Als tienjarig jochie in de regen voor een etalage van een kledingwinkel staan en
besluiten: dat wil ik ook. Precies dat moment staat in Ed Kloes’ geheugen gegrift.
Toen al droomde hij van een eigen winkel. Niet zomaar een zaak, maar een plek
waar alles klopt: van design en interieur tot muziek, van high-end kledingcollectie
tot uitnodigende sfeer. Die droom werd een doel en ook werkelijkheid. Inmiddels is
zijn bedrijf Eddy’s uitgegroeid tot een van de bekendste multibrandstores van Nederland
in het midden en hogere segment, met topmerken voor dames, heren en kinderen.
Samen met zijn compagnon Romy Kelner bouwt Ed dagelijks verder aan het imperium:
met diverse winkels in hartje Eindhoven, een bloeiende webshop en een team dat blijft groeien.
“Blijf paraat, koop een plantje bij Aad”
De droom van een eigen winkel zat er al vroeg in bij Ed: “Als klein kind had ik twee wensen: profvoetballer worden en een winkel. Dat voetballen is ’m niet geworden, maar die winkel… Ik zie mezelf echt nog staan op die donderdagavond, tien jaar oud, voor de etalage van Martinique in Haarlem. Regenspettertjes op het glas en ik dacht maar één ding: dit wordt mijn doel.” Een gezonde handelsgeest had hij al. Op zijn vijftiende stond hij op de markt in Haarlem bloemen en planten te verkopen in de kraam van Aad en Inge. Aads’ marktslogan was ‘blijf paraat, koop een plantje bij Aad’. Ed: “Ik kwam daar aan met mijn leren jack en mijn haar netjes in model. Eén windvlaag en alles zat door de war, maar ik verkocht die bloemen alsof het sneakers waren.” Ed maakte zijn middelbare school niet af, maar zorgde wel voor een back-upplan.
Hij wilde als eventueel alternatief ook iets met zijn handen kunnen en ging naar de schildersvakschool. Op zijn achttiende had hij drie banen: schilder, marktkoopman op onder meer het Waterlooplein in Amsterdam en barman in De Kater in Haarlem. Zijn grote droom bleef echter trekken: “Ik dacht: ga ik dit dertig jaar doen? Die winkel moet er komen!”
Van markt naar winkel in Amsterdam en vervolgens naar Eindhoven
Hij trok naar Amsterdam en stapte letterlijk pardoes binnen bij de winkel SACK Time, onderdeel van Airforce. Het is een anekdote die tekenend is voor zijn persoon: “Ze zochten daar eigenlijk een dame. ‘Nou’, zei ik, ‘dan kom ik morgen wel terug op hakken.’ De dag daarna kon ik beginnen.” Hij werkte elf jaar voor het kledingmerk Airforce en klom op tot bedrijfsleider en naar een eigen filiaal in Eindhoven. Al eerder had hij kennisgemaakt met de lichtstad en deze in het hart gesloten. Ed viel voor de stad en voor een Eindhovense schone, zijn huidige vrouw: “Dat hielp ook natuurlijk (lacht), maar ik houd ook echt van de stád. Ik zag al meteen: Eindhoven heeft potentie. Het voelt als een regionale metropool, daar wil ik deel van uitmaken; van de energie, de mix van Brabantse gezelligheid en internationale ambitie.”
In 2012 opende hij zijn eerste eigen winkel van tachtig vierkante meter aan de Nieuwe Emmasingel. “Het was niet de mooiste winkel, maar wel de mijne. En ik wist: dit is pas het begin.” De naam ‘Eddy’s’ is overigens een beetje geboren uit armoede: “Ik kon gewoon niks verzinnen, maar inmiddels is het een bekend merk geworden.” De groei is snel gegaan in die dertien jaar. Eerst kwam er het buurpand bij, daarna de webshop en een apart magazijn. En ook dit jaar is er uitbreiding. In oktober 2025 zal de vierde Eddy’s winkel aan de Rechtestraat worden geopend. Dat wordt een damesmodezaak van ruim vijfhonderd vierkante meter. De huidige winkel aan de Vrijstraat wordt dan volledig ingericht voor herenmode, met ernaast Eddy’s lunchroom en twee deuren verder Eddy’s Must Haves.
Alles voor de beleving, in de winkels en online
Wat is het geheim van Eddy’s? Volgens Ed draait het allemaal om beleving. In de winkels is alles tot in de kleinste details uitgedacht: van de geur en de muziek tot het interieur, waar warme materialen als rookglas, zwart eiken en cobra leather de toon zetten. “Klanten zeggen vaak dat het voelt als een winkel waar alles klopt.” Soms wordt dat gevoel nog versterkt met events rond een nieuw merk of unieke samenwerking. Ed: “Er stond ooit driehonderd man in de winkel bij een collab met een bekende influencer. Die energie, dat gevoel – dat is Eddy’s!” Beleving zit volgens Ed net zo goed in de kleine dingen. “Een goede kop koffie, een medewerker die je herkent of een complimentje geeft over je schoenen, dat maakt het verschil. Klanten moeten zich welkom én gezien voelen.” Die persoonlijke aanpak werkt door in alles wat Eddy’s doet.
“Een goede kop koffie, een medewerker die je herkent of
een complimentje geeft over je schoenen, dat maakt
het verschil. Klanten moeten zich welkom én gezien voelen.”
Want ook online wordt die kenmerkende sfeer doorgetrokken. Voor Ed is de webshop dan ook zeker geen bijzaak. “We waren ooit een van de eersten die vol inzetten op Facebook en Instagram. Mensen verklaarden me voor gek toen ik daar iemand fulltime op zette, maar kijk nu.” Inmiddels werken acht medewerkers dagelijks aan sociale media, klantreacties en het vasthouden van diezelfde toon. “Tijdens de coronapandemie hebben we de webshop toekomstigbestendig gemaakt en die groeide razendsnel. De bestellingen bleven binnenstromen.” Zelfs de keuze voor een bezorgdienst die past bij de stijl van Eddy’s – snel, vriendelijk en betrouwbaar – benadrukt de herkenbare benadering. Het zijn die details die maken dat klanten vanuit heel Nederland online blijven terugkomen. Door dit alles voelen ook leveranciers die energie. “We worden inmiddels serieus genomen door merken die we vroeger niet eens aan de lijn kregen, omdat ze zien dat wij het menen. We zijn geen snelle jongens, we bouwen aan iets voor de lange termijn.”
“Juist door collega’s vrijheid en vertrouwen
te geven, groeien zij én het bedrijf ”
Gunfactor en een goed team
Opvallend genoeg wilden veel merken in het begin namelijk niet met hem werken; destijds was de naam Ed Kloes nog onbekend in ‘kledingland’. Hij gaf echter niet op: “Dan bleef ik bellen en als dat niet werkte, ging ik langs met taart.” Belangrijk daarbij is de gunfactor, ook intern: “Ik neem liever iemand aan met de juiste energie, dan met de meeste ervaring.” Een sollicitatiegesprek in de kroeg? Dat is geen uitzondering. Ed’s filosofie is dat je verkopen kunt leren, maar dat er vooral een klik moet zijn. Vandaag de dag telt Eddy’s 52 medewerkers, verdeeld over vier filialen. Het bedrijf ontwikkelt daarnaast ook eigen merken in kleding en schoenen.
Structuur en delegeren voor groei
Lange tijd wilde Ed alles zelf doen: “Als je echter blijft denken dat je het beter zelf kunt, groei je niet. Dan sta je straks overspannen op een parkeerplaats.” Inmiddels heeft elke afdeling een eigen verantwoordelijke en heeft hij voor HR en Finance Crowe Foederer als strategisch partner. Zoals hij zelf zegt is hij nog altijd wel ‘in de buurt als vliegende keep’, maar hij heeft leren loslaten: “Juist door collega’s vrijheid en vertrouwen te geven, groeien zij én het bedrijf.”
De lessen van de markt
Loslaten is dus een les van de laatste jaren, maar wat leerde hij op de markt? “Veel! Daar begon het: klantencontact, zelf je boontjes doppen en geen gezeur, maar aanpakken.” Hij noemt zichzelf een instinctieve ondernemer, maar wel een met altijd een plan: “Als ik ergens langer dan een minuut over twijfel, dan weet ik: niet doen.” Veel van die lessen wil hij ook doorgeven aan zijn team. Vooral jongeren opleiden is een missie van hem: “Ze zijn slim, maar missen vaak werkmentaliteit. Bij ons leren ze keuzes maken, verantwoordelijkheid nemen en communiceren. En als ze dat oppakken, kunnen ze doorgroeien. Sommige jongens en meiden begonnen hier in een bijbaan en zijn nu teamleiders.”
“Romy en ik zeggen vaak tegen onze medewerkers: ‘Als je een idee hebt, deel het. Ook al is het gek’ Sommige van onze beste acties zijn geboren uit spontane ingevingen van collega’s op de vloer. Dat ondernemerschap stimuleren we. Het maakt ons sterker als team.”
Samenwerking met Romy
Ook zijn huidige compagnon Romy voelt als familie: “We werken al vanaf onze tienerjaren samen en zijn eigenlijk gewoon broer en zus. Ik heb door de jaren heen mijn eigen familie om me heen verzameld.” Romy Kelner is als compagnon voor Ed onmisbaar. Ze leerden elkaar kennen bij hun eerste bijbaan en bouwen sindsdien samen aan Eddy’s: “Zonder haar was dit nooit zo groot geworden. Zij doet de dames, ik de heren. We vullen elkaar perfect aan, op inhoud en karakter. Er is 100% vertrouwen, we zijn echt familie. In de coronaperiode was het Romy die de rust bewaarde toen het ineens ‘maar’ dertig klanten per keer mochten zijn. We dachten: dit is het moment om te herstructureren. Dankzij haar kalmte hebben we die tijd benut om echt strategisch te bouwen.”
Toekomstvisie
Wat brengt de toekomst? “Tijdens mijn wandeling naar de winkel zie ik vaak dingen waar ik ideeën van krijg. Die wil ik dan meteen uitwerken. Stilstaan is geen optie.” Dat moet ook wel weet hij, want de wereld verandert als een razende, “Het is niet meer zoals vroeger. Je moet sneller schakelen, automatiseren waar het kan, maar wel je eigen identiteit behouden.” Natuurlijk kijkt hij ook realistisch naar de toekomst van fysieke winkels. “De winkelstraten worden eentonig, maar wij laten zien dat het anders kan. Als je durft te investeren in sfeer, in mensen en in beleving, houd je bestaansrecht.” Wat hem drijft is nog altijd hetzelfde als dat jongetje voor de etalage in Haarlem. Een winkel waar alles klopt. Of zoals Ed het zelf zegt: “Als je het ziet regenen, moet je een paraplu pakken. Gewoon doen.” En misschien is dat wel precies het geheim van Eddy’s: doen wat werkt, met flair en vol overtuiging.
Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.