‘Talentontwikkeling: verbinden, leren en promoveren’

Crowe Foederer is met ingang van dit hockeyseizoen hoofdsponsor
van Dames 1 van Oranje-Rood in Eindhoven. Daar zit een
gedachte achter. Zowel voor de tophockeyclub als het accountants-
& advieskantoor. Ze willen verbinden, van elkaar leren, vooral
op het gebied van talentontwikkeling. Zo zou Dames 1-coach Rob
Haantjes graag een businessplan schrijven voor de sportieve doelen op
middellange termijn. Michael Dekkers en Tim de Leeuw van Crowe
zijn enthousiast over de methode van Rob voor het geven van feedback
en talentontwikkeling binnen hun eigen teams.

Dames 1 van Oranje-Rood speelde jarenlang in de Hoofdklasse maar degradeerde vorig jaar naar de Promotieklasse. Dat was even slikken voor de speelsters, coach Rob Haantjes, de staf én de club. Op voorwaarde dat Oranje-Rood de topsportfaciliteiten op het hoogste niveau zou houden, bleef hij aan als coach met als doel om het team dit seizoen terug te brengen naar de Hoofdklasse. Speelsters en coach geloven in de mogelijkheid en gaan
ervoor. Het doel duidelijk stellen helpt, aldus Rob. “Gewoon je uitspreken. We gaan er voor met z’n allen, en dan krijg je een heel andere vibe binnen de groep.” Rob Haantjes was negen jaar als high performance manager verbonden aan de Belgische hockeybond. In 2021 waagde hij de oversteek naar Dames 1 van Oranje-Rood.

Zijn aanpak spreekt aan binnen de club. Hij besteedt veel aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van de speelsters. Rob vindt bovendien dat zij actief moeten zijn in een veilige omgeving waardoor zij zich kwetsbaar durven opstellen om hun ambities te verwezenlijken. Zowel op sportief als op persoonlijk vlak. Zijn toegevoegde waarde is het faciliteren van hun ontwikkeling. “Ik ben ervoor om hen te helpen in vorm te raken.” Bij Crowe zijn ze snel gecharmeerd geraakt van Robs visie. Club en sponsor zijn op zoek gegaan naar de verbinding. Crowe wil immers niet zomaar een sponsor zijn maar samenwerken om van elkaar te leren, zeggen Michael en Tim. Tim is manager van het Corporate Finance Team. Michael is fiscalist.

De coach op zijn beurt vindt de bedrijfscultuur van Crowe interessant. “Ons team bestaat uit jonge vrouwen die een grote kans maken om later in het bedrijfsleven terecht te komen. Zo raken zij op een informele manier vertrouwd met de cultuur. Het bedrijfsleven kan daarnaast leren van de topsportomgeving en alles wat daarbij komt kijken.”

Eye opener

Inmiddels zijn Oranje-Rood en Crowe de nodige gezamenlijke bijeenkomsten, brainstormsessies en teambuildings-uitjes verder, tot en met schapenhoeden en een bezoek aan de basketballers van Heroes in Den Bosch aan toe. “We hebben gekeken wat onze kracht is, wat gaat er goed, wat niet en waar kun je beter worden”, aldus Rob, “Zij hebben dat ook gedaan en de bevindingen hebben we gedeeld met elkaar. Zowel Crowe als wij kwamen vrij snel uit bij feedback geven, feedback ontvangen en wat doe je ermee?” Het was een eyeopener voor een aantal speelsters, zegt Rob. “Het bewustzijn dat feedback geven ingewikkeld kan zijn en dat je je niet hoeft te schamen om eerlijk of direct te zijn, of iets op het juiste moment te zeggen.

Mensen moeten niet zelden een drempel over stappen. Er is toch vaak sprake van hiërarchische verhoudingen binnen een groep. Terwijl ze ondertussen van alles vinden, moeten ze leren om te ventileren. We zijn bij Heroes gaan kijken naar de verbinding tussen aanvallers. Het schapenhoeden was een originele manier van teambuilding. Je moet samenwerken en goed communiceren met elkaar. Bijzonder. Ik had het nog nooit meegemaakt.” Zowel Oranje-Rood als Crowe heeft genoeg parallellen ontdekt, zegt Tim. “Beide hebben we teams onder onze hoede met verschillende karakters waarmee we optimale resultaten willen behalen.

Voor ons is dat het succes voor de cliënt. Het gaat om samenwerking én talentontwikkeling. Hoe geef je feedback in het heetst van de strijd? Wij voelen de ‘deal-pressure’ waarvoor we snel moeten kunnen schakelen. Maar ook: hoe ontwikkel je talent? Rob heeft dat op een originele manier exact in kaart gebracht. Daar kunnen wij van leren. Wij willen er in elk geval mee aan de slag gaan, en de talenten binnen onze teams verder brengen, via het HR-team.” Een van de succesfactoren binnen een team is de wijze waarop je met elkaar omgaat, ongeacht het niveau, legt Rob uit. “Bij de Belgische bond ging het alleen maar over cultuur, ik ben opgevoed met die manier van kijken naar een organisatie. Cultuur is wie je wilt zijn.

Waar wil je naartoe met elkaar? Hoe breng je dat in kaart? Hoe uit zich dat in gedrag? Daar maak je afspraken over binnen de pijlers: respect, samen, genieten en discipline. Daarna ga je het pas over tactiek hebben. De structuur wordt bepaald aan de hand van de talenten binnen je team. Daarna gaat het om synergie: hoe goed ken je elkaars talenten en hoe gebruik je die? En dan pas ga je naar het resultaat. Dan heb je het echt over hoe trek je resultaten over de streep? Je richt de structuur in op basis van de talenten en als de structuur goed staat, dan komen de talenten vanzelf naar voren. Ik denk dat alle talenten scherp staan bij ons. Crowe zag dat en wil nu hun talenten op scherp zetten.

Businessplan

Rob heeft altijd een gezonde interesse in psychologie gehad, verklaart hij zijn aanpak. “Sport is voor meer dan vijftig procent psychologie. Je kunt niet een goede coach zijn als je daar niet mee bezig bent. Ik wil als coach een omgeving creëren waarin een speelster de volgende stap kan kiezen voor zichzelf. Veel Nederlandse sporters worden niet opgevoed vanuit de gedachte dat ze zelf aan het stuur zitten van hun eigen ontwikkeling. De centrale vraag is: wat wil jij? Wat is jouw volgende stap? Hoe sneller je dat weet als individu, hoe gerichter je bezig kunt zijn met het realiseren van je doelen. Anders ben je aan de goden overgeleverd. De ene coach is de andere niet.

Ik ben een begeleider van speelsters. Ik begeleid hen om beter te worden, ik maak hen niet beter. Talenten die zich dat realiseren, komen zelf met hun volgende stap. Wij hebben vier gebieden in kaart gebracht waarbinnen speelsters zich kunnen ontwikkelen. Als eerste het organisatiedoel. We hebben de vraag gesteld wat speelsters binnen de organisatie willen ontwikkelen. De meesten komen uit op de balans tussen hockey en werken. Vervolgens wil je binnen het team verbinden. Dan volgt de challenge: hoe daag je jezelf uit? Als laatste gaat het om het succes: wat is jouw steentje dat hieraan bijdraagt? Dat geldt ook voor mezelf. Wat ik zelf leuk zou vinden, is het maken van een businessplan. Dat kan ik leren van Crowe. Het schrijven van een businessplan voor Dames 1 voor de komende vijf jaar. Het beleid van de club is duurzaam opleiden op het hoogste niveau. Dan moet je duidelijk maken hoe. Het is zonder meer haalbaar om te promoveren. Maar dan? Er zijn wel plannen en ideeën maar er is geen businesscase voor de komende jaren waaraan ik me moet houden. Zo’n plan schrijven zou voor mij een volgende vorm van kruisbestuiving zijn.”

Meer lezen over onze samenwerking met Oranje Rood Dames 1? Kijk dan hier.

Vraag hier de Nuance gratis aan