Nuance 18 Banner Nieuwsbericht Column Piet Hein
18 augustus 2020

Nuance 18: Column Piet-Hein Prince

Heb jij de risico's van je bedrijf scherp in beeld?

Zondagochtend rijd ik op mijn motorfiets over de bochtige landweggetjes in de buurt van Oisterwijk. Zonnetje in de rug en lekker even toeren en genieten van het prachtige Brabantse landschap. Vlak voor me rijdt plots een auto van links de smalle weg op. Ik ga voller dan vol in de ankers en voorkom, met nog net 10 cm speelruimte, een aanrijding. De bestuurder heeft het allemaal niet echt door. ‘Motorrijden is gevaarlijk’. Ik hoor het mijn directe omgeving (lees: mijn moeder) al weer zeggen. Welke afwegingen heb ik gemaakt om toch elke keer weer op die gave motorfiets te stappen? Om een ritje in de zon te maken… Om een keer solo 2.600 kilometer van Nederland naar Zuid-Spanje te rijden…

Welke risico’s ben ik bereid te nemen om mijn doelen te bereiken? Het is niet anders als voor onze opdrachtgevers. Heb jij eigenlijk je risico’s scherp in beeld als bedrijf, als directie, als afdelingshoofd, als ondernemer? Hoe anders kun je je kansen en bedreigingen van vandaag en morgen identificeren.

Risicomanagement is per definitie een toekomstgerichte activiteit. Het is ontworpen om een onderneming te helpen bij het nadenken over hoe te reageren op onvoorziene omstandigheden en hun impact. Identificeer de risico’s door gewoon eens een lijstje maken. Kijk dan naar risicoscenario’s en bedenk oplossingen voor het beperken van specifieke soorten risico’s - die stappen worden uitgevoerd tijdens de risicoanalyse en de business impact analyse. Zo breng je heel gestructureerd de kwetsbaarheid van jouw onderneming in beeld.

Relatief nieuwe risico’s, zoals cyberaanvallen of ITbeveiliging en bepaalde branchespecifieke risico’s, worden mogelijk niet voldoende vertegenwoordigd door conventionele methoden voor risicobeoordeling en -beheer. Deze nieuwe en specifieke soorten risico’s illustreren ook het onderling verbonden karakter van dreiging, risico, crisis en rampspoed. Hoe kleine en vaak discrete gebeurtenissen triggers kunnen zijn voor extra risico met grote impact. Of er manifesteert zich een cascaderisico (het domino-effect) binnen de met elkaar verbonden en technologie-afhankelijke bedrijfsprocessen.

Het kennen en begrijpen van risico’s. De impact ervan doorgronden. De oorzaak (trigger) wegnemen of minimaliseren. Maatregelen nemen om impact te beperken. Goed voorbereid zijn. Het hoort allemaal bij een gezonde organisatieontwikkeling. Het onderhouden van de remmen van je motorfiets is een vanzelfsprekendheid. En dat laat ik doen door een specialist. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.