Maar weinigen zetten hun salaris weg voor later

Gefeliciteerd! Een droom is uitgekomen, je hebt een contract
getekend bij de mooiste club van Nederland! Zo luidt de aanhef
van de hand-out van Crowe die elke nieuwe jeugdspeler van PSV
krijgt uitgereikt. De club is blij met de financiële begeleiding van
aanstaande profs. Want de verleidingen om het geld uit te geven
zijn groot, zeggen Ernest Faber, hoofd jeugdopleiding, en Bob
Willems, coach leren en presteren bij PSV.

Zo’n 286 jeugdspelers, van de onder 9 tot en met Jong PSV, zijn verbonden aan PSV Academy op het fraaie voetbalcomplex Campus de Herdgang, dat ligt in een bosrijke omgeving aan de noordwestelijke rand van Eindhoven. Hier trainen de profs, maar voetballen ook de jongste meisjes en jongens. “Dat is nogal wat hè?”, zegt Ernest Faber, zelf oud-prof van PSV, met enige trots. PSV heeft hier een werkelijk schitterende topsportomgeving gecreëerd, met alle benodigde voorzieningen ter verbetering van prestaties. Dat geldt niet alleen voor de voetbalontwikkeling maar ook de begeleiding op het fysieke en mentale vlak. De talenten worden van het opstaan tot aan het naar bed gaan begeleid bij hun ontwikkeling. Dat gaat van eten, school, weerbaarheid, omgaan met druk, herstel tot aan mediatraining. Er zijn apps die de voetballers daarbij helpen.

Structuur en discipline zijn woorden die vallen in het gesprek met Ernest en Bob: “Leren om hard te werken en voortdurend je leervermogen te trainen.” Het moet de voetballers voorbereiden op een succesvolle toekomst als prof. PSV heeft zelfs contact met de sociale omgeving van de jeugdspelers. Want die heeft nogal impact op de mindset van de jongeren, weten Ernest en Bob. Ook is door de club een lifestyle-programma ontwikkeld. Volgers van het profvoetbal weten aan welke verlokkingen spelers worden blootgesteld. Ze verdienen in verhouding tot leeftijdgenoten ineens veel geld, kunnen zich luxe veroorloven en krijgen daardoor niet zelden een status die ver boven het ego uitstijgt. Voorbeelden te over, ook uit eigen gelederen en dat baart de club serieus zorgen.

Ouders
“In ons lifestyleprogramma willen we spelers zo goed mogelijk voorbereiden op alles wat met profvoetbal heeft te maken en het hele leven er omheen inrichten”, legt Bob uit. “Een van de bouwstenen is ondersteuning van de financiële advisering en planning. Bij de ondertekening van hun eerste contract krijgen ze er een flyer van Crowe bij. Ook ouders worden betrokken, het is voor hen net zo belangrijk en interessant. We organiseren ouderavonden. Spelers en ouders kunnen zich zelf direct melden bij Jan Dubach van Crowe Foederer. Het is goed om één onafhankelijke partner te hebben.” Hij is het aanspreekpunt voor de spelers en hun ouders.

Hij denkt mee over de financiële toekomst. “Je gaat geld verdienen. Daarmee wil je wellicht sparen en investeren, een woning en auto kopen, misschien gaan samenwonen met een partner. Misschien komen er aanbiedingen vanuit het buitenland. Waar moet je op letten voor jouw financiële situatie in de toekomst?”, spreekt hij de jeugdige spelers toe. Jan wil de voetballers vooral ook bewust maken. Waarom komen partijen op je af? Wat is hun belang? Hoe kies je voor de juiste partij? Hoe vergelijk je diverse voorstellen? Hoe beoordeel je een offerte? Het zijn vragen die de talenten bewust moeten maken van de wereld waarin ze terecht komen en waarbij harde, zakelijke belangen ook nadelig kunnen uitpakken bij keuzes die vaak helaas achteraf niet de juiste bleken.

Mooie bedragen
Want de tijden zijn nogal veranderd, weet Ernest Faber. “Zet iedereen nog een gedeelte van zijn salaris weg voor later? Ik leid nagenoeg hetzelfde leven dat ik als speler ook had. Mijn begeleiding kreeg ik van huis uit. Maar niet iedereen heeft een vader, moeder of verzorger die dat kan. Op een gegeven moment speel je vele Europese wedstrijden en dan hoor je mooie bedragen voorbij komen… Maar de realiteit is vaak anders. Tegenwoordig genieten spelers meer van het moment. Alles is gericht op hun carrière in het hier en nu. Als voetballer wil je alleen maar spelen. Als je dat niet doet, ben je niet blij. En als je thuis komt, wil je alleen maar rust. Rondom spelers zijn zoveel mensen die willen meeprofiteren. Daar maak ik mij weleens zorgen om. En het gebeurt in de beste families. Ze willen erbij horen. Kleding, auto’s…, maar het houdt een keer op. Dat moet je wel weten en op voorbereid zijn.

“In ons lifestyleprogramma willen we spelers zo goed mogelijk voorbereiden op alles wat
met profvoetbal heeft te maken en het hele leven er omheen inrichten”

Geld is ook zo weer op, dan is alles voor niks geweest. En het levert veel stress op, financiële druk is niet prettig. Financiële planning, maar ook een studie, helpt daarbij. Het is daarom belangrijk dat wij een zo’n compleet mogelijk pakket aan begeleiding aanbieden.”

Maatwerk Programma
Als voorbeeld van een financiële zorg noemt Bob gokken. Dat populair is bij de jeugd, dus ook bij jonge voetballers. “Als mensen vragen wat wij doen, zeggen wij: het enige wat wij doen, is jongeren helpen sneller volwassen te worden. Je wil ze bewust weerbaar maken tegen verschillende omgevingsfactoren. Ons programma is puur ter ondersteuning en bewustwording. Jongeren zijn slim genoeg om sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Dat kan bijvoorbeeld op school blijken. Daarom is ook de samenwerking met school super strak. Als ze daar geen goed gedrag vertonen of niet presteren, kunnen ze hier ook niet trainen.” Niet alleen ouders worden betrokken maar ook zaakwaarnemers, aldus Bob. “Je kunt proberen ze zo ver mogelijk buiten de deur te houden, maar dat werkt niet. Wij zien een grote range aan zaakwaarnemers, van integer tot aan cowboys. Wij zeggen niet wat je wel of niet moet doen, de keuze is aan spelers en ouders.” Ernest: “De salarissen zijn gestegen, de belangen ook. Er komt zoveel af op die jongens.

Wij als PSV investeren veel, het levert veel op, zorg dat je ook veel overhoudt. Voetballers moeten het in relatief korte tijd allemaal verdienen.” De contacten met de spelers lopen via de technische staf. Dat is beleid. Trainers staan dichtbij de spelers. Ernest: “Wij spreken nooit rechtstreeks met een speler zonder dat een trainer dat weet. Trainers zijn leidend in de maatwerkprogramma’s van de spelers. Zij werken elke dag met de spelers en kennen ze door en door. Wij zijn heel zichtbaar met z’n allen, en ook goed benaderbaar. Daardoor zie je dat mensen toch snel naar je toekomen wanneer problemen zich voordoen. En wij geven op onze beurt aan: Maatwerk gaat verder dan alleen trainen en wedstrijden spelen. Wij snappen als geen ander dat ook de financiële kant erg belangrijk is en je ook mooie spullen wilt kopen, maar wij kunnen je helpen dat te kunnen blijven doen.”

Vraag hier de Nuance gratis aan

Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.