Tien keer reed Wout Poels de Ronde van Frankrijk.
Nog nooit won hij een etappe. Tot zondag 16 juli 2023. In de
vijftiende etappe naar Saint-Gervais Mont-Blanc sloeg hij toe.
Op de voorlaatste steile klim loste hij zijn Belgische naamgenoot
Wout van Aert. Bijna tien kilometer reed hij vervolgens solo
naar de finish. Zijn broer Norbert – accountant bij
Crowe Foederer – kroop thuis in het Limburgse Venray
van spanning bijkans ín de tv
Wout (35) en Norbert Poels (40) fietsen allebei. Vroeger samen bij de junioren en bij de neo-amateurs, maar Wout bleek meer talent te hebben dan zijn vier jaar oudere broer. “Dat zag je toch meteen al”, zet een lachende Wout meteen de toon. Norbert: “We hadden dat al snel door. Wout werd prof op zijn 20e, maar toen was ik al gestopt. Ik fiets nog wel, maar nu als toerrijder.” Beide wielrenners fietsten destijds in dezelfde ploeg; op trainingstochten in Spanje bleek al snel dat Wout gemakkelijker fietste dan Norbert. Wout: “Ik klom gemakkelijker, het kostte Norbert gewoon meer moeite.” Norbert: “Ik denk dat ik ook iets zwaarder was.” Wout: “Nog steeds!” En weer wordt er hartelijk gelachen.
Het gesprek komt op Adam en Simon Yates, de tweelingbroers die in de eerste etappe van de Tour afgelopen zomer eerste en tweede werden. Wout: “Geweldig om dat als broers mee te maken. Dat was ook wel iets voor ons geweest!” Norbert: “Eens, maar dat is niet gebeurd en gaat ook nooit gebeuren. Daar moet je ook niet verder om treuren. Ik heb dat niveau nooit kunnen halen, Wout wel. En dat vind ik super om mee te maken. Ik zit dan wel niet op de fiets, maar je maakt het allemaal wel van heel dichtbij mee. Daar ben ik enorm trots op.”
Accountancy-opleiding
“Ik heb het nooit als teleurstellend ervaren”, zegt Norbert over die tijd. “Je zag gewoon dat Wout meer talent had dan ik. Ik vind het wel jammer dat ik nooit prof ben geworden. Dat had ik toch wel willen meemaken en ik heb die ambities ook altijd wel gehad. Maar op een gegeven moment voelde ik dat prof worden toch een stap te ver was en toen deed zich ook de kans voor om de accountancy-opleiding te gaan volgen. En dat vind ik ook wel interessant. Ik wilde een veilige keuze voor mijn toekomst. En daarbij won de accountancy van het wielrennen.” Rivaliteit tussen Wout en Norbert Poels is er niet. Geen jaloezie omdat de één wel en de ander geen profwielrenner is geworden. Maar sportieve rivaliteit was er wel. Wout: “Ik denk dat we wel closer zijn geworden vanaf het moment dat Norbert is gestopt.
Toen werden we naast broers ook hele goede vrienden.” Norbert: “Dat klopt wel. Toen ik stopte ben ik Wout ook zakelijk gaan helpen. Dat kon natuurlijk prima vanuit mijn financiële achtergrond. Ik ben niet zijn zaakwaarnemer, maar ik doe wel zijn belastingaangifte! Mooi toch dat je op die manier als broers elkaar kunt helpen?” Wout: “Norbert heeft ook in het wielerwereldje gezeten en weet hoe het daar werkt. Die snapt dus bepaalde dingen wat sneller dan mijn andere broer. Dat is ook logisch.” Wout woont inmiddels alweer geruime tijd in Monaco, bekend om zijn milde belastingklimaat. Een advies van broer Norbert? Wout: “Een beetje wel, ja.” Norbert lacht. Wout: “Maar ook het klimaat met lekkere temperaturen, de bergen in de achtertuin en de mogelijkheid om dagelijks met wereldtoppers te trainen waren belangrijke redenen om daar te gaan wonen.”
Wout: ‘Ik klom gemakkelijker, het kostte Norbert gewoon
meer moeite. Hij was ook zwaarder. Nog steeds!’
Vrijwel dagelijks contact
Bij elkaar 22 keer fietste Wout een grote ronde: tien keer de Tour de France, drie keer de Giro d’Italia en negen keer de Vuelta d’Espagna. Norbert: “Als Wout in het buitenland fietst, ga ik er wel eens heen als de werkzaamheden dat toelaten. Maar we hebben dan vrijwel dagelijks contact. Met appjes en soms bellen we elkaar. En ik volg Wout via allerlei socialemediakanalen. We delen niet alleen vreugde met elkaar, maar ook verdriet. Als je erover na gaat denken, is dat eigenlijk heel speciaal. Op het moment realiseer je je dat niet zo, maar om als broers dit soort mooie momenten mee te maken, is heel bijzonder.” Maar zelfs als de Tour de France of – recenter – de Ronde van Spanje live op televisie is, kan Norbert niet alles kijken. “Het werk gaat hier ook door. Ik kan niet zomaar al het werk uit handen laten vallen om voor de televisie te gaan zitten en kijken hoe Wout het doet. Snel even kijken op sociale media is dan vaak wel even mogelijk.”
Hapjes en drankjes
Tijdens die gedenkwaardige 15e etappe op zondag 16 juli kon Norbert wel de hele middag televisiekijken, want dat was een zondag. Norbert: “Ik had op voorhand een goed gevoel bij die etappe. Wout had al gezegd dat hij iedere dag beter werd en ik wist dat hij in de Alpen voor zijn kans zou gaan. We hadden niets gepland die dag, dus we zaten met hapjes en drankjes voor de tv.”
De etappe startte in Les Gets, omhoog op de flanken van de Mont-Blanc, naar het wintersportoord Saint-Gervais. Een rit over 179 kilometer. Wout Poels was de hele etappe al strijdvaardig en slaat negen kilometer voor de finish toe: hij laat zijn mede-aanvallers Wout van Aert en Marc Soler achter op de Côte des Amerands. Norbert: “We zagen na 80 km een grote kopgroep. En daar zat-ie bij. Ik dacht: da’s mooi. En als hij er dan bij blijft en die groep steeds kleiner wordt, dan begint je hartslag toch wel enigszins te stijgen. En allerlei bekenden gaan je dan appjes sturen, dat is ook wel leuk. Hoe langer hij van voren bleef rijden, des te meer appjes. Dan blijkt het toch bij heel veel mensen te leven, grappig!” Wout: “Ik had inderdaad een superdag. En van Wout van Aert win je niet zomaar hé? Ik ben iemand die zich in dit soort etappes graag verschuilt.
Niet meteen de kaarten op tafel legt. Je moet ook niet met elke aanval meegaan, want dan ga je kapot. Je moet met de goeie aanvallen meegaan. Uiteindelijk bleven we het z’n vieren over. En toen maalde het in m’n hoofd: hoe kan ik Wout van Aert pakken? Het eerste stuk van die laatste klim was best steil. Die kende ik nog van een rit in de Dauphiné. Als ik Wout zou willen pakken, dan moest het dáár gebeuren. In een split second beslis je dan dat je het zó gaat doen. En dat het dan lukt is natuurlijk heel mooi.” Het zou na de overwinning in Luik-Bastenaken-Luik in 2016 zijn grootste succes zijn.
Ook in de Vuelta, de Ronde van Spanje was Wout succesvol: hij won op vrijdag 15 september de 20e etappe van Manzanares naar Guardarama Norbert: “We hadden pas geruime tijd na de finish contact, want Wout had z’n telefoon in de teambus laten liggen. Ik weet dat zo’n fase ná de finish heel hectisch is. Meestal zoeken we mekaar ‘s avonds even op. Of telefonisch, of live als ik ter plekke ben. Het is ook Wout z’n werk hé? Ik kan daar niet zomaar binnenstappen. Dat doet hij hier op ons kantoor in Venray ook niet! Maar, als het tegenzit moet je er ook zijn hé? Dan is het wel belangrijk om even contact te hebben.”
Allebei beetje kunnen rekenen
Wout en Norbert Poels: wielrennen en accountancy. Is er een vergelijk mogelijk? Zijn er raakpunten? Wout, heel alert: “Je moet bij allebei toch wel een beetje kunnen rekenen”, zegt hij lachend. Norbert: “Misschien niet direct, maar in mijn vak komen ambitie en gedrevenheid ook op de eerste plaats en dat is bij Wout z’n wielrennen ook het geval. In die zin zijn er zeker raakvlakken. We zijn allebei niet de types van ‘om 8.00 uur beginnen, om 18.00 uur weer thuis’. Zelf dingen ondernemen is wel iets dat wij allebei hebben. Ik ben partner accountancy binnen Crowe Foederer en ben veel uren bezig met het aansturen van de vestiging in Venray. Dat is ook topsport, kan ik je verzekeren. Dat is ook pieken op het juiste moment, niet iedere dag, maar ook daarin moet je balans vinden. Net als Wout dat moet doen.” Wout: “Rustdagen zijn heel belangrijk, elke dag fietsen kan wel, elke dag pieken niet.”