen in combinatie met de gesprekken die daaruit voortkomen, dan wordt dit vak een stuk aantrekkelijker. Data Science zorgt ervoor dat wij inzichten krijgen die voorheen niet beschikbaar waren. De accountant heeft nu de tijd om naar de bijzonderheden te kijken en daarover in gesprek te gaan met klanten. Deze ontwikkeling zorgt voor veel meer diepgang.

Een voorbeeld:

In dit voorbeeld gebruiken we een fabrikant van complete slaapsystemen. Het assortiment bestaat uit matrassen, boxsprings en accessoires. Het eindproduct kan geheel op maat worden afgenomen dankzij een brede collectie met diverse variaties, lengten, breedtes, dikten, kleuren en materialen.

Het is voor zowel de accountant als ondernemer belangrijk om de waarde van de voorraad te bepalen. De klant heeft veel voorraad in stock om te kunnen voldoen aan de verplichte levertijd van maximaal 4 weken. De klant beweert dat een rode stoffen matras met witte stippen prima kan verkopen, maar de accountant kan hier anders over denken.

De enige oplossing is het inbrengen van duidelijkheid en de omloopsnelheid in kaart brengen. Dit kan je doen d.m.v. een van de bekende tools zoals Excel. Met Excel ben je vervolgens uren, al dan niet dagen bezig met in kaart brengen van de risicodragers. Het zou veel beter zijn als de accountant via een aantal klikjes de nodige informatie filtert en de voorraad met lage omloopsnelheid kan presenteren aan de klant. De accountant van deze tijd kiest uiteraard voor optie twee.

Nu kan er gedacht worden: gaan we de voorraad afboeken of gaan we daar een stuk handiger mee om. Dankzij de tool die Crowe heeft ontwikkelt is de accountant op een beter idee gekomen. De incourante voorraad matrassen aanbieden in outlet stores. Een oplossing waar zowel de klant als de accountant tevreden mee zijn.

Tot slot

“Een jaarrekening bespreken is een heel veilige manier van het beoefenen van het beroep. Een uitspraak doen over waar de klant over een aantal jaren staat met de bijkomende risico’s en daar eens heel goed met hem over nadenken is een andere manier van aanpak. Hierdoor lever je toegevoegde waarde voor de klant.’’

Met Data Science kijken we naar de uitkomst van de analyses en gaan we met de klant in gesprek over de bijzonderheden. Daarin zit de kracht van een goede accountant. Je helpt je klant niet alleen aan een correcte jaarrekening, maar hebt ook een bijdrage aan het managen van zijn groei als onderneming.