Voorheen volstonden traditionele HR-kanalen

Daar red je 't niet meer mee

Meegaan met de tijd is een uitdaging waar veel HR-afdelingen zich
voor geplaatst zien. Had de HR-professional voorheen naast ‘zachte’
skills genoeg aan Word, Powerpoint en vlijt om de personeelsadministratie
op orde te houden, kan deze tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder
gespecialiseerde HR-tools. Dan is er nog kunstmatige intelligentie, AI,
een techniek die steeds vaker in software verweven zit. Technologie en AI:
HR-managers kunnen niet meer zonder.

Eind september vond in het Evoluon in Eindhoven het event Groeien met HR-technologie plaats. Voor veel relaties van Crowe HR-Services was het een mooie kans om kennis te maken met de stand van zaken rondom HR-technologie, en met de rol die AI hierbij speelt. Het event ging ook over recent onderzoek door onder andere Crowe HR-Services onder grote en kleine bedrijven naar HR-toepassingen in het bedrijfsleven. HRTechgoeroe Mark van Assema, oprichter van #HRTech Review, was een van de gidsen die het publiek door het dynamische speelveld loodste.

Competitief zijn
Voor Mark is de combinatie tussen de ‘zachte’ kant van HR en het gebruik van ‘harde’ technologie vanzelfsprekend. “Elk bedrijf is IT-gerelateerd. Ga maar na: fabrieken draaien niet zonder automatisering, de maakindustrie kan niet zonder geautomatiseerde productierobots, logistieke bedrijven staan letterlijk stil zonder automatisering, en dienstverleners en de detailhandel kunnen niet meer zonder computers en apps. Dan is er nog kunstmatige intelligentie. We willen kunnen voorspellen hoe markten zich gaan ontwikkelen, en daarvoor heb je AI nodig. Hoe vreemd is het dan om te bedenken dat er nog HR-afdelingen bestaan die denken dat ze competitief kunnen zijn zonder HR-technologie en zonder voorspellend vermogen.”

#HRTech Review
De traditionele zachte invulling van het HR-vak zat bedrijfskundige Mark altijd al dwars. Daarom richtte hij in 2017 #HRTech Review op. Doel van deze community is om de combinatie van Human Resources en technologie op een makkelijke manier inzichtelijk te maken. “Dat wil zeggen: niet met een technologische bril op, maar juist op het niveau van de HR-manager”, zegt hij. “Inmiddels is #HRTech Review binnen de HR uitgegroeid tot een toonaangevend onafhankelijk platform dat managers en afdelingen helpt met HRoplossingen. Hiervoor hebben wij twintig HR-experts in nagenoeg alle HR-domeinen in huis.”

Arena
Die domeinen, dat zijn er nogal wat. Dat wordt duidelijk als je de door de community ontwikkelde HRTech Arena ziet. Dit model verdeelt het huidige HR-werkveld in een aantal brede en smalle domeinen. Behalve de traditionele ‘core’ domeinen Administratie, Betalingen, Arbeidsvoorwaarden en Dagplanning, die iedere HR-functionaris wel herkent, vind je er inmiddels ook tal van domeinen die diep gespecialiseerde kennis vereisen, zoals Onboarding, Recruitment (vast én flexibel), Employer branding, Assessment, Learning en Teamwork. Bij elk domein staan ook nog eens de namen van bedrijven die er software voor aanbieden, vaak tientallen bedrijven per domein. Veel van hen gebruiken voor hun software Artificial Intelligence, nog zo’n nieuwkomer binnen de HR.

Onboarden
“Dit model laat goed zien hoe belangrijk HRtechnologie tegenwoordig is”, zegt Mark. “Vroeger had de HR-manager alleen de traditionele domeinen ter beschikking. Dat is tegenwoordig echt onvoldoende. Nu zijn er zelfs al apps die nieuwe medewerkers helpen met onboarden, waardoor de kans toeneemt dat zij lang bij de werkgever blijven. De IT-bedrijven die apps als deze ontwikkelen zijn wereldspelers. Want zelfs op zo’n smal HR-domein als onboarding is het belangrijk om als organisatie te excelleren.”

“Hoe vreemd dat er nog HR-afdelingen bestaan die denken dat ze competitief
kunnen zijn zonder HR-technologie en zonder voorspellend vermogen”

Praatje bij de koffieautomaat
Medewerkers vinden en voor de organisatie behouden; het is het aloude spel van de HR-afdeling. Maar de regels zijn veranderd. “Voorheen volstonden de traditionele kanalen: vacatures uitzetten, gesprekken voeren, een praatje bij de koffieautomaat, een berichtje in de interne nieuwsbrief. Dat was de tijd dat medewerkers lang bij één bedrijf bleven hangen. Hoe anders is het nu! De arbeidsmarkt is onnavolgbaar. Medewerkers creëren het liefst hun eigen arbeidsvoorwaarden. Zij hebben ideeën over thuiswerken en werken op de zaak, willen vastigheid of juist meer flexibiliteit. Lukt dat niet, dan zijn ze weg. Invulling geven aan goed HR-beleid lukt niet meer op de traditionele manier. Daarvoor heb je technologie nodig.”

Wees tech savvy
Om succesvol HR te bedrijven moet je de spelregels kennen. Dat is nog lang niet het geval, weet Mark. Niet dat je dat de HR-manager helemaal kunt aanwrijven, want er is nu eenmaal een generatiekloof. “Ik denk wel dat binnen de meeste HR-opleidingen meer aandacht zou moeten zijn voor HR-technologie. Ik maak mee dat studenten nog nauwelijks op de hoogte zijn van het bestaan van HR-tools. HR-afdelingen, en dus ook HR-opleidingen, moeten voldoende tech savvy zijn om digitale toepassingen te omarmen.”

Viva-samenvattingsmail
Een andere werkelijkheid in de HR-wereld is het toepassen van Artificial Intelligence (AI), kunstmatige intelligentie. Ook weer met als voornaamste doel om medewerkers te vinden of te behouden. “AI gaat nu verder dan ooit”, zegt hij. “Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om complete vacatureteksten te schrijven. Of om kernwoorden in cv’s te herkennen, zodat
organisaties zoals recruitmentbureaus effectief kunnen werven. En wat denk je van de Viva-samenvattingsmail van Outlook, met daarin een samenvatting van je onlinegedrag. Deze is met AI gegenereerd. De data kunnen worden gebruikt om meer tevredenheid te kweken, zodat medewerkers bij de organisatie blijven.”

Black box
Critici zien de gevaren die AI met zich meebrengt. Mark geeft voorbeelden: “Henri Kissinger, de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken noemt het in zijn boek The Age of AI zo gevaarlijk als de atoombom, hoewel het zwaartepunt van het gevaar anders ligt. En de EU zet nu stappen om tot explainable AI te komen. Dat wil zeggen: geen ‘Black box’-AI meer, maar AI als tool die ook uitlegt waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt.”

AVG-proof
Het event in het Evoluon toonde aan dat er bij grote en kleine bedrijven op HR-gebied nog veel automatiseringsstappen te zetten zijn, alhoewel grotere bedrijven hier volgens Mark doorgaans verder mee zijn. Het rapport laat ook opvallende uitkomsten zien. “Slechts zes procent van de respondenten uit het onderzoek geeft aan dat ze volledig AVG-proof zijn, en dus ‘bij’ zijn op het gebied van privacy. Dit betekent dat het overgrote deel van de bedrijven waarschijnlijk niet goed omgaat met persoonsgegevens van medewerkers. Dat vind ik zorgelijk.”

Mensen vervangen mensen
Naast Mark gaf ook Carlo van de Weijer een presentatie, manager van het AI Systems Institute bij Technische Universiteit Eindhoven. “Hij voorspelt onder andere dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, AI de mens niet gaat vervangen. Maar mensen die met AI werken gaan wél de mensen vervangen die niet met AI werken. Daar heeft hij een punt. Je kunt in Carlo’s statement ‘AI’ ook vervangen door HR-technologie. De professional blijft verantwoordelijk voor de menselijke maat, maar de beste keuzes maken kan gewoon niet meer zonder HR-technologie. Het besef daalt in, zo blijkt ook uit het rapport, maar het ontbreekt te vaak nog.”

Vraag hier de Nuance gratis aan

Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.