"Het kan altijd beter en sneller."

Snelheid en dynamiek kenmerken het leven van Dick van Aggel. Als brandweervrijwilliger staat hij dag en nacht klaar om uit te rukken. Met zijn bedrijf Medicura levert hij binnen 24 uur medische hulpmiddelen. En privé is hij ook continu in beweging. „Stil zitten is niets voor mij.”

Vol energie

De manier waarop Weertenaar Dick van Aggel de trap af komt, is tekenend voor zijn levensstijl, als de bliksem en vol energie. Dertig jaar bij de vrijwillige brandweer zorgt voor een constante alertheid. Zij pieper ligt altijd binnen handbereik, ook tijdens het interview. „Als ‘ie afgaat ben ik direct weg.” Zijn werk als brandweerman en als directeur-eigenaar van Medicura lopen al achttien jaar door elkaar heen. Sommigen moeten er niet aan denken, maar Van Aggel zou niet anders willen. „Ik hou van snel dingen doen en van mensen helpen.”

Goeie moed en een bus

Laat dat nou net de pijlers zijn waar zijn onderneming op gestoeld is. In 2003 zei de 33-jarige Van Aggel zijn baan op bij Bosman, Eindhovense leverancier van medische hulpmiddelen. „Ik was daar directeur, had een goed salaris en een mooie lease-wagen. Mijn vader, en andere mensen, snapte er niks van. ‘Waar begint ‘ie aan?’, zeiden ze. Maar ik was vastberaden voor mezelf te beginnen, want

De kersverse ondernemer had van dichtbij, in zijn familiekring, gezien dat hulpmiddelen die acuut nodig waren, zoals een toiletstoel, soms wel drie dagen op zich lieten wachten. Hij was ervan overtuigd dat het sneller en goedkoper moest kunnen. Zijn eerste klant, thuiszorgorganisatie Groenhuysen in Roosendaal, geloofde daar ook in, en in hem. „Ik had alleen maar goeie moed en een oude, roze bus. Verder niks.”

Met die bus reed hij het eerste jaar overdag rond om hulpmiddelen bij mensen thuis af te leveren. ’s Avonds en ’s nachts deed hij de administratie. Hoe anders gaat het tegenwoordig, nu Van Aggel 130 mensen in dienst heeft, waaronder een chauffeursteam. „Die rijden zes dagen per week, maar als het echt moet, zoals laatst bij de vader van een vriend, dan spring ik zelf nog in de bus hoor.”

Echte ondernemer

Zijn bedrijf groeide geleidelijk tot wat het nu is, de derde grootste aanbieder op de Nederlandse markt van zorgverzekeraars. Verspreid over het land zijn er twaalf zorgwinkels waar particulieren terecht kunnen. Hier kunnen zij (zelf)zorgartikelen lenen, huren of kopen. Medicura levert ook rechtstreeks aan zorginstellingen. „Mensen voelen zich ermee geholpen. Dat merken we aan de vele, positieve reacties die we krijgen in de winkels en bij onze klantenservice.”

Zorgen dat mensen langer en op een kwalitatieve manier thuis kunnen wonen, is een belangrijke drijfveer van de Weertenaar. „Maar ik ben ook een echte ondernemer. Ik zie altijd nieuwe kansen en vind het leuk om met innovaties bezig te zijn, zoals nu de Hulpmiddelenautomaat. Die is geïnspireerd op de eierautomaat die je bij boeren langs de weg ziet. Ik dacht: ‘Dat kan ik ook!’ Alleen in plaats van eieren zitten er bij ons krukken en rolstoelen in.”

De automaat staat inmiddels in één ziekenhuis en er zijn nog elf geïnteresseerden. Voor een doener als Van Aggel duurt het beslissingsproces bij ziekenhuizen een eeuwigheid. „Als ik een idee heb, voer ik het het liefst meteen uit.

Iets betekenen voor een ander

Dat geldt niet alleen op de levens van klanten, maar ook op zijn medewerkers en op de maatschappij. „Doordat we steeds groter worden, kunnen we ook meer betekenen. Onze verouderde bedden bijvoorbeeld, die nog prima functioneren maar niet meer aan onze westerse eisen voldoen, geven we een tweede leven in andere landen. Oude rolstoelen doneren we aan Afrika. Die mensen zijn daar zó gelukkig mee. Ze sturen me foto’s en sommigen blijven contact houden. Dat is toch heerlijk dat we dit kunnen doen.”

De ogen van de entrepreneur stralen ook als hij vertelt over het project ‘Ondernemers voor Ondernemers’ van Oxfam Novib. „Een paar jaar geleden ben ik met hen naar Oeganda gegaan. Daar kun je écht het verschil maken. Door microfinanciering kunnen lokale zelfstandigen hun bedrijf opzetten en zo geld verdienen om hun kinderen naar school laten gaan. Dat is pas impact.”

Niet alleen het bedrijf is in beweging, maar de directeur zelf ook, letterlijk. Samen met zijn vrouw loopt hij elke paar jaar een marathon. Ook die van New York heeft hij al op zijn conto staan. Half oktober liep hij de 42 kilometer in Amsterdam. Je vraagt je af waar de vader van vier de tijd vandaan haalt om te trainen. „Ik ga vaak ’s ochtends vroeg om zeven uur of ’s avonds laat om negen uur. Zo kom ik wel aan veertig tot vijftig kilometer per week.”

Profeet van fitheid

Zijn fitheid is hem aan te zien. Hij is zo overtuigd van de voordelen van bewegen dat hij anderen aanspoort dit ook te doen. „Als je fit bent, ben je positiever en heb je minder slaap nodig. Daarom probeer ik mijn medewerkers hierin mee te krijgen. Je hoeft natuurlijk niet, net als ik, een marathon te lopen, maar bijvoorbeeld elke dag lunchwandelen helpt ook al. Mensen moeten tot hun 67e werken. Ik vind het als werkgever belangrijk bij te dragen aan hun vitaliteit.” Hiervoor biedt hij onder andere programma’s aan, zoals Start 2 Run en een leefstijl workshop.

Sportiviteit en gezondheid zijn in het gezin van Van Aggel gemeengoed. Dat kan ook bijna niet anders, want zijn vrouw heeft Gezondheidswetenschappen gestudeerd en is leefstijlcoach. Ze werkt ook bij Medicura. „Nu is ze haar rol binnen het bedrijf aan het afbouwen om zich meer te kunnen richten op haar eigen vakgebied. Maar nagenoeg vanaf de start heeft ze altijd meegeholpen.”

De vier kinderen van het paar, variërend in leeftijd tussen elf en zeventien jaar, weten niet beter dan dat het bedrijf een centrale rol speelt in het gezinsleven. „Privé en werk lopen bij ons door elkaar heen. Ik denk dat het de kinderen juist flexibel gemaakt heeft.” De twee oudsten hebben een weekendbaantje bij de onderneming. De een wast bussen en de ander werkt op de klantenservice. „Ik weet niet of ze interesse hebben om het later over te nemen. Ik zou het wel leuk vinden als ze me opvolgen, maar ik push ze absoluut niet.”

De komende vijf jaar wil de directeur-eigenaar Medicura verder uitbouwen, maar hij denkt ook wel eens na over de verdere toekomst. „Ik ben 51. Binnen nu en tien jaar moet ik wel weten wat ik met het bedrijf ga doen. Ik kan mijn mensen niet zomaar laten vallen.” Wat hij gaat doen als hij stopt met werken vindt hij een lastige vraag. „Misschien dat ik dan de rust kan vinden om langer op vakantie te gaan. Samen met mijn vrouw meer van de wereld ontdekken. Ik heb nog geen concrete plannen hoor.”

Medicura wint Weerterlandprijs

Vlak na dit interview won Medicura de Weerterlandprijs van 2021. De prijs is een initiatief van MKB Limburg en wordt om de twee jaar toegekend aan een ondernemer uit Weert of Nederweert. Volgens de jury weet Medicura zich in een zeer moeilijke zorgmarkt te onderscheiden door innovatie, lef en doorzettingsvermogen. ‘Bovendien heeft Dick van Aggel oog voor de menselijke maat en weet hij zijn passie voor het vak te vertalen naar zijn medewerkers.’ De directeur-eigenaar noemt de erkenning ‘heel mooi’ en schuift meteen zijn medewerkers naar voren als bijdragers hieraan. „Iedereen is enthousiast en trots op Medicura. Ik hoop dat we dit gevoel kunnen vasthouden en dat de prijs afstraalt op ons werkgeverschap. We kunnen namelijk nog wel wat mensen gebruiken.”

Vraag hier de Nuance gratis aan!