BTW | Crowe Foederer

BTWBtw data analyse

De functie van accountantskantoren is sterk aan het veranderen. Klanten eisen dat hun accountant een proactieve en betrouwbare adviesrol inneemt en niet alleen maar de cijfers over het verleden beoordeelt. Dit geldt ook voor de btw positie van uw bedrijf.

De (internationale) omzetbelasting kenmerkt zich door uiteenlopende lokale regels en talloze uitzonderingen. Hierbij speelt het juist en efficiënt kunnen beoordelen van data een steeds belangrijkere rol, omdat het deuren opent naar nieuwe - op data gebaseerde - mogelijkheden. In deze ontwikkeling van data analyse loopt Crowe voorop.

Nationale en Europese overheden maken steeds meer gebruik van data analyse om onjuistheden en/of fraude op te sporen. Overheden focussen dan vaak op data die invloed heeft op de btw positie. Dankzij ons Foederer Data Science platform, kunnen wij een veelheid aan btw gerelateerde data uitlezen en deze via algoritmes rangschikken, analyseren en interpreteren. Hierdoor bent u altijd in control.

Inrichting administratiesysteem

Een belangrijke voorwaarde om in control te zijn is dat uw ERP systeem goed is ingericht. Een incorrecte verwerking van data binnen uw ERP systeem werkt onjuistheden immers in de hand. Wanneer u geen correcte btw administratie voert, kunt u achteraf voor vervelende verrassingen komen te staan. Het inrichten en regelmatig testen van het administratiesysteem verdient daarom aandacht. Het testen van zowel het systeem als de uitkomsten ervan, wordt gedaan door middel van data analyse. Binnen ons data science platform, heeft Crowe circa 30 testen ontwikkeld om te kunnen controleren of uw aangiftes correct uit uw administratiesysteem komen.

Met onze btw data analyse kunnen we bijvoorbeeld controleren of de btw codes correct zijn ingericht en consistent worden gebruikt, de btw aangifte volledig is, de juiste btw regimes zijn toegepast, de (buitenlandse) btw nummers correct zijn gebruikt, er nog (meer) btw in aftrek kan worden gebracht, en of bijvoorbeeld btw vrijstellingen goed zijn toegepast. Mogelijk kan data analyse zelfs voorkomen dat de (buitenlandse) belastingdienst aan uw deur klopt.

Overigens kan door middel van specifieke data analyse ook worden bekeken wat de status van het (eventuele) tax control framework is, en zijn wij in staat om verbeterpunten te identificeren.

Internationale btw

De btw afdracht wordt nog ingewikkelder als u internationaal zaken doet. Elk land heeft namelijk zijn eigen btw regelgeving, ook binnen de Europese Unie. Als u wereldwijd zaken doet moet u rekening houden met lokale btw tarieven, invoerrechten en statistiekopgaven. Wellicht moet u zich in meerdere landen registreren. Al met al is de internationale btw regelgeving ingewikkelde materie, hetgeen zakendoen over de grens complex maakt.

Btw data analyse is noodzakelijk voor multinationals en ook zeer interessant voor grotere midden- en kleinbedrijven, die vanwege de grote aantallen transacties in het buitenland over een enorme hoeveelheid data beschikken. Ongeacht of uw bedrijf exporteert, eigen vestigingen in het buitenland heeft, of werkt met agenten.

In het proces naar een correcte btw aangifte moeten veel keuzes worden gemaakt. Stel, u verkoopt en factureert vanuit Nederland aan een klant in Duitsland, terwijl de feitelijke levering in Frankrijk plaatsvindt: dan moet het Franse btw nummer van de klant worden opgegeven en geldt het Franse btw regime. Deze zogeheten transaction mapping dient uiteraard correct in uw ERP systeem te worden vastgelegd. Dankzij data analyse is dit eenvoudig te controleren. Behalve een controlefunctie, adviseren wij ook graag bij het inrichten, herinrichten of testen van ERP systemen, zodat deze altijd correcte informatie kunnen produceren.

Ook als u uw distributienetwerk in het buitenland wilt uitbreiden of nieuwe producten wilt introduceren, biedt data science uitkomst. Dankzij onze kennis en beschikbare data - zoals (internationale) benchmarks - kunnen wij u op mogelijkheden wijzen, zodat u daarop kunt anticiperen. Wij kunnen u bijvoorbeeld adviseren over de in uw branche gebruikelijke risico’s en kansen, en aangeven welke btw analyses daarbij passen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over btw data analyse en welke mogelijkheden dit uw onderneming biedt? Bel dan vrijblijvend met Rendall Hofman, partner en specialist in Indirect Tax. U kunt hem telefonisch bereiken op 020-564 60 60 en 06-47 16 58 57.

Nieuws over BTW