Terug
HR Services 09-09-21

Onbelaste vaste reiskostenvergoeding tot 1 januari 2022

De onbelaste reiskostenvergoeding stopt niet per 1 oktober. Het is een van de vier fiscale maatregelen die blijft tot 1 januari 2022.

Het kabinet stopt per 1 oktober 2021 met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd.

De mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen eindigt op 1 oktober, zoals eerder aangekondigd.

Het kabinet continueert echter vier fiscale coronamaatregelen tot het einde van het vierde kwartaal van 2021 waaronder de onbelaste reiskostenvergoeding. Dat staat in de Kamerbrief steun- en herstelpakket vanaf het 4e kwartaal van 2021 die 30 augustus 2021 is gepubliceerd.


  • Ten eerste zet Nederland om uitvoeringstechnische redenen in op verlenging van de overeenkomsten met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers tot het einde van het vierde kwartaal.
  • Ten tweede loopt de vrijstelling voor een aantal Duitse netto-uitkeringen door tot het einde van het jaar.
  • Ten derde wordt de onbelaste reiskostenvergoeding voortgezet. Met het verlengen van deze maatregelen is 25 miljoen euro gemoeid.

Tot slot wordt ook de maatregel met betrekking tot het behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters als zij van hun hypotheekverstrekker een hypotheekbetaalpauze krijgen verlengd tot het einde van het jaar. Hierdoor blijven mensen die in het laatste kwartaal van 2021 nog een hypotheekbetaalpauze zijn overeengekomen hun recht op hypotheekrenteaftrek behouden.

Let op: het is ten opzichte van het derde kwartaal dus niet langer meer mogelijk om uitstel van administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen te krijgen.

Onbelaste reiskosten

Krijgen werknemers een vaste reiskostenvergoeding van de werkgever, en werken zij vanwege het coronavirus (bijna) volledig thuis? Dan hoef je de vaste vergoeding niet aan te passen.

De werkgever kan tot 1 januari 2022 de bestaande vaste reiskostenvergoedingen onbelast vergoeden. Ook al worden deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt. Voorwaarde is dat het vaste vergoedingen betreft die al vóór 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend.

Thuiswerkvergoeding

Sommige werkgevers gebruiken de reiskostenvergoeding ook als een vergoeding voor thuiswerkkosten. Het is goed mogelijk dat we ook na de coronacrisis meer blijven thuiswerken. Daarom kijkt  het kabinet voor na de coronacrisis naar belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenhang met bestaande reiskostenvergoedingen. Een van de aangekondigde maatregelen in het Belastingplan 2022 is een gerichte vrijstelling voor thuiswerkvergoeding.

Werkgevers kunnen thuiswerkkosten ook vergoeden via de werkkostenregeling (WKR). De WKR werd eerder al verruimd voor heel 2021, net zoals 2020. Voor 2022 staat ook een verhoging van de vrije ruimte op de planning.

Bron: https://www.salarisvanmorgen.nl/2021/08/30/onbelaste-vaste-reiskostenvergoeding-tot-1-januari-2022/