Cyber threats, cyber security, cyber resilience. Drie begrippen die we vaak tegenkomen in de media. Waar gaan ze eigenlijk over, en hoe hebben ze betrekking op ons? In mijn werk bij ACA IT-Solutions kom ik bij veel organisaties over de vloer. Vaak is het onderwerp beveiliging en continuïteit. Automatisering speelt inmiddels zelfs zo’n belangrijke rol binnen een bedrijf dat de continuïteit ervan afhankelijk geworden is.
Ook privé zijn we één geworden met onze pc en smartphone. Bij mij thuis is het niet anders met opgroeiende pubers. Alles gebeurt online: streamen, gamen, VR, socializen, bestellen… Dat is door Covid-19 alleen maar sterker geworden, we leren en werken zelfs online. Onze afhankelijkheid van automatisering is enorm. En alles moét werken: altijd en overal.
De beschikbaarheid die mijn kinderen ‘eisen’, geldt ook voor de directie van een bedrijf. Stilliggen kost veel geld. Het kan zelfs leiden tot een faillissement wanneer de aangerichte schade groot is en alle gegevens verdwenen zijn. Welke maatregelen kan een bedrijf treffen om de continuïteit te waarborgen? Wij bespreken bij onze klanten het ITbeleid, de invloed en de rol van de medewerkers en natuurlijk de inrichting en beveiliging van het bedrijfsnetwerk. Een cybercrimineel richt zich namelijk op kwetsbaarheden in de automatiseringssystemen. Wij helpen organisaties met het maken van IT-beleid, het trainen van medewerkers en bovenal met het realiseren van een stabiele en veilige ICT-omgeving.
Naast de basisbeveiliging zijn tegenwoordig twee extra maatregelen nodig. Ten eerste moeten we zo snel mogelijk signaleren of er een kwetsbaarheid in de automatisering is opgetreden. Dat noemen we ‘vulnerability scanning’. Ten tweede moet het patchmanagement (uitvoeren van updates) naar het hoogst mogelijke niveau. Wat veel mensen niet weten, is dat het overgrote deel van de updates voor je mobiele telefoon, werkplek, applicatie of ICT-omgeving er niet is voor het toevoegen van extra functies, maar gericht is op het herstellen van de veiligheid.
Cyber dit, cyber dat… Of je nu veel of weinig kennis hebt van ICT, als je ermee werkt (en dat doen we allemaal) dan heb je als gebruiker de verantwoordelijkheid om de veiligheid en zo de continuïteit van het bedrijf (en dus je baan) te waarborgen. Dat geldt voor het management, de IT-afdeling maar zeker ook voor jou als individuele medewerker. Zoals in het echte leven gelden ook hier ‘een gewaarschuwd mens’ en ‘voorkomen is beter’. Met onze hulp indien gewenst.
Geert Rademakers, Head of Operations and Services at ACA IT-Solutions