Als Rob Dekkers iets in zijn hoofd heeft zitten, maakt hij het
ook waar. Al kost het hem jaren en beweren anderen dat het
nooit lukt. Die gedrevenheid heeft de eigenaar van Dekkers
Tweewielers in het Limburgse Wanssum al veel gebracht.
Op de ochtend dat dit interview plaatsvindt, heeft Dekkers er net een bootcamp op zitten. Samen met zijn even enthousiaste medewerkers werkt hij zich iedere woensdag in het zweet voordat de zaak opengaat. Snel douchen en hij zit weer vol energie achter zijn bureau met uitzicht op groene weides en het bos.
Dat hij hier zit, in een tweeduizend vierkante meter groot pand aan de rand van een natuurgebied, hielden velen voor onmogelijk. Het is een sprekend voorbeeld van zijn volhardendheid. “Toen we in 2018 uit ons jasje groeiden op de oude locatie, ging ik op zoek naar een nieuwe plek. Ik wilde per se niet naar een industrieterrein, want dat is zo afstandelijk. Gemoedelijkheid is een groot goed in onze fietsenzaak.”
Buiten de gebaande paden
Die gezellige sfeer meende de ondernemer wel te kunnen vinden in het buitengebied van zijn geboortedorp Wanssum. “De gemeente wilde niet meewerken omdat er een andere bestemming op de grond zat. Mensen uit de buurt zeiden: ‘Dat gaat je nooit lukken’, maar ik zag mogelijkheden. En ik loop nu eenmaal liever over een zandpad dan over de verharde weg.” Dekkers ziet kansen waar anderen vaak alleen beperkingen zien. Hij verdiepte zich in het waterrijke en beboste gebied en ontdekte dat het prachtige recreatiemogelijkheden biedt. Hij bracht verenigingen, zoals de plaatselijke mountainbikeclub, en ondernemers bij elkaar in Stichting Maaspark Ooijen-Wanssum. Toen zag ook de gemeente de potentie van het natuurgebied in. En zo verhuisde de tweewielerzaak naar haar beoogde locatie.
De naam werd Fietsrecreatie Dekkers, met een duidelijke link naar recreëren. Dat is ook de reden dat er twee ruime appartementen in het pand zitten. Ze zijn vooral bedoeld voor bedrijven die een heisessie willen houden. Vergaderen, fietsen, eten, drinken en overnachten, het kan er allemaal. Dagjesmensen kunnen hier terecht voor het huren van een fiets en duiken dan zo de bossen in. Op het testparcours worden regelmatig clinics over veilig rijden gegeven.
Geen gewone winkel
Je zou het bijna vergeten, maar naast dit alles is Dekkers Tweewielers, zoals het nu heet, ook gewoon een winkel. Nou ja, ‘gewoon’. Het woord winkel dekt de lading eigenlijk niet. Dekkers zelf noemt het een belevingscentrum. Zodra je het pand binnenstapt, snap je waarom. Iedereen krijgt een warm onthaal met een bakje leut, of je nu komt voor een nieuwe tweewieler of niet. Van kinderfiets tot zorgfiets en van ultracomfortabel tot uiterst sportief, het staat er allemaal. Uitproberen is mogelijk op het naastgelegen parcours, het eigen mountainbiketraject in het bos of op de landelijke weggetjes die Wanssum omzomen.
Zo’n 27 jaar eerder en tweehonderd meter verderop begon het allemaal. Vader Karel en moeder Elly startten in 1991 een fietsenwinkel met werkplaats in hun garage. “Mijn vader sleutelde eerst als hobby aan fietsen, later in zijn eigen zaak. Na schooltijd was ik als tienjarige jongen altijd daar te vinden. Soms werkten we halve nachten door aan reparaties. Mijn vaders motto was namelijk: ‘Vandaag brengen, morgen klaar’.
“Als mijn vader bankstellen had verkocht, had ik dat gedaan”
‘De beste fietsenwinkel van de wereld’
Hij leerde er hard werken en ergens honderd procent voor gaan. Zijn leerschool kreeg een scherpe wending toen vader Karel in 2004 ongeneeslijk ziek werd. “Ik besloot al tijdens zijn ziekte om de zaak voort te zetten. Mijn ouders vroegen nog of ik het wel zeker wist, maar mijn besluit was genomen: ‘Ik ga de beste fietsenwinkel van de wereld neerzetten voor mijn vader’.” Sindsdien gaat hij elke dag met die gedrevenheid aan het werk. Het leverde Dekkers Tweewielers al vele (ondernemers)prijzen op. De meest waardevolle tot nu toe: ‘Beste wielerwinkel van Nederland en België’ in 2020. “Dat is de bekroning op ons werk. Hetgeen waarvoor ik altijd kwam opdagen.”
Een aantal jaren geleden ontdekte de Limburger dat er ook een keerzijde zit aan zijn eeuwige geestdrift. “Ik was áltijd de enthousiaste ondernemer, waar ik ook kwam. Daar heb ik veel mee bereikt, maar toen ik kinderen kreeg, besefte ik dat ik meer rollen heb. Thuis bij mijn dochters ben ik de enthousiaste papa. Dan trekken we er samen op uit, bijvoorbeeld met de pony, of gaan we met de camper weg.”
‘Thuis bij mijn dochters ben ik de enthousiaste papa’
Over een andere boeg
Het besef leidde ook tot het besluit het als bestuurder over een andere boeg te gooien. “Tot dan toe stuurde ik in mijn eentje vijfentwintig mensen aan. Ik bemoeide me met alles, maar ik voelde dat het anders moest. Om door te kunnen groeien, kon ik niet alleen de kar blijven trekken.” Inmiddels is er een vijfkoppig managementteam. Het bedrijf heeft ook een zakelijke tak die binnenkort haar eigen pand betrekt. In totaal werken er zestig mensen.
Dekkers heeft geen moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. “Soms melden klanten zich spontaan aan om te komen werken. Ze vinden de sfeer die hier heerst zo fijn, hoor ik dan.” Geen ervaring in de fietsenbranche is geen punt. De eigen Dekkers Academy leidt zij-instromers intern op tot bijvoorbeeld fietsmonteur. “Als iemand de juiste drive heeft, dan hebben wij een plek voor hem of haar. Het gaat er mij om dat iemand het werk met passie doet.”
Blije gezichten
Het credo Work hard, Play hard is van toepassing op de Wanssumse rijwielzaak. Regelmatig staat er een borrel of feestje op de agenda. Om de zoveel tijd is er een teamuitje, zoals pas geleden skiën in Oostenrijk. “Het is heerlijk om iedereen te zien genieten. Die blije gezichten, daar krijg ik energie van.” Dekkers heeft er een persoonlijke missie van gemaakt om mensen te laten glimlachen. En dat had niet per se met fietsen hoeven zijn.
“Ik zeg wel eens gekscherend: ‘Als mijn vader bankstellen had verkocht, had ik dat gedaan’. Maar waar het om draait, is dat ik mensen lachend de deur uit wil zien gaan.” Dat is ook de reden waarom hij niet gezwicht is voor het grote geld. “Ik had de zaak kunnen verkopen, maar dat wilde ik niet. Een krachtenbundeling met een andere mobiliteitsaanbieder zag ik wel zitten. Daarom is Wealer sinds 2022 voor vijftig procent mede-eigenaar.”
Dat bedrijf komt uit de autobranche maar ziet ook toekomst in de fiets als vervoermiddel. Samen willen ze met een compleet mobiliteitspakket heel Limburg veroveren. Er zijn plannen voor meer vestigingen. Kortom, een nieuwe groeispurt voor het familiebedrijf dat ooit als lokale fietsenmaker begon. Vader Karel zou trots zijn