Nuance 18 Banner Nieuwsbericht Hay Thissen
18 augustus 2020

Nuance 18: Hay Thissen

“ Ik wil juist geen jaknikkers om me heen. Geef mij maar mensen die kritisch zijn. Die durven te zeggen wat zij vinden.”

Als broekie van 23 jaar met enkel een middelbaar schooldiploma op zak stond Hay Thissen al aan het hoofd van Hela. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit van distributeur van kruidenketchup curry en kruidenmelanges tot producent van onder meer sauzen en dressings voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Gaandeweg leerde de Venlonaar veel over zichzelf en over anderen.

Eigenlijk werd Hay Thissen in het diepe gegooid toen hij bijna dertig jaar geleden Hela overnam van zijn vader. Zonder externe werkervaring en zonder specifieke opleiding startte hij als directeurgrootaandeelhouder. “Die keuze was al voor mij gemaakt. Mijn vader vond het vanzelfsprekend dat ik hem zou opvolgen. Hij bleef nog een paar jaar aan als adviseur, maar daarna stond ik er alleen voor. Ik was toen midden twintig.”

Boeken en buik

Al snel ontdekte Hay dat hij meer bagage nodig had om het bedrijf in goede banen te leiden. Hij startte de studie commerciële economie aan de heao in Eindhoven, drie avonden per week. Daar legde hij de basis voor zijn marketingkennis en het analyseren van bedrijfscijfers. “Wat ik uit de boeken kon leren, heb ik gedaan, maar nergens stond hoe je met mensen omgaat. Daar had ik best meer over willen weten. Nu heb ik het allemaal op buikgevoel gedaan. Met vallen en opstaan.” Wat hij wel vanaf het begin wist, is dat hij op een andere manier met medewerkers om wilde gaan dan zijn vader deed. “Dat komt denk ik door het generatieverschil. Vroeger was een taakgerichte manier van leidinggeven gebruikelijk. Mensen moesten uitvoeren wat de baas zei. Ik zie dit heel anders. Ik wil juist geen jaknikkers om me heen. Geef mij maar mensen die kritisch zijn. Die durven te zeggen wat zij vinden. Dat vind ik ook zo fijn aan de jongeren van nu.”

Lees hier het volledige artikel