Als mieren van A naar Betoverend

GLOW hoort bij Eindhoven als het Evoluon en het Klokgebouw. Ook Crowe Foederer is al decennialang te vinden in de lichtstad en voelt zich verbonden met het internationale lichtkunstfestival. Als partner van GLOW reikte Crowe afgelopen jaar de Crowe Talent Award uit aan een studententeam dat uitblonk met een innovatief en spraakmakend lichtkunstwerk. Nuance sprak met drie van de studenten over de impact van de award en hun vervolgplannen.

Even terug naar november 2021. Studententeam ‘Wayfinding & Storytelling’ bedacht voor GLOW een schitterende manier om bezoekers tussen de verschillende lichtinstallaties op het TU/e-terrein te laten navigeren. Met behulp van 75 oplichtende paddenstoelen creëerden de studenten een opvallende en interactieve bewegwijzering. Met een simpele handbeweging werd een paddenstoel tot leven gewekt en lichtten de andere paddenstoelen in de nabijheid op. Zo ontstond subtiel een route en hoefden bezoekers geen kunstwerk te missen. De vakjury waardeerde het interactieve karakter van het project en de makers gingen naar huis met de Crowe Talent Award.

Verlichte mieren

Het is begin juni 2022 als we studenten Ilana van den Akkerveken, Gijs Neerhof en Tom van Teeffelen opnieuw treffen. Ze hebben een object meegenomen dat zich het best laat omschrijven als een kruising tussen een NASA-ruimtesatelliet en een uit de kluiten gewassen kever. “Dit is een prototype, er moet nog wat aan gebeuren”, stelt Tom ons gerust. Waar kijken we naar? “Dit testmodel stelt een mier voor. En wat kenmerkend is voor mieren, is dat ze netjes achter elkaar in één richting lopen. Precies wat de organisatie hoopt dat bezoekers van GLOW ook zullen doen”, legt de TU/e-student Electrotechniek uit. “De komende editie van GLOW kun je 250 van dergelijke objecten langs de route verwachten. Dat kunnen mieren zijn, vlinders, lieveheersbeestjes en ga zo maar door. We zijn namelijk gevraagd om de bewegwijzering van het hele festival te verzorgen!”

“Kenmerkend voor mieren is dat ze achter elkaar in één richting lopen. Precies wat de organisatie hoopt dat bezoekers van GLOW zullen doen.”

In goede banen leiden

Er is heel wat gebeurd nadat Ilana, Gijs en Tom hun prijswinnende paddenstoelen uit de grond stampten. Gijs: “Na GLOW dachten we na over een herbestemming van de objecten, bijvoorbeeld in een tuin van een verzorgingshuis. Tot onze eigen verbazing kregen we de vraag van de GLOW-organisatie om een concept te ontwikkelen voor de complete routeaanduiding voor de editie van 2022. Een grote eer die nogal wat consequenties met zich meebrengt. Want het opschalen van ons vorige concept is geen kwestie van een paar extra paddenstoelen in elkaar knutselen. Er komen straks honderdduizenden bezoekers af op GLOW die je letterlijk en figuurlijk in goede banen moet leiden. Zowel de paddenstoelen als het geldbedrag dat de Crowe Talent Award opleverde zijn helemaal geïnvesteerd in ons nieuwe project ‘Wayfinding City Bugs’.”

De paddenstoelen maken dus plaats voor lichtgevende insecten. Mooi, maar tegelijkertijd een hoop extra werk voor de studenten. “Terugkijkend bleek er aan de paddenstoelen zelf best wat te verbeteren. Het waren min of meer probeersels. De stammetjes bestonden uit pvc-buisjes en de kappen waren doorzichtige plantenpotten voor orchideeën. Aan elke paddenstoel hing een kleine accu die je kent van je telefoon of tablet”, legt Ilana uit. “Om te beginnen moet de energievoorziening dit jaar anders. We kunnen straks niet elke dag alle 250 objecten aan de stroomlader hangen. Iets wat ons met de paddenstoelen dankzij een heleboel extra handjes wel lukte. We werken daarom nu aan een accuduur van minstens een week. Ten tweede maken we onze lichtinsecten hufterproof. Want de paddenstoelen werden soms per ongeluk vertrapt of ‘geplukt’ en meegenomen. En met de verwachte bezoekersaantallen willen we dat risico niet lopen. Onze ‘city bugs’ bevestigen we daarom buiten handbereik, waarschijnlijk aan lantaarnpalen, in bomen of aan de gevels die aan de route liggen.”

Verlichting voor budgetplafond

Behalve de kwaliteitseisen die de studenten zelf stellen, heeft ook de GLOW-organisatie de nodige wensen. Op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld. Ilana: “Circulariteit is terecht een groot maatschappelijk thema. Vandaar dat we de led-strips uit de paddenstoelen hergebruiken. De wens is dat de overige onderdelen recyclebaar zijn.” De studenten experimenteerden met zonnepanelen, maar dat bleek niet haalbaar en betaalbaar. Gijs: “Hoewel we een prachtig geldbedrag hebben gewonnen en GLOW meefinanciert, zijn er beperkingen aan ons budget. Sowieso gebruiken we al meer elektronica in deze lichtinsecten dan in de paddenstoelen. De uitdagingen voor nu zitten ’m in kleurvariaties, dimbaarheid en interactiviteit. We hebben onze handen er vol aan”, lacht de student.

Studentenadvies

Je zou inderdaad bijna vergeten dat Team Wayfinding GLOW bestaat uit voltijdstudenten, niet uit projectmanagers en professionele engineers. Ilana is volop bezig met haar Master, Tom rond zijn Bachelor af en gaat richting afstudeerscriptie en Gijs heeft sinds begin van dit jaar zelfs een fulltimebaan bij Philips op de High Tech Campus. Met z’n drieën hopen ze te kunnen rekenen op de support van medestudenten Ian Bezemer, Lotte Sap, Yueying Shi en Luuk Stavenuiter. Met de GLOW-organisatie overleggen ze periodiek en krijgen ze professionele ondersteuning waar nodig. Ook Crowe staat het team bij. Gijs: “Als team hebben we te maken met inkoop van toeleveranciers. Je krijgt dus facturen te verwerken en daarvoor moet je een rechtspersoon zijn. En de geldprijs die we vorig jaar wonnen, moest natuurlijk wel overgemaakt kunnen worden. Allemaal zaken waar Crowe ons op wees en in adviseerde.”

“Het motto is: keep it simple. We hebben 250 lichtobjecten te produceren die 100% betrouwbaar moeten zijn.”

Mooie leerschool

Tom vertelt dat er binnen de TU/e een inspirerend initiatief is ontstaan tussen deelnemers van eerdere GLOW-edities en studenten die zich met lichtinnovaties bezighouden. Tom: “Deze ‘Light Community’ organiseert regelmatig ‘Light Nights’. Tijdens die bijeenkomsten pitchen bezoekers hun ideeën en concepten, zodat ze met de feedback verder kunnen. Ook het idee van de ‘city bugs’ legden we voor aan deze groep. We leren enorm veel van elkaar.” De weg van idee naar realisatie noemen de studenten ‘pittig maar leerzaam’. Ilana merkt op dat haar flexibiliteit in een groot project als GLOW regelmatig wordt getest. Ilana: “Je moet je adaptief kunnen opstellen. Onze opdrachtgevers bij GLOW kunnen heel direct zijn. Daar moet je mee kunnen omgaan.” Voor Gijs geldt dat de grootschaligheid soms overweldigend kan zijn. “Daarom is mijn motto: keep it simple. We hebben straks 250 lichtobjecten te produceren die 100% betrouwbaar moeten zijn, zeker omdat we het hebben over een toonaangevend artistiek festival. Er staat een hoop op het spel.”

Voor de stad

GLOW 2022 is voor Ilana, Gijs en Tom nog een paar maanden een uitdagende weg. Ze doen mee voor het eggie. Tegelijkertijd blijft het iets bijzonders, erkennen ze. Ilana: “Ik kwam ieder jaar kijken bij GLOW. Nu ben ik zelf deelnemer. Dat maakt me trots!” Tom vult aan: “Je maakt iets voor de hele stad. Iedereen kan straks je werk zien. Of anders gezegd: je hoopt dat de bewegwijzering zo natuurlijk versmelt in het totaalproject van GLOW dat het eigenlijk niet opvalt. Signage without signs, daar streven we naar.”

GLOW 2022

GLOW is een gratis te bezoeken lichtkunstfestival in de openbare ruimte van Eindhoven met zo’n 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtkunstprojecten zijn via een wandelroute aan elkaar verbonden. Naast grote internationale lichtkunstenaars maakt GLOW ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem. Het is een apotheose van één, soms wel twee of meer jaar van samenwerken, experimenteren en perfectioneren. Elke editie heeft een thema dat wordt meegegeven aan de lichtkunstenaars, om geheel naar eigen en vrije interpretatie in hun lichtkunstwerk te verwerken.

GLOW 2022 vindt plaats van 12 tot en met 19 november.

Vraag hier de Nuance gratis aan