Als mieren van A naar Betoverend

Even terug naar november 2021. Studententeam ‘Wayfinding & Storytelling’ bedacht voor GLOW een schitterende manier om bezoekers tussen de verschillende lichtinstallaties op het TU/e-terrein te laten navigeren. Met behulp van 75 oplichtende paddenstoelen creëerden de studenten een opvallende en interactieve bewegwijzering. Met een simpele handbeweging werd een paddenstoel tot leven gewekt en lichtten de andere paddenstoelen in de nabijheid op. Zo ontstond subtiel een route en hoefden bezoekers geen kunstwerk te missen. De vakjury waardeerde het interactieve karakter van het project en de makers gingen naar huis met de Crowe Talent Award.

De paddenstoelen maken dus plaats voor lichtgevende insecten. Mooi, maar tegelijkertijd een hoop extra werk voor de studenten. “Terugkijkend bleek er aan de paddenstoelen zelf best wat te verbeteren. Het waren min of meer probeersels. De stammetjes bestonden uit pvc-buisjes en de kappen waren doorzichtige plantenpotten voor orchideeën. Aan elke paddenstoel hing een kleine accu die je kent van je telefoon of tablet”, legt Ilana uit. “Om te beginnen moet de energievoorziening dit jaar anders. We kunnen straks niet elke dag alle 250 objecten aan de stroomlader hangen. Iets wat ons met de paddenstoelen dankzij een heleboel extra handjes wel lukte. We werken daarom nu aan een accuduur van minstens een week. Ten tweede maken we onze lichtinsecten hufterproof. Want de paddenstoelen werden soms per ongeluk vertrapt of ‘geplukt’ en meegenomen. En met de verwachte bezoekersaantallen willen we dat risico niet lopen. Onze ‘city bugs’ bevestigen we daarom buiten handbereik, waarschijnlijk aan lantaarnpalen, in bomen of aan de gevels die aan de route liggen.”

Voor de stad

GLOW 2022 is voor Ilana, Gijs en Tom nog een paar maanden een uitdagende weg. Ze doen mee voor het eggie. Tegelijkertijd blijft het iets bijzonders, erkennen ze. Ilana: “Ik kwam ieder jaar kijken bij GLOW. Nu ben ik zelf deelnemer. Dat maakt me trots!” Tom vult aan: “Je maakt iets voor de hele stad. Iedereen kan straks je werk zien. Of anders gezegd: je hoopt dat de bewegwijzering zo natuurlijk versmelt in het totaalproject van GLOW dat het eigenlijk niet opvalt. Signage without signs, daar streven we naar.”

GLOW 2022

GLOW is een gratis te bezoeken lichtkunstfestival in de openbare ruimte van Eindhoven met zo’n 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtkunstprojecten zijn via een wandelroute aan elkaar verbonden. Naast grote internationale lichtkunstenaars maakt GLOW ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem. Het is een apotheose van één, soms wel twee of meer jaar van samenwerken, experimenteren en perfectioneren. Elke editie heeft een thema dat wordt meegegeven aan de lichtkunstenaars, om geheel naar eigen en vrije interpretatie in hun lichtkunstwerk te verwerken.

GLOW 2022 vindt plaats van 12 tot en met 19 november.

Vraag hier de Nuance gratis aan