‘Om iets te bereiken
moet je wel samenwerken’

Fundament bouwen, keuzes maken

Als auteur van tien (management)boeken en spreker is hij een graag geziene gast op symposia. Zijn frisse blik op samenwerking en leiderschap leidden ertoe dat hij keynote-spreker was tijdens de Crowe Autumn Course in het Eindhovense Evoluon.

Snoepend van de pepernoten op tafel steekt hij van wal over die frisse blik: ,,Sommige mensen vinden dat succes niet honderd procent maakbaar is; dat is geluk, toeval, dingen vallen zoals ze vallen. Zou het wel volledig maakbaar zijn dan hoeft iedereen alleen maar de methode te kopiëren. Zo werkt het natuurlijk niet.

 

 

Coaching is vragen stellen

Nu is Toon degene die spreekt en de boeken schrijft waarmee hij zelf het fundament voor zijn succes legde. Hij is er bescheiden over: ,,Bijzonder ja, door leeftijd en ervaring. Ook interessant: als je succesvol bent, luisteren mensen beter naar je. Terwijl er mensen zijn die het veel slimmer kunnen vertellen. In veertig jaar in de topsport – twintig jaar volleybal, twaalf jaar AZ, acht jaar PSV – was ik betrokken bij 21 prijzen. Als je ergens binnenkomt, doorkrijgt dat er leuke dingen gebeuren en er veel gewonnen wordt, denk je dat het aan jou ligt. Is niet zo. Je moet goed onderzoek doen, kijken waar je past en wat er gevraagd wordt; stap ik hierin, ja of nee? Voordat ik ergens begin, heb ik tien uur gesprekken. Pas daarna ga ik nadenken of ik het doe. Dat vinden mensen wel eens lastig.”

Zijn zelfkennis is ook groot: ,,Als mensen willen presteren, hebben ze aan mij een goeie. Bij mij moet ergens uitdaging in zitten, dan ben ik op mijn best. Ik ben geen middenmoter of beheerder, ook niet geschikt voor ambtenarij of de politiek – ben ik ook voor gevraagd. Ik zal altijd mijn eigen mening geven. Hoe ouder je wordt, hoe meer je op jezelf gaat lijken. Als je jong bent, denk je dat je veel dingen kunt. Als je van jezelf weet wat je wél goed kunt, moet je daarvan niet te veel afwijken. Dan kun je ook goed ‘nee’ zeggen tegen dingen.”

Vraag hier de Nuance gratis aan