Wat is dat toch wat zo aanspreekt in familiebedrijven? Waarom geven ze ons zo’n goed gevoel? Is het het idee dat je als medewerker deel uitmaakt van de fam die je onvoorwaardelijk steunt, en waar je je als individu ook echt gehoord voelt? Of is het de soms kneuterige sfeer die veel familiebedrijven kenmerkt waarin, laat dat óók gezegd zijn, onverwachts grootse dingen tot stand kunnen komen?
We spreken erover met de familie Michiels, eigenaar van KMWE Toolmanagers. Met CEO Corné, die over niet al te lange tijd het stokje zal overdragen op zijn kinderennadat hij tientallen jaren bewezen heeft de kikkers met succes in de kruiwagen te kunnen houden. We spreken ook met zoon Jorg zelf, de (nu nog) commercieel directeur die straks meer voor de grote lijnen zal kiezen, en die nog maar moet aantonen dat hij ze straks in bedwang zal kunnen houden, de kikkers. En we spreken met dochter Marlon. Als hr-manager staat zij in voor het welzijn van de medewerker, maar houdt evengoed het bedrijfsbelang in het oog. Zij wil fitte, gemotiveerde mensen aan de knoppen – lees: slijpmachines – opdat het familiebedrijf future ready blijft. Helaas niet bij het gesprek aanwezig is Margaretha, Corné’s echtgenote. Zij doet de urenadministratie en is verantwoordelijk voor de ‘zachte’ personele kant, de kant die we zo goed van familiebedrijven kennen.
KMWE Toolmanagers, ooit bedacht als afkorting voor Kleine Mechanische Werkplaats Eindhoven, is gespecialiseerd in het leveren en herslijpen van verspanende gereedschappen, denk: boren, frezen en zaagbladen. Doen ze goed hoor; de grootste in de Benelux word je immers niet zomaar. Ga je er op visite aan de Croy in Eindhoven, dan merk je: hier staat een familie aan het roer. In het halletje hangen puike schilderijen van opa Bernard Geven en zoon Harry die het bedrijf 68 jaar geleden oprichtten. Ga je een stap verder, dan vind je vóór de receptie ingelegd in de vloer een strak vormgegeven windroos met daarin de namen van vier familieleden.
Wat deze artefacten bijzonder maakt is dit: de schilderijen, heuse meesterwerkjes, zijn van de hand van een begenadigd medewerker, en de windroos werd ooit door medewerkers aan de familie geschonken. Hier stapelen de aanwijzingen zich op: bij KMWE Toolmanagers komt het ook van de medewerkers. Die vertoeven graag onder de veilige vleugels van de fam en tonen hun bereidwilligheid maar al te graag met offerandes die gunstig stemmen. Kom daar in het gewone bedrijfsleven maar eens om.
Trappelen
Bij KMWE Toolmanagers hebben we te maken met een echt familiebedrijf, waarvan zelfs in de statuten is vastgelegd dat het in de familie moet blijven. “Sinds de oprichting van het bedrijf in 1954 door de opa van Margaretha is nu al de vierde generatie binnen KMWE Toolmanagers aan de slag”, zegt Corné. “Binnen enkele jaren nemen onze kinderen Jorg en Marlon het roer over. Bijzonder heuglijk is dat de vijfde generatie (waarmee Corné kleinzoon Teun bedoelt die in 2021 werd geboren, red.) al ligt te trappelen van plezier om straks in het bedrijf te stappen. Alhoewel dat nog heel wat jaren zal duren.”
Zo’n 30 jaar geleden, bij de geboorte van Jorg en Marlon, spraken Corné en Margaretha de wens uit dat de kinderen ooit het bedrijf zouden overnemen. Daarvoor moesten de sterren natuurlijk wel gunstig staan, wat enkel de tijd zou kunnen uitwijzen. Corné: “Met name Jorg was in zijn vroege jeugd al vaak met zijn skelter op het bedrijf te vinden om mee te helpen. Dat hij over een tijdje in het bedrijf als CEO aan de slag gaat accepteren de medewerkers volledig. Jorg vult aan: “Dat proces is heel natuurlijk verlopen. Ik kreeg van jongs af aan de kans om mee te groeien met het bedrijf en de medewerkers. Zij hebben mij nooit als ‘het zoontje van’ gezien, en net als hen heb ik altijd het beste aan het bedrijf gegeven. Mijn overtuiging is dat je je mening pas kunt uiten als je weet waarover je praat, zoals onze vakmensen. Dat betekent veel luisteren, naast ook de grote ‘waarom’-vraag blijven stellen: waarom doen we eigenlijk de dingen zoals we ze al jaren doen?”
Kaartje of bloemetje
Voor Marlon lag de overstap naar KMWE Toolmanagers minder voor de hand. Pas nadat de zorg, waar zij in eerste instantie voor ging, haar niet gaf wat zij ervan verwachtte, koos zij voor hr. Hier maakt zij nu haar zorgambities waar. “Onze klanten stellen steeds hogere eisen. Dat vereist veel inspanning van onze 60 medewerkers. Zij moeten zich hier gewaardeerd voelen, weten dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen. Hier ligt voor mij een faciliterende rol, waarbij ik hun wensen vertaal naar mogelijkheden, en deze zelfs schep, bijvoorbeeld in de vorm van interne opleidingen. Werken aan tevredenheid gaat tegenwoordig verder dan salaris, vakantiedagen en een kaartje of bloemetje bij ziekte. Díe omslag verder bewerkstelligen, daar ligt voor mij een mooie taak.”
Grote lijnen
Jorg heeft prima voor ogen hoe KMWE Toolmanagers straks onder zijn leiding fit de toekomst in zal gaan. Op de vraag wat hij elk geval niet gaat overnemen van zijn vader hoeft hij niet heel lang na te denken. “De samenleving verandert. We leven in een 24-uurs economie en ook in onze branche moet alles snel. Onze klanten willen liefst gisteren geleverd hebben wat zij vandaag bestellen. Méér dan mijn vader ga ik me daarom met de grote lijnen bezighouden, en minder met de werkvloer. Dat vergt een andere organisatiestructuur. Gelukkig zijn we er klaar voor. Wij hebben fantastische teamleiders. Zij kijken naar de werkvloer, terwijl ik me met het management richt op de horizon. Advies van mijn vader blijft daarbij natuurlijk zeer welkom.”
Corné heeft het volste vertrouwen in zijn zoon en dochter. Hij en Margaretha zijn blij dat met hun kinderen de toekomst van het familiebedrijf is veiliggesteld. Hoewel Jorg en Marlon hem scherp houden, zijn er zaken die minder Corné’s interesse hebben. Wat niet wil zeggen dat hij er per definitie niet aan wil. Voorbeeldje van Corné: “Een paar jaar geleden zag Jorg de mogelijkheden die supersnelle serviceverlening ons zou kunnen bieden. Maar daarvoor was een grote investering nodig. Wat moest ik ermee? Hoewel ik zijn idee in eerste instantie afkapte, kwam ik er al snel op terug. Inmiddels heeft onze 24-uurs-service ons veel gebracht.” Waar Jorg fijntjes aan toevoegt: “En ze gaat ons de komende jaren nog veel meer brengen.”
Minder innige band
De huidige en de aankomend CEO kijken beiden anders naar het familiebedrijf KMWE Toolmanagers. Over twee à drie jaar gaat het stokje over naar Jorg. Die voorspelt dat de band tussen de familie en de medewerkers minder innig zal worden naarmate het bedrijf verder groeit. “Bij veel grotere familiebedrijven zie je een verschuiving ontstaan naar meer aandacht voor de zakelijke kant. Tegelijkertijd zijn ze ook in staat het goede te behouden: de familie die er altijd zal zijn voor de medewerker, en het vermogen om snel te kunnen schakelen als dat nodig is. Het zijn grote voordelen die fitte, toekomstgerichte familiebedrijven vleugels geven.” Corné heeft daar niets aan toe te voegen, ziet dat het goed is. Familiebedrijf KMWE Toolmanagers is bij Jorg en Marlon in goede handen.