153 jaar optometrie-ervaring in Arnhem

Luisteren, zoeken en puzzelen met de klant

Holsboer Optometrie in Arnhem bestaat sinds 1867. De klanten komen uit heel het land voor gedegen optometrisch onderzoek én voor een bril. Eigenaar Peter Derksen nam de zaak over van zijn ouders, die het van opa Derksen hadden overgenomen. Nu is het bijna tijd om de zaak weer door te geven.

Arnhem

Holsboer Optometrie is gevestigd in het centrum van Arnhem en geniet een enorme naamsbekendheid. Het team dat er werkt is hecht en gevarieerd: de jongste medewerker is in de twintig en er werkt er drie jaar; de oudere medewerkers werken er al tientallen jaren. Peter Derksen is er trots op: “Iedereen werkt hier met zorg en aandacht. De kracht van ons bedrijf zit in het oplossen van problemen. We luisteren naar klanten en we zoeken en puzzelen. Soms zijn er onderliggende problemen die we boven tafel kunnen krijgen. Daarom krijgen we klanten vanuit heel het land: dat wij gedegen onderzoeken, dat wordt doorverteld.”

Dat Derksen uiteindelijk toch de zaak van zijn ouders overnam, destijds in 1996, lag niet direct voor de hand. Hij wilde eigenlijk boer worden en ging naar de lagere en middelbare tuinbouwschool. “Ik raakte helemaal thuis in de bloemen en de planten en werd bloembinder, ik maakte bruidsboeketten. Maar toen kreeg ik contacteczeem, ik kon niet tegen de bestrijdingsmiddelen die werden gebruikt bij bloemen. Ik had de blaren op m’n vingers staan.” Hij moest iets anders gaan doen, maar dat werd nog steeds niet de optometrie. Eerst werd er nog een uitstapje gemaakt naar een grondmechanisch bedrijf waar hij zijn vrachtwagenrijbewijs haalde. “Dat was geweldig. Maar toen gingen mijn ouders met hun zaak verhuizen naar de nieuwe locatie; dat opende mij de ogen. Pas toen dacht ik: ‘potdikkie wat een mooi vak, en wat een mooie winkel!’” Het duurde dus even voordat Peter Derksen (65) verliefd werd op het vak van optometrist, terwijl hij er min of meer mee was opgegroeid.

Opa Derksen

De opa van Derksen begon destijds als loopjongen bij Berend Holsboer (1832 – 1895), die een ‘fabriek van wis- en natuurkundige instrumenten annex magazijn van gezichtskundige artikelen’ in Arnhem had, waarvan vooral zijn waterpasinstrumenten letterlijk wereldberoemd waren. Koning Willem III kwam zelfs – incognito – naar de winkel om meetinstrumenten en optische artikelen te kopen. Hiermee werd Holsboer hofleverancier. In 1892 had Holsboer vijf man in dienst. Toen hij een paar jaar later overleed, zette zijn vrouw de zaak voort. Later kwam zoon Barend erbij; deze had aanmerkelijk meer affiniteit met de brillen dan met de meetinstrumenten. Hij besloot zich te richten op de ‘gezichtskunde’ met brillen, vergrootglazen, verrekijkers en microscopen; een markt die zijn vader in de beginjaren ook al bediende.

In deze periode werd de eigen optische focusslijperij verder ontwikkeld en lag de nadruk op het slijpen van brilglazen en glazen voor meetinstrumenten. In 1919 kwam de opa van Peter Derksen in dienst en ontwikkelde zich van gezel tot meester-opticien. Uiteindelijk nam hij de zaak over. De naam Holsboer bleef behouden, die had zoveel naamsbekendheid dat het zonde was om die op te doeken. Opa Derksen had inmiddels de titel Optiekmeister in Duitsland behaald. De vader van Derksen nam op zijn beurt samen met zijn vrouw later de zaak over van zijn vader. Peter Derksen had aanvankelijk niet zo veel zin om de zaak over te nemen, ook al vond hij het een mooie zaak en een mooi vak. “Een halfjaar van te voren zag ik nog enorm op tegen de administratieve rompslomp die zo’n zaak met zich mee bracht. Ik had mijn ouders immers altijd aan het werk gezien: overdag in de winkel en ’s avonds zaten ze aan tafel de administratie te doen. Dáár had ik geen zin in, ik ben daar ook niet goed in. Ik wilde vooral vakinhoudelijk bezig zijn. Het was een enorme opluchting toen ik van de boekhouder van mijn ouders hoorde dat hij het ook kon doen, die administratie. Mijn ouders brachten alles altijd in hapklare brokken naar het administratiekantoor, maar dat hoefde natuurlijk niet per se. Nou, toen zag ik niet meer tegen de overname op.”

Gedegen onderzoek

Maar voordat zijn ouders instemden met de overname door hun zoon, moest Derksen wel de benodigde diploma’s halen. En dat deed hij; zo’n beetje alle mogelijke diploma’s op het gebied van de hbo optometrie heeft Derksen op zak. In 2018 in St. Antonio, Texas afgestudeerd als Clinical Diplomate in Low Vision. Een 6jarige studie welke alles omvat van slechtziendheid en zicht met een mankement.  “Dat is boeiend”, stelt hij. “Als ik iemand in mijn zaak krijg met een vraag of met een probleem en ik kan het niet direct oplossen, ga ik op zoek. Ik lees veel en verdiep me in de materie. Dat heb ik ook van mijn ouders mee gekregen. Zij werkten altijd volgens vaste protocollen en zo wilde ik het ook doen. Ons standaard onderzoek duurt drie kwartier, soms langer. Ik vraag door, want met antwoorden kom je ergens. Ik heb hier een scala aan onderzoeksapparatuur staan en methodieken die we kunnen inzetten. Optometrie begint met de voorkant van het oog en eindigt met de achterkant. Het vastomlijnd protocol bevat 21 punten die we langsgaan. Een optometrisch onderzoek zorgt voor een pluis niet pluis verhaal, m.a.w. zit de cliënt op de goede stoel of moet er door verwezen worden naar andere partijen binnen de Oogzorg. Deze grondigheid is de kracht van ons bedrijf. Uiteindelijk komen we tot een conclusie en kunnen wij een klant verder helpen met een bril of een speciaal hulpmiddel voor beter zicht. ” Holsboer Optometrie is een drukke zaak waar klanten uit zo’n beetje heel het land komen. Derksen vertelt dat er wel meer zaken zijn zoals de zijne, maar niet zoveel. “Het merendeel legt de accenten op de bril verkoop. Uiteraard kunnen wij niet leven zonder de verkoop van brillen en glazen, maar een groot deel van ons werk is optometrie en uitgebreide onderzoeken. Ik zou ook best alleen optometrie willen doen, zonder de brillen, maar mensen komen hier nu eenmaal ook voor een bril, en willen dat jij hem dan ook maakt volgens de specificaties en levert.

 

65 jaar

Inmiddels is Peter Derksen vijfenzestig jaar en hij denkt voorzichtig aan stoppen. Wie zijn zaak zal voortzetten is nog onduidelijk. “Mijn vrouw en ik hebben zelf geen kinderen, dus die mogelijkheid is er niet. Afgezien daarvan zijn er niet zoveel mensen die een bedrijf als dit willen en kunnen overnemen; zoveel optometristen zijn er niet. Bovendien wil niet iedereen meer fulltime werken, en dat moet eigenlijk wel met zo’n zaak. Ik heb regelmatig contact met collega’s in het land, en ik hoor dat ook van hen. Ach, we gaan straks gewoon de boer op met ons bedrijf met behulp van een gespecialiseerde makelaar. Ik vind dat niet moeilijk hoor, zo zit ik niet in elkaar. Wel wil ik de zaak graag goed overdragen aan iemand met passie en empathie voor de klant. Ik wil ook nog wel een tijdje meedraaien als het moet om kennis over te dragen. Het zou jammer zijn als een bedrijf met het predicaat hofleverancier dat 153 jaar bestaat, zou verdwijnen.”

Vraag hier de Nuance gratis aan!