Contour Accountants is sinds 2001 een gevestigde naam in Limburg met kantoren in Venlo en Venray. Het bedrijf staat er goed voor. Om deze positie te behouden, besloten de vier vennoten zich te beraden op de toekomst. De zoektocht naar een futureproof organisatie leidde uiteindelijk tot samengaan met Crowe Foederer. Door de aansluiting van Contour groeit Crowe nu naar 620 medewerkers en acht vestigingen verspreid over het land.
„Enkele jaren geleden begonnen we met een zelfonderzoek”, vertelt Henk van der Heijden. „Wie zijn wij als Contour? Waar zijn we goed in? En wat wordt onze strategie voor de komende vijf à tien jaar? We concludeerden dat we sterk regionaal betrokken zijn, full service aanbieden en dat we qua kwaliteitsniveau niet onderdoen voor de grotere bureaus.”
Het kantoor ziet allerlei ontwikkelingen op zich af komen in het heden en de nabije toekomst. Zaken als de toenemende wet- en regelgeving en de krapte op de arbeidsmarkt vragen om een solide respons. Henk: „We hadden al snel in de gaten dat als we alles wilden tackelen dit in ons eentje een zware dobber zou worden.” Ton Joosten: „Onze continuïteit handhaven was onze eerste reden om op zoek te gaan naar mogelijke samenwerkingen of partners. Groei vloeit hier logischerwijs uit voort.”
Het Limburgse accountantsbureau oriënteerde zich breed. Er werd gesproken met verschillende collegakantoren. De achterliggende gedachte bleef altijd: ‘Waar is onze identiteit het meest bij gebaat en geborgd?’ Bij dit proces was de klankbordgroep van het bedrijf ook betrokken. Lucas Janssen: „We vonden het belangrijk om onze mensen in een vroeg stadium mee te nemen. Zo creëer je draagvlak. Toen op een gegeven moment Crowe in beeld kwam, hebben we ook met medewerkers op sleutelposities gesproken. En natuurlijk met onze ondernemingsraad.”
Al met al, corona kwam nog tussenbeide, duurden de gesprekken met Crowe ongeveer een jaar. Henk: „Een grotere partner helpt ons verder in onze uitdaging voor de toekomst. Crowe hanteert in grote lijnen dezelfde visie als wij. Ook qua bedrijfscultuur passen we bij elkaar. Het zijn twee werelden die samenkomen.” Het bewaken van de eigen cultuur is belangrijk voor het bedrijf. Medewerkers hechten er grote waarde aan.
„Je zou ons kunnen omschrijven als no-nonsense”, zegt Norbert Poels. „We zijn van: ‘Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg.’ Het gaat om de inhoud, niet om de buitenkant. Die mentaliteit heeft Crowe ook.” Hard werken en voor elkaar een extra stap zetten, zit ook ingebakken in de cultuur van Contour. Naast al het werk dat verzet wordt, maakt het kantoor tijd vrij voor het creëren van gezellige momenten. Om de twee jaar gaan ze met z’n allen een weekendje weg, rond Kerstmis is er altijd een kerstborrel en op vrijdagmiddag sluiten ze gezamenlijk de week af.
Onze mensen zijn alles. Zij komen grotendeels uit de regio. Mede daarom was het onze wens de vestigingen in Venlo en Venray te behouden.” Crowe dacht hier hetzelfde over. Bovendien had de Eindhovense accountant nog geen kantoor in deze regio. Lucas: „Voor hen is het interessant omdat dit een afzetgebied is dat allerlei mogelijkheden biedt.”
Toekomst
Hij doelt onder andere op de maakindustrie en logistieke sector die er te vinden zijn. Maar ook op high tech gebied is er veel bedrijvigheid en schieten de start-ups als paddenstoelen uit de grond. Een voorbeeld hiervan is de Brightlands Campus Greenport Venlo waar gewerkt wordt aan food innovatie. Hogescholen, Maastricht University, kennisinstituten en ondernemingen hebben hier de handen ineen geslagen om het voedsel van de toekomst te ontwikkelen.
Contour en Crowe gaan samen aan de slag om die groeiende markt te veroveren, zonder hierbij de bestaande klanten uit het oog te verliezen. Ton: „Toen we het proces in gingen, was een van de doelen onze huidige klanten nog beter te helpen. Dat kan nu door gebruik te maken van de HR-service en Data analyse die Crowe al heeft. Wij hadden bijvoorbeeld een relatief kleine HR-dienst, zij hebben een complete afdeling met een speciaal platform hiervoor.” Norbert: „Ook onze audit-afdeling heeft nu meer body door extra capaciteit van Crowe. En hun specialisten, zoals op het gebied van BTW en Corporate Finance, kunnen wij vanaf heden ook inzetten. Internationaal biedt dit meer ingangen dan voorheen. Ons kwaliteitsniveau neemt hierdoor toe.”
Voordeel
Er is nog een synergievoordeel dat het viertal graag wil noemen: een betere positie op de arbeidsmarkt. Door de professionele wervingstak van Crowe en hun nauwere contacten met scholen, ziet Contour haar mogelijkheden toenemen. Lucas is verantwoordelijk voor personeelszaken. „Goeie mensen binnen halen en houden, daar komt ook een stukje psychologie bij kijken. Ik ben trots op al het werk dat we samen doen. En op het feit dat iedereen voor elkaar klaar staat.”
Ook Norbert haalt energie uit het werken met mensen. Hij staat aan het roer in Venray. „Ik vind het leuk om medewerkers in beweging te krijgen en ze de juiste plek in de organisatie te helpen vinden. Hierdoor ontwikkelen ze en kan het kantoor ook groeien.” Met zijn eigen ontwikkeling zit het overigens ook snor. De fervent wielrenner – hij verruilde zijn semiprofessionele sportcarrière voor de accountancy – kwam bij Contour in het najaar van 2020 en is sinds vijf maanden partner. Bij de wielrensport is hij nog steeds betrokken als kartrekker van de fanclub van zijn broer Wout Poels en als bestuurder bij Limburg Cycling. Daarnaast onderneemt hij graag activiteiten met zijn kinderen van vier, zes en zeven jaar oud.
Ton is ook sportief aangelegd. Squashen en het maken van lange wandeltochten zijn favoriet. Nu zijn kinderen de deur uit zijn, bezoekt hij samen met zijn vrouw graag voorstellingen en concerten. In tegenstelling tot collega Norbert is Ton al bijna 25 jaar vennoot. „Mijn ervaring binnen onze organisatie neem ik mee naar de klant. Ik geef advies op allerlei gebieden en ben echt niet alleen met cijfers bezig. Het mooie aan mijn werk is dat je van tevoren nooit weet hoe een dag eruit gaat zien.”
Daar sluit Henk zich bij aan. „Mensen en bedrijven verder helpen, is mijn motivatie.” Zijn vrije tijd besteedt hij door samen met zijn kinderen van vijftien, dertien en zes jaar leuke dingen te doen. Ook is hij vaak achter de barbecue te vinden om een maaltijd te bereiden voor familie en vrienden. Zondagochtend is zijn wielrenmoment.
Het kan bijna geen toeval zijn, maar ook Lucas houdt van wielrennen. Hij gaat ook graag op pad met zijn kinderen van veertien en zestien. „Ik ga zoveel mogelijk naar de hockeywedstrijden van mijn dochter en de muziekoptredens van mijn zoon.” Daarnaast vindt hij het belangrijk en leuk om maatschappelijk betrokken te zijn. Zijn bestuursfuncties bij de plaatselijke hockeyclub en sociaal-cultureel centrum ’t Roadhoes zitten hem dan ook als gegoten.