Nooit eerder liepen er zoveel generaties tegelijk rond op de werkvloer. Medewerkers in de leeftijd van pakweg 20 jaar tot 70 jaar werken met elkaar samen. Om deze medewerkers op een prettige manier te laten samenwerken en te binden aan jouw organisatie, is het belangrijk om te weten wat zij belangrijk vinden in hun werk, wat hen drijft en wat zij van hun werkgever verwachten.
Neem contact met mij op
Generaties delen vaak vergelijkbare ervaringen en invloeden, zoals historische gebeurtenissen, culturele trends en technologische ontwikkelingen. Deze ervaringen beïnvloeden hen gedurende hun leven. Deze gemeenschappelijke ervaringen kunnen leiden tot gedeelde waarden, gedragingen en opvattingen binnen een generatie.
De volgende generaties zijn momenteel actief op de werkvloer:
Groeiden op in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, een tijd van economische groei en sociale verandering. Babyboomers staan bekend om loyaliteit aan hun werkgever. Zij waarderen een duidelijke hiërarchie en zijn gewend aan hard werken. Zijn vaak bereid om over te werken als dat nodig is.
Groeiden op in de jaren ’80 en ’90, de tijd van technologische opkomst en culturele verschuivingen. Generatie X is vaak zelfstandig en resultaatgericht. Zij hechten veel waarde aan een goede werk-privébalans.
Groeiden op in het nieuwe millennium en maakte de snelle opkomst van het internet en Sociale Media mee. Millennials zijn zeer technologisch onderlegd en altijd verbonden. Zij waarderen het samenwerken in teams en zoeken naar zingeving in hun werk. Millennials verwachten snelle feedback en erkenning voor hun prestaties.
Zijn opgegroeid in een volledig digitale wereld, met toegang tot internet en technologie vanaf jonge leeftijd. Generatie Z is zeer kritisch in de keuze voor een werkgever. Het werk moet aansluiten bij hun persoonlijke drijfveren en identiteit. Generatie Z is individualistischer ingesteld en wil meer vrijheid als het gaat om persoonlijke groei en de balans tussen werk en privé. Tegelijkertijd streven ze wel naar verbinding, dit is in de digitale wereld makkelijk te vinden maar in de fysieke wereld is het voor Generatie Z een uitdaging om betekenisvolle relaties op te bouwen.
Verschillende generaties met elkaar laten samenwerken brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Het biedt echter ook veel voordelen, zoals: diverse perspectieven, een breed scala aan vaardigheden en een rijke uitwisseling van kennis.
Het is belangrijk om tussen de verschillende generaties begrip en respect te bevorderen. Dit kunt u bevorderen door trainingen waarin medewerkers bewust worden van de verschillende generaties, hun kernmerken en hun werkstijlen. Met een TMA teamtraining krijgen medewerkers inzicht in de gedragsvoorkeuren, competenties, talenten en pijnpunten van een team. Dit bevordert de samenwerking en het begrip naar elkaar.
Daarnaast wordt het werk makkelijker verdeeld worden op basis van talenten. Medewerkers kunnen aan elkaar gekoppeld worden door (omgekeerd) mentorschap (combinatie jong en oud) op basis van talenten, om kennisoverdracht en technologische ontwikkelingen te bevorderen.