Nuance 15 Banner Nieuwsbericht Voorwoord Johan Daams
24 september 2019

Nuance #15

De toegevoegde waarde van kennis en mensen

Voorwoord Johan Daams

Het komende half jaar vieren we de bevrijding van de overheersing door de Duitsers in Europa en de Japanners in het Verre Oosten, nu alweer 75 jaar geleden. Laten we dan ook gedenken dat tachtig jaar geleden op 1 september de oorlog in Europa begon toen Hitler Polen binnen viel, snel gevolgd door de Russen die het oostelijk deel van het land binnenmarcheerden. Inderdaad, de Russen die daarna als bondgenoten meehielpen om Europa te bevrijden. En we weten allemaal wat daarna met dat deel van Europa gebeurde.

Nog altijd 150.000 oorlogsdoden

Het aantal oorlogen is sinds de Tweede Wereldoorlog minder geworden en ook het aantal oorlogsdoden, maar dat zijn er de laatste jaren nog altijd 150.000 (!). Dan tellen we niet degenen die getroffen worden door allerlei conflicten over de hele wereld, de mensen die sterven van de honger of leven onder erbarmelijke omstandigheden. Wanneer worden zij bevrijd?

Gedreven door geld

De geschiedenis heeft ons wel zoveel geleerd dat het starten van oorlogen en in veel gevallen ook het beëindigen ervan gedreven wordt door één ding, en dat is geld. Er wordt heel veel verdiend aan oorlogen, of het nu gewapende strijd is of een internationale handelsoorlog door het land dat ons 75 jaar geleden heeft bevrijd.

Helaas zijn er teveel ‘wereldleiders’ die geen vrede nastreven dus de vraag is wie ons van hen bevrijdt?

Johan Daams

Ook een exemplaar van Nuance #15 ontvangen? Vraag hem online aan en ontvang vrijblijvend vier keer per jaar ons magazine per post.

Vraag hier de Nuance #15 aan