“Als ik iemand een interessant hoofd vind hebben, vraag ik of ik foto’s mag maken. Ik benader mensen hier in de buurt, op straat, via social media of mijn netwerk.”
Sinds kort hangt er een vijf meter hoog kunstwerk in de hal van het hoofdkantoor van Crowe Foederer, gemaakt door
kunstenaar Teis Albers. Het is een illustratie die grafisch bewerkt is op een manier waardoor alle details ambachtelijk geschilderd of getekend lijken. Dit is kenmerkend voor het werk van Teis Albers. Maar Teis doet meer dan dat.
Kunstenaar Teis Albers heeft een voorliefde voor bloemen; in veel van zijn werk zie je deze terug. Zijn boeketten lijken op het eerste gezicht gewone boeketten, maar elke bloem is apart gefotografeerd en bewerkt. Zo ontstaan nieuwe boeketten. “De nabewerking van de foto’s is kenmerkend voor mijn stijl. Ik begin vrij grof en ga steeds verder verfijnen. Wel blijft er altijd een ruig randje bestaan; daar hou ik van, het mag niet te gepolijst worden. Het geheel moet visueel aantrekkelijk zijn zodat je kunt blijven kijken en steeds nieuwe dingen ontdekt. Ik heb laatst een werk voor twee mensen in Amsterdam gemaakt waar ik grappige details in had verwerkt. Zij hadden mij verteld dat ze dol waren op Mickey Mouse en Pokémon, en die figuurtjes had ik in het kunstwerk verstopt. Pas toen het al een tijd bij hen aan de muur hing ontdekten ze dat.
De basis voor deze manier van werken begon een aantal jaren geleden toen Teis – nadat hij het grafisch lyceum had afgerond – schoolagenda’s en posters voor dancefestivals ontwierp. Op die posters stonden altijd teksten over zijn ontwerpen heen en dat vond hij eigenlijk jammer: “Zo’n poster belandt uiteindelijk in de prullenbak, terwijl je een illustratiekunstwerk overhoudt als je die teksten weghaalt. Dat was voor mij het begin van mijn vrije kunst.” Teis ging zijn werk promoten bij diverse galerieën en het balletje ging rollen. Zo hangen er in het atrium in het kantoor van Shell zes kunstwerken van hem van drie bij drie meter per stuk. Hij lacht: “Toen ik daar aankwam, dacht ik: ‘hmm, ze hadden wel wat groter gekund!’”