Frequent verzuim – het klinkt misschien als een formele term, maar veel werkgevers krijgen er regelmatig mee te maken en het komt vrijwel in elke organisatie voor. Een werknemer meldt zich meerdere keren per jaar kortdurend ziek. Op zichzelf lijken het losse, kortdurende afwezigheden, maar ze kunnen een signaal zijn dat er meer speelt. Dit kan zowel op lichamelijk, mentaal of privé gebied.
Neem contact met mij op
Voor werkgevers is dit lastig. Je wilt je werknemer vertrouwen, maar herhalend verzuim verstoort de planning en legt druk op het team. Het is vaak onduidelijk wanneer je moet ingrijpen – en hoe je dat goed doet.
Als arbodienst zien wij regelmatig dat achter losse ziekmeldingen een complexere oorzaak schuilt. En juist dáár ligt de sleutel: het gesprek aangaan en oprechte aandacht tonen voor de situatie van de werknemer. Niet om te controleren, maar om te begrijpen en de zorgen naar werknemer uit te spreken. Wat is de reden achter de herhaalde afwezigheid? Is er sprake van een terugkerende medische klacht? Of speelt er iets anders?
Bij onze arbodienst zien we vaak dat frequent verzuim een symptoom is van een onderliggend probleem. Onlangs begeleidden wij een werkneemster die zich in korte tijd meerdere keren ziekmeldde. De meldingen leken op het eerste gezicht onschuldig, maar de frequentie viel op. Tijdens het frequent verzuimgesprek met onze verzuimspecialist kwam het echte verhaal naar voren: ze kampte niet met ziekte, maar met een structureel opvangprobleem voor haar kind. Omdat ze zich bezwaard voelde om dit bespreekbaar te maken, meldde ze zich telkens ziek als ze geen oppas kon vinden.
In overleg met haar en de werkgever is vervolgens gekeken naar haalbare en praktische oplossingen. Denk aan het schuiven met werktijden, het invoeren van flexibelere werkuren en het gebruik van verschillende vormen van verlof, zoals ouderschapsverlof of vakantieverlof. Hierdoor ontstond ruimte in haar planning en was ziekmelding niet langer nodig.
Wat wij hiervan leren? Frequent verzuim is geen oordeel over de inzet van de werknemer, maar een signaal dat er iets speelt. Frequent verzuim is vaak de ingang naar het echte verhaal. Door in gesprek te gaan, laat je als werkgever zien dat je betrokken bent en bereid bent om mee te denken. Voor werknemers verlaagt dat de drempel om problemen bespreekbaar te maken, en voor werkgevers biedt het kansen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen én verzuim te verminderen.
Kortom: wacht niet af, maar kom in actie bij frequent verzuim. Zie het niet als een probleem, maar als uitnodiging tot de dialoog met een werknemer. Het begint met luisteren. De oplossing ligt vaak dichterbij dan je denkt.