VERLIEFD OP NEDERLAND

Zelden word je zo enthousiast gemaakt over ons eigen land als wanneer je praat met Nick Nair (62) uit Los Angeles, president van Stowe Research International. Hij maakte kennis met ons land via Hugo Everaerd van Crowe Foederer, naar aanleiding van zijn eerste Nederlandse klant. ,,Eenmaal in Amsterdam vond ik het zo ontzettend verfrissend om te zien hoe dingen gewoon worden gedáán en hoe ruimdenkend Nederlanders zijn.” Nick Nair richtte in 1998 Stowe Research op, dat uitgroeide tot een internationale technologiegroep in het ontwikkelen van bedrijfskritische applicaties aan klanten in de publieke en private sector. In vestigingen in Los Angeles, New York, Amsterdam, New Delhi, en Mumbai leveren meer dan 100 engineers hoge kwaliteit softwareproducten aan klanten wereldwijd.

Familie

Voor Nick voelen zijn medewerkers als familie: ,,Veel mensen werken al vijftien jaar of langer bij ons, dat vind ik geweldig. We kijken echt naar de lange termijn: wat kunnen we doen om zekerheid te brengen voor hen? Dan worden het hechte teams, waarin iedereen elkaar helpt en met elkaar de werklast deelt. Geen top-down beleid en dat werkt super goed voor ons. We zijn allemaal hardcore ingenieurs en ontwikkelaars, dát is het verschil tussen ons bedrijf en andere.”

vanaf ons eerste telefoontje was het contact geweldig, terwijl wij elkaar nog nooit hadden ontmoet. Ik was onderweg naar mijn werk toen ik hem belde, evenals Hugo. Toen ik uitlegde waar ik hulp bij nodig had, was een ontmoeting in no time geregeld. En dat in een telefoongesprek van twintig minuten, terwijl we allebei aan het rijden waren. “De reden voor zijn eerste reis naar ons land kwam was een Nederlandse klant voor zijn software. Nick moest daarvoor een vestiging in Nederland oprichten en zocht contact met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in San Francisco. Daar raadde men hem aan contact op te nemen met Hugo Everaerd. ,,Er werd letterlijk tegen mij gezegd: ‘Bel deze meneer en hij helpt je.’ En inderdaad, al.

Al bij zijn eerste bezoek aan Amsterdam was de Amerikaanse ondernemer verkocht. ,,Ik houd van mensen die liberaal denken. Als je niet outside the box denkt, blijf je voor de rest van je leven in die box. Je moet erbuiten stappen en nadenken over wat voor effect heeft wat ik doe op de wereld? Wat is het belangrijkste voor mij en voor anderen? En hoe kunnen we daar komen? Voor mij belangrijke zaken zijn: eerlijkheid, oprechtheid, er niet eromheen draaien, direct ter zake komen en tijd besparen. Wat allemaal Nederlandse kwaliteiten zijn trouwens. Zo ontwikkel je een vertrouwensband. Daar moet alles op gebaseerd, wat voor relatie je dan ook hebt.”

Direct ter zake

Nick’s liefde voor Nederland is oprecht en hartverwarmend: ,, Sterker nog, ik zeg steeds tegen mijn vrouw dat als ik niet in Amerika zou wonen, ik voor Nederland zou kiezen. Simpelweg omdat in mijn ervaring de mensen er zo ruimdenkend en eerlijk zijn. Je hoeft er niet tussen de regels door te lezen, alles is duidelijk. Ik weet dat sommigen zeggen dat Nederlanders bot zijn, maar daar ben ik het niet mee eens. Ze zijn direct, maar time is money nietwaar? Direct ter zake komen, ik houd ervan.”

Met een big smile op zijn gezicht deelt Nick één van zijn herinneringen aan ons land: ,,Als Schiphol in zicht komt, ben ik altijd een beetje opgewonden. Jullie land inspireert mij. Ik was een keer net geland en had haast om naar het centrum van Amsterdam te komen. De rijen voor het stationsloket waren lang, maar bij de automaat snapte ik natuurlijk niks van het Nederlands. Dus kocht ik willekeurig een paar treintickets voor Amsterdam…dacht ik. Ik zat daar in een lekker rustige coupé, terwijl de andere best vol zaten. Wist ik veel dat ik per ongeluk eerste klas zat. Van de controleur mocht ik blijven zitten, maar hij deelde wel fijntjes mee dat ik in de trein naar Rotterdam zat (schaterlacht nu). Daar zat ik en had stress. Legt een oudere dame tegenover mij haar hand op mijn arm en zegt: ‘Maak je geen zorgen, ik help je wel.’ Echt uit het niks, zo bijzonder! Dit zijn van die kleine voorvallen die mijn ogen openden. Mensen in Nederland zijn zo vriendelijk, oprecht en warm, en zeer gastvrij.”

Eeuwige student

Nick zijn roots liggen in India: ,,Toen ik daar op de universiteit zat, ontmoette ik mensen van overal uit het land. Daardoor kreeg ik voor het eerst een besef hoe verschillend iedereen is. Met een vriend had ik het erover dat ik het best lastig vond, sommigen hadden zo’n radicale ideeën en anderen juist hele liberale. Hij antwoordde dat als ik met écht liberaal denken kennis wilde maken, ik maar eens een bezoekje aan Nederland moest brengen. (lacht) Ik was toen negentien jaar oud, maar pas na mijn vijftigste maakte ik mijn eerste reis naar jullie land. En was meteen ‘hooked’.”

Van zijn vader mocht Nick zolang studeren als hij wilde en dat deed hij, met onder meer een bachelor in elektrotechniek en computerwetenschappen en een master in natuurkunde. Toen hij naar Amerika ging, zei hij tegen zijn vader: ,,Je moet wel weten dat als je mij naar Amerika stuurt, ik ook echt helemaal uit mijn dak ga.” Nick lacht: ,,Die antwoordde laconiek dat het goed was, als ik maar mijn studie haalde. Ik was student tot mijn achtentwintigste en ontmoette allemaal verschillende mensen in de landen waar ik studeerde. Daardoor kreeg ik een breder perspectief waar jongeren naar zoeken op de lange en de korte termijn. En hoe ze zich voelen over werk en het generale politieke klimaat. Dingen waren destijds heel logisch, nu zijn ze moeilijker. Er zijn zoveel dingen die je moet vergelijken. De wereld was 20 jaar geleden kleiner en is nu gigantisch.”

Sterk blijven

Amerika bracht hem meer dan alleen een universitaire graad en lol, hij vond er ook zijn grote liefde Nalini. Dé reden dat hij er nooit meer is weggegaan: ,,Zij woonde in Los Angeles, dus kwam ik na mijn studie ook hiernaartoe. Het grappige is dat ik niet zeker wist wat onze toekomst zou zijn. Een maand of drie na ons trouwen vroeg ik haar wanneer ze dacht dat we teruggingen naar India. Ze keek me aan alsof ik gek was geworden”, lacht Nick.

Samen kregen ze dochter Sangeeta, hetgeen ‘muziek’ betekent: ,,Zij is nu dertig en vorig jaar getrouwd tijdens Covid. Zij en haar man ontmoetten elkaar in Birmingham, Alabama, waar ze allebei hun doctoraat aan het behalen waren. Het was de bedoeling dat we een grote bruiloft zouden hebben, maar door de pandemie werd het uiteindelijk een kleine.

Eerlijk gezegd twijfelen mijn vrouw en ik soms best aan de toekomst voor onze dochter en leeftijdsgenoten. Ze willen een familie beginnen, werken en er zijn zo veel verantwoordelijkheden. Maar het is niet makkelijk, wij hadden het wél makkelijk. Desondanks moeten we op de een of andere manier sterk blijven en hun de weg laten zien. Je moet blijven staan en ergens in geloven. Ga ervoor, en als je het niet haalt, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Je bent niet in je bed gebleven, je hebt niet geslapen en je bent niet weggerend.’’

In zijn schaarse vrije momenten kun je Nick vinden in het observatorium in zijn tuin: ,,Astronomie is echt mijn passie. Toen ik acht jaar oud was, gaf mijn oom gaf me een verrekijker. Midden op de dag lag ik daar gewoon mee op het terras. Elke keer als ik naar de lucht kijk, is er meer om te ontdekken. Overdag ben ik de hele dag aan het werk en ’s nachts kijk ik naar de sterren.”

Positief blijven

Vrije tijd is iets wat Nick zichzelf niet snel gunt. Als wij elkaar spreken, heeft hij toevallig twee weken vrij genomen en is hij bezig met een persoonlijke kerstboodschap te schrijven aan al zijn medewerkers. ,,Er is angst en onzekerheid over de toekomst. Ik wil tegen mijn medewerkers zeggen dat ze ondanks alle problemen – zoals de pandemie, bijvoorbeeld het klimaat en hun zorgen over de overheid – zichzelf niet moeten verliezen. Dan heb je niks. Gezondheid is het meest belangrijke voor iedereen en ik wil dat ze vrij nemen. Mijn laatste vakantie was in december 2019. Het was niet gemakkelijk een bedrijf te runnen tijdens Covid, want alles was onzeker. We hadden geen idee wat eraan zat te komen. Maar ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat wetenschappers een oplossing zouden vinden, dus we moeten gewoon geduldig zijn. We moeten alle slechte dingen achter ons laten en positief blijven.”