Nieuwe werelden bouwen in hartje Eindhoven

Op de zevende etage in een voormalige Philipskolos in Eindhoven,
een plek waar aan de lopende band innovaties ontstonden, vind je
Enversed Experience Center. Het is een speelplaats voor gamers
en een broedplaats voor nieuwe virtual reality toepassingen.
In een futuristisch decor neemt oprichter van Enversed Tim van
der Grinten ons mee in de wondere wereld van serious gaming,
virtuele trainingen en artificial intelligence. Fasten your seatbelts!

Pionieren op bekend terrein
Enversed, een samentrekking van ‘engaged’ (betrokken) en ‘universe’, ontstond in 2016 na deelname aan de Dutch Design Week. Inmiddels is het creatieve techbedrijf uitgegroeid tot een netwerkorganisatie die slimme diensten ontwikkelt en deelt. Enversed werkt met haar eigen ontwikkelstudio elk dag aan game-gedreven innovatie en helpt bedrijven de mogelijkheden te ontdekken in haar eigen experience center. Zo’n beetje recht tegenover de Philips-fabriekshalvan Enversed ligt het Eindhovense kantoor van Crowe. Niet zo verwonderlijk dus dat de bedrijven elkaar wisten te vinden.

Samen met Crowe gaan Tim en zijn team trainingen in VR ontwikkelen. De eerste pilots, met name op het gebied van feedback-trainingen, zijn al opgestart. Tim: “Bij HR draait veel om softskills, talentontwikkeling én het inzetten van talenten op de juiste plek. Trainingen zijn effectiever wanneer je deelnemers kunt uitdagen en betrekken en daarvoor bieden games een uitgelezen mogelijkheid. Games evolueren voortdurend en zoeken naar manieren om meer menselijke verhalen te vertellen, emoties over te brengen en interactie mogelijk te maken. Dus vroeg ik me af: waarom combineren we niet de technieken uit de game-industrie met de expertise van Crowe in HR-dienstverlening? Zo ontstond het idee om VR-technologie te gebruiken voor virtuele trainingsoplossingen. En zo is de samenwerking tussen Enversed en Crowe tot stand gekomen.”

Werelden bouwen
Net als de games van zijn bedrijf, zit Tim vol verhalen. Zijn bevlogenheid bij de oneindige mogelijkheden die VR, MR (mixed reality) en AI onze samenleving te bieden hebben, roept filmachtige toekomstbeelden op. De ondernemer spreekt er graag over op evenementen en op scholen. Stichting Brainport Eindhoven noemt hem ‘een pragmatische visionair’. Van huis uit is hij verrassend genoeg architect en ontwierp hij onder andere ‘ Heijmans ONE ’: een kant-en-klaar verplaatsbaar houten huis van 39 vierkante meter voor één- of tweepersoonshuishoudens. Vanwaar de overstap van bouwplaats naar virtuele wereld? Tim: “Als kind al maakte ik bordspellen en adventure games. Werelden bouwen heeft er bij mij altijd ingezeten. Een gebouw is voor mij een dynamische omgeving waar mensen en hun behoeften en allerlei functies samenkomen. Daar zit mijn kernpassie: het maken van omgevingen waar mensen het fijn hebben. Maar ik merkte dat de bouwwereld voor mij te langzaam is. Het duurt soms wel tien jaar voordat je een gebouw hebt neergezet, terwijl de gaming industrie enorm snel gaat. In 2016 kwam ik in aanraking met VR, waardoor je mensen op een indringende manier een gebouw kunt laten beoordelen, want een artist impression laat je niet zelf op onderzoek gaan.”

Een soort Netflix
Je toekomstige woonomgeving ontdekken en ervaren door een VR-bril, daar kun je je wat bij voorstellen. Maar een VR-training die sociale interactie en vaardigheden moet bevorderen? Tim: “In plaats van een traditionele e-learning of trainingssessie, waarbij de deelnemer geconfronteerd wordt met een acteur in een gesimuleerde omgeving, kunnen we met VR een veel realistischere en dynamische ervaring bieden. Virtual reality biedt een hoger leerrendement doordat mensen een hoge betrokkenheid hebben in deervaring, dingen écht meemaken en gevolgen zien van hun keuzes. Deelnemers kunnen in een veilige omgeving leren en experimenteren, zonder reële consequenties, totdat ze zich comfortabel voelen in verschillende situaties. Ze zijn minder snel afgeleid en hebben een hoger engagement. Bovendien kunnen we VR integreren met AI, nog natuurlijker maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het kalmeren van iemand in paniek, of het aanspreken van iemand op zijn gedrag?” Om te voorkomen dat bedrijven opnieuw het wiel uitvinden, heeft Enversed een bijzonder concept uitgedacht. Tim: “We zijn bezig met het ontwikkelen van zogenaamde ‘ leerpleinen’. Ons doel is om de versplintering in innovatie tegen te gaan door over de grenzen van individuele bedrijven heen te stappen. Ik zie een soort ‘Netflix van leerapplicaties’ voor me dat we samen ontwikkelen met bedrijven zoals Crowe die specifieke expertise hebben in hun vakgebied.”

VR en AI in de mix 
Nu de term AI gevallen is, komen razendsnel onderwerpen op tafel als nepnieuws, fake foto’s, gestolen stemmen, content-moeheid, gratis kennis voor iedereen en dreigend banenverlies. De Britse krant The Guardian schreef in maart over de ‘AI-apocalyps’ die acht miljoen Britten werkloos kan maken. Tim ziet in de eerste plaats kansen. “Ik geloof erin dat VR en AI in trainingsland een revolutie teweeg gaan brengen in hoe we leren en ontdekken. Met AI kunnen we ervaringen verrijken en personaliseren op een manier die voorheen ondenkbaar was. Dat levert waardevolle inzichten op. Bedrijven hebben ontzettend veel talent in huis, maar vaak wordt talent verkeerd ingezet.

“Overheden kunnen het tempo waarin
AI zich ontwikkelt niet bijbenen”

Een medewerker zit op de verkeerde plek, komt niet uit de verf in zijn huidige rol, loopt vast in de bedrijfsstructuur, of noem maar op. Hoe mooi zou het zijn als je via trainingen kunt achterhalen wat jouw echte talenten zijn? Ik denk dat AI ervoor gaat zorgen dat er een soort waardeverschuiving komt. Menselijke betrokkenheid, kennis en aandacht. In het onderwijs, de zorg, bij de politie, bij het leger, bij allerlei beroepen die maatschappelijk gericht zijn. Daar waar mensinteracties essentieel zijn. Precies de beroepen die we momenteel niet ingevuld krijgen.”

Spannende tijd
We leven in een spannende tijd, met een rollercoaster van verandering voor ons. Van een nieuw tijdperk van leren en ontdekken. Het is een tijd waarin machines zelf kunnen leren. AI-modellen trainen andere AI-modellen om beter te worden. Elon Musk biedt een chip aan waarmee de mens zichzelf kan ‘upgraden’. Een menselijke robot die een vaatwasser inruimt? Bestaat al. Straks is die robot goedkoper dan een jaarsalaris. En dan? Zijn we op alle fronten vervangbaar? “Het zet je aan het denken”, erkent Tim. “Overheden kunnen het tempo waarin AI zich ontwikkelt niet bijbenen.

Techbedrijven reguleren? Dan zijn er wel open source AI-modellen die – helaas – ook voor criminele activiteiten kunnen worden ingezet. Automatische ransomware is er al, net als hybride systemen die stemmen stelen, koppelen aan chatbots, foto’s genereren, enzovoorts. De ene dag ben ik bang voor de toekomst, de andere keer razend nieuwsgierig naar hoe de wereld er straks uitziet. Ons hele huidige ecosysteem is nog niet gebouwd om om te gaan met autonome AI-systemen, maar biedt wél de mogelijkheden voor snelle wereldwijde verspreiding. Ik wil het niet dystopisch maken, maar het gaat gewoon een heel interessant en heftig decennium worden waarin we fundamenteel anders gaan denken over wat het betekent om een verbonden data-gedreven wereld te hebben. De bright side is dat AI ons verder kan helpen op grote thema’s zoals nieuwe energie, betere vaccins en duurzame materialen – door een exponentiële verbetering van onze capaciteiten. Met AI heb je een powertool in handen. Het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat het de juiste handen zijn.”

Vraag hier de Nuance gratis aan

Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.