CC7 zoekt aansluiting op Europese bodem

Dit is een verhaal met een exotisch randje. Over een internationaal aannemersbedrijf waar 22 nationaliteiten werken. Het mediterrane management kiest uitgerekend kikkerland Nederland om nóg internationaler te worden. Daarvoor is het nodig dat CC7 Europe heel veel ingenieurs werft. Dat lukt aardig, maar het zou sneller mogen. Helemaal vreemd is dat niet; CC7 Europe is onderdeel van Chinees staatsbedrijf CC7. Een Chinees bedrijf dat vaste voet zoekt op EU-bodem? Wat mot dat hier?

 

‘Kikkerland’ Nederland maakt wensdroom waar

CC7 Europe heeft flinke ambities. Ze begeleiden hun opdrachtgevers tijdens het hele bouwproject van A tot Z. De Italiaanse CEO, de van Potenza afkomstige Filippo De Pace, namen die je heerlijk rollend kunt uitspreken, maar dat terzijde, legt uit wat ze doen. “Normaliter doe je als bouwbedrijf alleen het ontwerp, de inkoop en de bouw. Maar wij doen alles, ook de vergunningen, de financiën en de inbedrijfstelling. De opdrachtgever kan dus alles bij ons neerleggen. Daarvoor hebben we veel medewerkers nodig.”

‘Het buitenland wordt op den duur gewoon. Met de jaren lijkt die magische wereld te krimpen. Het perspectief verandert.’

Suezkanaal

Wat het Chinese moederbedrijf CC7 betreft is Nederland het aangewezen land voor een samenwerking met Europa. Daarom deed CC7 Europe in 2021 zijn intrede in het Haagse WTC-gebouw. Maar vraag je Filippo en zijn collega, de Egyptische, in Ismaïlia aan het Suezkanaal geboren CFO Mohamed Elashmawy – wat zich iets moeilijker laat uitspreken – hoe het met die samenwerking gaat, dan valt het gesprek een ogenblik stil. Dan bestudeert Filippo de ineengevouwen handen en gaan Mohameds ogen even naar het plafond. Dan weet je: daar worden gedachten geordend. “Onze taak is om op korte termijn heel veel te regelen”, legt Mohamed geduldig uit. “Maar wij merken dat dat in Nederland, toch het land dat traditioneel vooroploopt op het gebied internationale commercie en handel, best een uitdaging is. Wij horen van Nederlandse instanties vaak nog onterechte aannames over ons als wij, dochter van een Chinees moederbedrijf, bij ze aankloppen. Terwijl wij toch echt een Nederlands bedrijf zijn!”

Als een Englishman in New York

Ook jij voelt hem misschien hangen: een Chinees staatsbedrijf dat via een Nederlands dochterbedrijf vaste voet probeert te krijgen op buitenlandse bodem; de bureaucratie die het soms teweeg kan brengen, en daarmee ook de frustraties! Een beetje zoals Sting het verwoordt in Englishman in New York: I don’t drink coffee, I take tea, my dear / I like my toast done on one side. En dan even later: Oh, I’m an alien, I’m a legal alien / I’m an Englishman in New York.

 

 

Filippo en Mohamed voelen zich soms die onbegrepen Engelsman (in Den Haag). Maar beiden zijn ervaren genoeg om niet bij de pakken neer te zitten. Zij weten dat op het internationale speelveld geduld een schone zaak is. Anderzijds is vanuit CC7 de hete adem voelbaar. Er ligt een belangrijke opdracht – het op tijd werven van honderden knappe koppen – waaraan moet worden voldaan. Het gedoe nemen zij daarom met een glimlach op de koop toe. “Een goede relatie met de EU is een belangrijke voorwaarde”, glimlacht Filippo. Hij heeft gelijk: ook dat is management.

Olie en gas

De professionele en vriendschappelijke relatie tussen de goedlachse Filippo en de bedachtzame Mohamed is een effectieve combinatie van karakter, kennis en ervaring. Hun vriendschap gaat al jaren terug. De carrières van beide workaholics in de olie en gas liepen in grote lijnen gelijk op, zonder dat zij van elkaars bestaan afwisten. Zij zagen alle uithoeken van de wereld, werkten er en bouwden er hun leven op; Rusland, India, Oost-Europa, Dubai en Quatar, om er enkele te noemen. Filippo: “Verblijven in het buitenland is een heerlijke kans om te groeien, persoonlijk en professioneel. Maar ik weet nu ook dat het buitenland op den duur gewoon wordt. Met de jaren lijkt die magische, exotische wereld te krimpen. Het perspectief verandert. Zaken die voorheen onmogelijk leken zijn nu ineens bereikbaar.”

Directe klik

De bijzondere klik tussen beiden was er tien jaar geleden direct, destijds bij hun eerste gezamenlijke werkgever. Als buitenstaander ervaar je hem ook. Mohamed: “Ik heb Filippo leren als genereus, attent en meegaand. Maar hij is ook intelligent, en weet hoe hij de dingen gedaan kan krijgen. Samen werken aan en bij CC7 Europe was daarom voor mij een mooie kans.” Filippo zelf is ervan overtuigd dat bij het opschalen van CC7 Europe Mohamed feitelijk onmisbaar is. “Mohamed heeft het bijzondere vermogen om complexe zaken van alle kanten te analyseren, direct, zonder opsmuk en ontdaan van wolligheid. Die eerlijkheid stel ik zeer op prijs.”

Den Haag als thuis

Het internationaal ingekleurde verhaal van Filippo en Pace draagt onwillekeurig bij aan exotische dagdromen. Maar misschien komt dat ook omdat hun verhaal midden in de vakantietijd wordt opgetekend, op een moment dat je meer dan gemiddeld met zonnige oorden bezig bent. De managers kennen de oorden van buiten.

Toch heeft het ze er niet van weerhouden met hun gezin in Den Haag te kiezen, waar zij inmiddels al jaren wonen, Filippo met zijn vrouw Anna en hun dochter en zoon, en Mohamed met echtgenote Diana en hun dochter. “Hier is mijn thuis”, zegt Filippo beslist. “Ik heb fijne herinneringen aan mijn moederland Italië, maar ben inmiddels vernederlandst, hoewel de taal nog lastig is. Zo gaat dat als je lang in een andere cultuur verblijft. Die omarm je. Dat is een proces waarvan je je pas achteraf bewust wordt.”

 

Volle dis

Ook Mohamed heeft het goed naar zijn zin in Den Haag. Als het op de eetcultuur aankomt ziet hij een verschil met zijn geboorteregio. “Eten is in Nederland vooral een praktische, gezellige aangelegenheid. Maar waar ik vandaan kom is een volle dis een teken van liefde van een moeder voor haar gezin en kinderen. Hoewel je in Nederland natuurlijk volop keuze hebt in allerlei heerlijke gerechten, en natuurlijk de lekkerste vis.” Weer zo’n gemeenschappelijk puntje. Want begin met Filippo niet over vis, die is dan niet te houden: “In de haven van Scheveningen zit visrestaurant De Dagvisser. Ken je dat? Daar moet je gewoon eens naartoe.”

 

Interrail

Dromen over andere landen is blijkbaar iets van alle landen. Vanuit het ouderlijk huis in Potenza droomde Filippo tijdens zijn tienerjaren al over het buitenland. Interrail bracht hem in die tijd onder andere naar Nederland: een Italiaan in Amsterdam. Liefde voor Nederland was er vanaf het eerste moment. “Als toerist is het mediterrane gebied leuk”, zegt hij, “maar woon je er, dan moet je hard vechten om iets te bereiken. In Nederland zijn de mensen gelukkiger en relaxter. Ook directer, wat mij aanspreekt.”

Wát een droom, het dolce far niente. Een luchtkasteel vaak ook, want het grote, zorgeloze genieten in een exotisch land is betrekkelijk, weten we nu. Daarbij: Filippo, Mohamed en hun families voelen zich als een vis in het water in Nederland, waar zij hun hart aan hebben verpand en waar zij nog heel lang willen blijven. Of hun missie met CC7 Europe in Nederland gaat slagen? ‘Yes’, roepen ze, en laat daarover geen twijfel bestaan. Mits tegen die tijd doelen moeten worden bijgesteld. Daarvan is nu nog geen sprake. Kalm aan, geen zorgen, laat de uitdagingen maar komen.

Vraag hier de Nuance gratis aan