Terug
HR Services 22-12-21

Snelle re-integratie? Zet arbeidsdeskundig onderzoek eerder in!

Snelle groei

Valt een werknemer voor langere tijd uit? Grote kans dat er een arbeidsdeskundig onderzoek volgt. Meestal gebeurt dit voor het einde van het eerste ziektejaar. Soms is het raadzaam om eerder een arbeidsdeskundig onderzoek in gang te zetten. Dit kan tijd, kosten en frustraties schelen voor zowel werkgever als werknemer.

Op gebied van belasting en belastbaarheid in het werk, kijkt een arbeidsdeskundige specialist naar wat iemand aan kan en vervolgens naar wat een functie van iemand vraagt. Door beide te vergelijken komt een arbeidsdeskundige beschouwing tot stand. Hiervoor gaat de arbeidsdeskundige in gesprek met de werknemer en de werkgever. Een bezoek aan de werkplek is een onderdeel van het onderzoek. In de meeste gevallen wordt de arbeidsdeskundige in ieder geval vóór het einde van het eerste ziektejaar ingeschakeld. Zo is er voldoende tijd om alle mogelijkheden van de werknemer optimaal te onderzoeken. Keert de werknemer terug naar het eigen werk of is aangepast werk mogelijk? Een conclusie kan ook zijn om passend arbeid elders te zoeken.

Eerder een onderzoek instellen

Het komt voor dat een onderzoek wordt uitgesteld. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de bedrijfsarts aangeeft dat het geen toegevoegde waarde heeft omdat de werknemer na het eerste jaar bijna hersteld is. Eerder een onderzoek in gang zetten komt ook voor. Als in de vierde ziektemaand al duidelijk is dat een werknemer niet meer zal terugkeren naar zijn eigen werk, dan is het raadzaam om een onderzoek in te stellen. Zo wordt eerder duidelijk hoe de werknemer wel zou kunnen re-integreren in een andere functie bij hetzelfde bedrijf of via een spoor 2-traject bij een andere werkgever. 

Verzuim beperken

Arbeidsdeskundigen zien kansen om verzuim te beperken wanneer zij eerder in het proces worden ingezet. Dat blijkt uit een onderzoek in 2020 door het Arbeidskundig Kennis Centrum (AKC) en het Impact Centre Erasmus. Een belangrijk kenmerk hierbij is dat een arbeidsdeskundige de belasting in het werk weegt en actief kijkt naar het werkvermogen van de werknemer. Hoe sneller interventie plaatsvindt, hoe sneller een werknemer weer werk kan doen dat past bij de beperkingen die hij heeft. Hierdoor beperk je de verzuimperiode en verzuimkosten.

Arbeidskundig onderzoek breder inzetten

Veel werkgevers zijn niet bekend met wat een arbeidsdeskundig onderzoek inhoud. Een traditionele arbodienst of bedrijfsarts adviseert het arbeidsdeskundig onderzoek doorgaans na een jaar van ziekte. De werkgever neemt zelf vaak geen actie. Door eerder dit traject in te zetten vergroot je de kans dat de werknemer sneller re-integreert op een plaats die bij zijn werkvermogen past. Hiermee worden kosten voor de werkgever bespaart en kansen voor alternatief werk gecreëerd.

Je kunt een arbeidsdeskundig onderzoek ook breder inzetten, bij het gezondheidsmanagement binnen het bedrijf. Zo kun je de inzetbaarheid van werknemers meten of bekijken hoe zaken anders kunnen worden geregeld. Mochten meerdere gevallen van ziekteverzuim spelen binnen een bedrijf, dan zijn door middel van onderzoek wellicht patronen te ontdekken, waar de deskundige – in groter verband- advies over kan geven en zo wellicht ziekteverzuim kan voorkomen. Op deze manier helpt arbeidsdeskundig onderzoek zelfs mogelijk ziekteverzuim te voorkomen.

Bron