Nuance Lucas Asselbergs
27 juni 2018

Nuance #10: Interview met Lucas Asselbergs - TU/E

Foederer Talent Award krijgt dit jaar een extra impuls, omdat de stichting samenwerkt met de TU/e waaronder Studium Generale (SG).

Naast het prikkelen van talenten blijft Stichting Foederer Talentenfonds ook zichzelf uitdagen, door samenwerking met en tussen verschillende sectoren op te zoeken. Dit jaar krijgt de Foederer Talent Award met de lichtprojectie tijdens GLOW Eindhoven een extra impuls, omdat de stichting samenwerkt met de TU/e waaronder Studium Generale (SG), vertelt SG-hoofd Lucas Asselbergs.

Geboren Heemstedenaar Lucas kijkt ernaar uit om zo bij te dragen aan ‘zijn’ stad: „Ik ben altijd actief geweest in de muziekwereld; spelen, componeren, arrangeren, voor onder meer Boulevard of Broken Dreams en The Handsome Harry Company. Ik heb nu de allerleukste baan die er is, Studium Generale doe ik al negen jaar. Ik ga altijd met nieuwsgierigheid de wereld in. De overstap van Amsterdam naar Eindhoven begin jaren negentig was een enorme overgang, echt wennen. Ik heb Eindhoven op z’n slechtst meegemaakt, maar daarna is het alleen maar elk jaar beter geworden. Ik woon er met ontzettend veel plezier. Het is een stad waar heel veel mogelijk is en waar mensen bereid zijn tot verbinding. Zo raakte ik ook betrokken bij de Dutch Design Week en Mind the Step.”

Algemene kennis

Helder vertelt Lucas wat Studium Generale is en doet: „Algemene kennis is het waard om in te investeren; het geeft je gezonde interesse in zaken die je nog niet vertrouwd zijn, in dialoog, beter begrip en verrijking van je leven. In de kern zorgen wij binnen de universiteit voor maatschappelijke verbreding die de vakstudies zelf ontberen. Daar is behoefte aan. We kijken naar kunst, naar de impact van technologie in ontwikkelingslanden, naar bijvoorbeeld bacteriële resistentie van antibiotica. Dat zijn relevante maatschappelijke onderwerpen, met soms ook een technologische component, die we graag meegeven aan jonge academici. Maar ook aan andere liefhebbers, want het programma staat tevens open voor mensen van buiten de TU/e; daardoor is het een mooie mix tussen studenten, inwoners en bezoekers van Eindhoven.” De Eindhovense SG bestaat dit jaar ook nog eens zestig jaar: „Dat vieren we op 4 oktober met een mooi 24-uurs programma vol inspirerende lezingen, optredens, muziek, films en nog veel meer. Daarbij is de hele stad van harte welkom. Dan laten we zien dat verbreding, bezig zijn met maatschappelijke, culturele en ethische context en verder kijken dan techniek inherent zijn aan de TU/e.”

Bekijk hier het volledige interview met Lucas Asselbergs van TU/E Studium Generale (SG).