"Ik had iets met cijfers, maar niet met wiskunde"

Bart is een Kempenaar pur sang: “Ik ben geboren in Casteren,
daar komt mijn hele familie vandaan. Ik ging naar de middelbare
school in Bladel en Eersel. Toen we trouwden gingen mijn vrouw
en ik in Hoogeloon wonen, een paar kilometer verderop. Toen de
pastorie in Netersel – weer een paar kilometer van Casteren – te
koop kwam, kochten we die. Daar wonen we nog steeds met plezier.
Alleen mochten we geen zonnepanelen omdat het een monument is.”

Geen ster in wiskunde
Op de middelbare school sorteerde hij al voor op zijn uiteindelijke loopbaan: “Natuurkunde, scheikunde, daar had ik niets mee en ik snapte er niks van. Wiskunde deed ik wel want ik wist dat ik dat nodig zou hebben, maar ik was er absoluut geen ster in. Ik heb me er doorheen geworsteld. In Tilburg werd ik wéér geconfronteerd met wiskunde. Best ingewikkeld maar blijkbaar had ik toch een basis en er was een nieuwe methode; ik haalde een 9! Toen was ik klaar.” Zelfs voor zijn studie bleef hij dus Brabant trouw: bedrijfseconomie aan de – toen nog – Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. “Maar niet op kamers, geen zin in. Ik voetbalde in Casteren en was er organist bij een koor. Met studiematen reed ik altijd heen en weer; we gaan nu nog twee keer per jaar met z’n allen uit eten of een weekend weg.

Ik wilde altijd al economie studeren, had iets met cijfers en vond het bedrijfsmatige interessant. Het bedrijfsleven is de motor van de economie. Non-profit is een mooie sector maar niet voor mij om in te werken; hele andere mechanismes. Profit is wat dynamischer en harder.” Na zijn studie belde zijn voormalige middelbare school: “Of ik les wilde geven op het Pius X. Ik was 21. Stond ik voor de vierde en vijfde klassen met jongeren van 16 en 17 jaar. Die kwam ik nog in de kroeg tegen.” Zijn lerarencarrière was een kort leven beschoren want het legergroen wachtte op hem. “Ik moest in dienst. Stom; ik werd onderofficier en administrateur, dus zestien maanden, in plaats van veertien maanden als gewoon soldaat. Ik vond mijn dienstplicht vreselijk – de eerste maand de hei op was nog het leukste – en was er ook nog eens bijna twee jaar aan kwijt.” Toch, leerde hij er iets van? “Orde en structuur zijn nodig. Iemand moet beslissingen nemen maar je moet wel de mensen erin meekrijgen, hen enthousiast krijgen voor het doel dat je wilt bereiken.”

Sjef zelf
Hij werd in 1988 aangenomen door Sjef Foederer zelf: “Ik wilde veel leren maar het liefst in de praktijk. Nou, accountancy was daarvoor het uitgelezen vak. Ik kon weer een studie oppakken en tegelijk aan de slag. Het was wel pittig; vier dagen werken, een dag naar school en ’s avonds studeren. In die periode bouwden mijn vrouw en ik zelf een huis, we kregen drie kinderen en ik voetbalde nog. Hartstikke druk, maar prettig.” Hij bleek de goede keuze te hebben gemaakt: “Voor de accountancy moest ik nog allerlei vakken inhalen en in 1993 heb ik mijn RA-studie afgerond. In 1999 werd ik vennoot van het toen nog veel kleinere Foederer. Accountancy is en blijft mensenwerk. Het klantcontact vond ik echt hartstikke leuk; iets doen en betekenen voor een tevreden klant met wie je een goede relatie hebt.” Zijn instelling is in al die jaren niet veranderd: “Volle bak gaan of anders niet. Stress is wel een factor in ons intensieve vak – dat zal ik missen als kouwe pap, maar ik ging altijd vol voor bedrijf en klanten. Ja, dat kostte steeds meer kruim. Maar ik zal de mensen wel missen.”

Navelstreng
Op 2 november nam Bart afscheid, ook om gezondheidsredenen, na ruim tien jaar in de raad van bestuur. De navelstreng met Foederer blijft; hij nam per 1 oktober zitting in de raad van commissarissen als vervanger van Ben Beekwilder. Bijzonder: toen Bart kantoorleider Eindhoven werd, volgde hij ook al Ben op. Hij trekt zich dus niet terug achter de pastoriegeraniums: “Ik kom mijn tijd wel door. Ik heb voor Crowe Foederer nog een paar projecten waar ik middenin zit en die niet over te dragen zijn, die rond ik af. Er zijn ook mensen die me graag als adviseur willen inschakelen, maar dan wel met een duidelijke verwachting. Mijn vrouw is ook net gestopt met werken. We willen nog langer gaan reizen en hebben net een nieuwe caravan gekocht. Verder denk ik nog aan een opleiding, kunstgeschiedenis of zo. Bovendien hebben we een grote tuin, dus ik hang de tuinman uit. Als het niet per se moet, vind ik het leuk.” Zou Bart weer het voetbalveld op willen? “Ja, het liefst elke dag maar zelf voetballen gaat niet meer. Ik heb tot mijn veertigste gespeeld.

In wat mijn laatste wedstrijd werd, liep ik een zware hersenschudding op. Daar heb ik heel wat hoofdpijn aan overgehouden.” Achter de toetsen dan? “Toen ik een jaar of zeven was, ging ik op orgelles. Dat kon ik best goed. Na enkele jaren lessen werd ik gevraagd als organist voor het jongerenkoor in de kerk in Casteren. Dat heb ik een jaar of twintig gedaan. Daarna heb ik nog regelmatig met het gemengd koor gespeeld, daar zat mijn vader bij. Ik speelde bij uitvaarten en in volle kerken, ook gregoriaans; op het gehoor want ik kon de noten niet lezen. Dat wil ik nog wel oppakken. Ik denk ook aan pianoles, zo’n beetje hetzelfde, om weer op niveau te komen. De laatste keer dat ik speelde was toen onze dochter trouwde. En ik heb thuis een keyboard. Moest ik een paar maanden geleden kopen van onze dochter, toen begon het weer te kriebelen.” Zijn familie gaat tenslotte ook aandacht vragen én krijgen. “De ene dochter is bedrijfsadvocaat, de tweede tandarts in Arnhem en onze zoon is beleidsadviseur bij de gemeente Rucphen. Onze oudste dochter in Bussum heeft net het eerste kleinkind gekregen, kleindochter Anna. Ook daar gaan we volop van genieten.”

Nieuwe raad van commissarissen
De raad van commissarissen van Crowe Foederer is vernieuwd. Eric van Schagen, die op 1 oktober stopte in zijn bedrijf Simac, was al RvC-lid en is nu de voorzitter. Harrie van Houts en Ben Beekwilder werden opgevolgd door hun voormalige Crowe Foederer-collega Bart van de Wijdeven. Het drietal is compleet met Resie Reijnders.

Vraag hier de Nuance gratis aan

Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.