Nuance Glow Website
22 januari 2019

Nuance 12: Interview Ronald Ramakers - GLOW Eindhoven

De winnaars van de Foederer Talent Award 2018, Jelle van Meerendonk en Paulina Zybinska en GLOW Eindhoven-directeur Ronald Ramakers kijken positief terug op GLOW 2018.

Aan het woord is Ronald Ramakers, directeur Stichting GLOW Eindhoven:

„Lichtkunstfestival GLOW Eindhoven is al enkele jaren bezig met het werven en faciliteren van nieuw talent op het gebied van lichtkunst en -techniek en ziet zichzelf als een kweekvijver voor ‘bright talents’ om nieuw talent te stimuleren en aan te trekken.”

In dit traject werkt GLOW onder andere samen met Stichting Foederer Talentenfonds. Het winnende project van de Foederer Talent Award, Divided Spaces, was dit jaar groots zichtbaar op The Student Hotel tijdens GLOW Eindhoven 2018. Uit de vele tientallen aanmeldingen voor deze wedstrijd werden acht finalisten geselecteerd die aan de slag gingen met het GLOW-thema van dit jaar: ‘Shadows & Light’.

De jury was unaniem bij het uitroepen van de winnaars Jelle van Meerendonk en Paulina Zybinska. „In GLOW Eindhoven verbinden we nieuw talent met gerenommeerde kunstenaars en werken we samen met hightech organisaties uit de slimste regio van de wereld: Eindhoven. De uitkomsten zijn vrijwel allemaal wereldpremières: nieuwe technieken en nieuwe projecten. GLOW biedt deze talenten een podium, in de verwachting ze uit te zetten op lichtfestivals wereldwijd.”

Zo wil GLOW de missie verspreiden: Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst. „Wij zijn dan ook bijzonder verheugd met de hoge kwaliteit van creativiteit die de deelnemers van de Foederer Talent Award met zich meebrengen tijdens de uitvoering van hun projecten.”

Divided Spaces

De storytelling zoals Paulina en Jelle die op The Student Hotel hebben geprojecteerd zijn vier kamers gebaseerd op voor de mens niet waarneembare elementen van licht. Er wordt ingezoomd op de kamers waarbij op kunstzinnige wijze het publiek een kijkje krijgt in het dagelijkse leven van een student. De vakjury prees het winnende project voor de duidelijke en herkenbare verhaallijn, de technische uitvoerbaarheid en het feit dat de 8o meter hoge gevel van The Student Hotelop zo’n goede manier is geïntegreerd in het project.

De winnaars van de Foederer Talent Award 2018, Jelle van Meerendonk en Paulina Zybinska:

„Als jonge jongen was ik geobsedeerd door videogames. Mijn idee van animatie was dat van het combineren van computergegenereerde afbeeldingen met handgetekende Disneyfilms. Toen er een studiekeuze gemaakt moest worden besloot ik daarom te gaan studeren aan AKV St. Joost in Breda.

Dankzij de life drawing-klassen besefte ik dat er geen grenzen zijn aan het realisme. Ik kan mijn eigen creativiteit en inbeeldingsvermogen gebruiken voor de mate van details, lijnstroom, materiaal en techniek om zo individuele expressiviteit te tonen. Die ervaring gecombineerd met lezingen over de geschiedenis van bewegende beelden, de ontdekking van de Sovjet Unie en haar kunst en van de Estse school van animatie, heeft mijn interesses doen verschuiven naar 2D-animatie. Ik heb een persoonlijke stijl weten te creëren, die mijn creativiteit weerspiegelt. In Lille (Frankrijk) heb ik recentelijk een ‘artist in residence’ van één maand in videomapping afgerond samen met Paulina Zybinska.”

U kunt hier het volledige interview met Ronald Ramakers van GLOW Eindhoven online lezen. Veel leesplezier.

Ook een exemplaar van de Nuance #12 ontvangen? Mail naar nuance@crowefoederer.nl.