Terug
Corporate Finance 05-08-24

Niet tastbaar, maar toch iets waard?

De immateriële vaste activa (“IMVA”) zijn steeds vaker belangrijk in de waardebepaling van ondernemingen. In de huidige economie zijn software, licenties en patenten steeds vaker de ‘drivers’ van de omzet van bedrijven. Daarom is het van belang goed inzicht te hebben in de waarde van de IMVA die de onderneming bezit. In dit artikel nemen wij u mee in de benaderingen en methoden van het waarderen van IMVA.

Wat zijn immateriële vaste activa?
IMVA zijn niet-fysieke bezittingen welke waarde vertegenwoordigen voor een bedrijf. Het betreft activa die voortkomen uit intellectuele creaties, rechten en andere niet-fysieke bronnen (waaronder intellectuele eigendommen). Enkele voorbeelden zijn: het klantenbestand, ontwikkeluitgaven, goodwill, eigen ontwikkelde software (licenties) en intellectuele eigendomsrechten (“IE”). IE zijn (exclusieve) rechten die voortvloeien uit intellectuele creaties en vindingen. Voorbeelden van IE zijn: auteursrechten, patenten/octrooien, trademarks, merknamen en industriële ontwerpen.

Waarom waarderen?
Er zijn verschillende redenen om een immaterieel vast actief te waarderen, zoals:

  • De verkoop of overdracht van IE voor een marktconforme prijs;
  • Het veiligstellen of verhangen van een immaterieel vast actief naar een andere juridische entiteit;
  • De vennootschap waarin het immaterieel vast actief is opgenomen, wordt geliquideerd;
  • Er dient een Purchase Price Allocaction (“PPA”) plaats te vinden.

Benaderingen
De IMVA worden gewaardeerd aan de hand van drie benaderingen of een combinatie hiervan:

  • Marktbenadering: Deze benadering bepaalt de waarde van het immaterieel vast actief door deze te vergelijken met de waarde die transacties van een vergelijkbaar immaterieel vast actief in de markt wordt toebedeeld.
  • Kostenbenadering: Deze benadering kijkt naar de kosten van het creëren en ontwikkelen van het immaterieel vast actief.
  • Inkomstenbenadering: Deze benadering kijkt naar de inkomsten die het immaterieel vast actief de onderneming in de toekomst op zou leveren.

Methoden
Het waarderen van IMVA kan worden uitgevoerd met behulp van diverse waarderingsmethoden. Dit zijn de 5 meest gebruikte methoden:

  • Relief from Royalty Method (“RRM”): Deze methode is gebaseerd op de royaltybetalingen die een bedrijf (hypothetisch) zou besparen als het bedrijf het actief zelf bezit, in plaats van licentiekosten aan een derde partij zou moeten betalen. Deze methode wordt met name gebruikt om domeinnamen, trademarks, gelicenseerde software en in-progress R&D die aan een specifieke omzetstroom gekoppeld kunnen worden en waar data over vergelijkbare transacties beschikbaar voor is te waarderen. Deze methode maakt gebruik van een combinatie van de inkomsten- en marktbenadering.
  • With and Without Method (“WWM”): Deze methode berekent de waarde van het immaterieel vast actief door het verschil tussen het discounted cashflow (“DCF”) model met het actief en het DCF zonder het actief te berekenen. Deze methode wordt vaak gebruikt om non-concurrentiebedingen te waarderen. Deze methode maakt gebruik van een combinatie van de kosten- en inkomstenbenaderingen.
  • Multi-period Excess Earnings Method (“MPEEM”): Deze methode wordt vaak gebruikt als een immaterieel vast actief de primaire waarde-drijver is van een bedrijf, denk hierbij aan software en klantenbestanden. MPEEM is een variant van de DCF waardering, waarbij de cashflows die direct samenhangen met het immaterieel vast actief worden gescheiden van de andere cashflows en vervolgens naar de huidige waarde worden gedisconteerd. Deze methode maakt gebruik van een combinatie van de kosten- en inkomstenbenaderingen.
  • Real Options Pricing: Deze methode wordt voornamelijk gebruikt voor IMVA die momenteel nog een cashflows genereren, maar die potentie hebben om dit in de toekomst wel te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan patenten. Deze methode maakt gebruik van de inkomstenbenadering.
  • Replacement Cost Method Less Obsolescence: Deze methode kijkt naar de kosten die nodig zouden zijn om het immaterieel vast actief van ‘scratch’ helemaal opnieuw te ontwikkelen, rekening houdende met de obsolescence (veroudering/afschrijvingen) van het actief. Deze methode maakt gebruik van de kostenbenadering.

Vragen, interesse of een afspraak maken?
Onze Register Valuators van het Crowe Foederer Corporate Finance team hebben ervaring bij het waarderen van immateriële vaste activa. Speelt er bij jou of jouw klant een soortgelijk vraagstuk of is de verwachting dat dit binnenkort gaat spelen? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op