Bergeijks dromenbedrijf

is wars van seriematig werk

Aan het Eykereind in Bergeijk startte in 1990 een bijzonder bedrijf. Ze vangen er dromen, en maken ze waar. Het vangen gebeurt op de eerste verdieping. Daar brengen ze de dromen van klanten in kaart. Dat gebeurt met het hoofd en met stift en schetsblok. Op de begane grond worden ze vervolgens door vaardige handen tot leven gewekt. Hoofd, handen en vanzelfsprekend het hart: bij Hans Kwinten Interieurprojecten heerst een bijzondere, ambachtelijke wisselwerking.

Aan het roer van Hans Kwinten Interieurprojecten staan sinds kort Jochem Kwinten en Kelly Theuws. Jochem is de oudste zoon van Hans en Christine Kwinten, en Kelly is zijn partner. Ze vullen elkaar perfect aan. Daar heb je Kelly, ontwerper met een bijzonder gevoel voor ruimte, licht en kleur. Kelly liep na het Rythovius college chronisch designkoorts op aan het SintLucas in Boxtel – richting interieur natuurlijk. Daarna volgde de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Die gaf nog meer diepte aan Kelly’s talent. Tijdens een stage bij het bedrijf van Hans Kwinten wist ze binnen de kortste keren de klanten voor zich te winnen met zéér instagramabele maatwerkinterieurs. Keukens, badkamers, woonkamers, slaapkamers, kasten, eigenlijk alles wat je in een interieur maar te wensen zou kunnen hebben: wat de klanten dromen brengt Kelly tot leven, en méér. Zeker niet slecht op je 28ste.

 

Toekomst verzekerd

Dan, wat meer op de achtergrond: Jochem. Naast zijn bedrijf Online Bedrijfsmakelaar doet hij de financiën en draagt eraan bij dat de calculatie op rolletjes verloopt. “Ik ken het bedrijf, ben er samen met mijn jongere broer en zusje opgegroeid. Maar het creatieve van Kelly heb ik niet. Daarom is het zo mooi dat zij elf jaar geleden in mijn leven kwam en wij samen het bedrijf konden overnemen.”

Die overname vond afgelopen januari plaats. Ze toont maar weer eens aan hoe het werkt bij bedrijven waar een innige band is tussen de bedrijfseigenaren en betrokken medewerkers. “De meeste medewerkers zijn verknocht aan het bedrijf, en omgekeerd”, zegt Jochem. “Hoe mooi is het dan als je dit voor de toekomst intact kunt houden. De toekomst is verzekerd, zeker nu Kelly er als ontwerper bij is gekomen, terwijl mijn vader op de achtergrond aanwezig blijft.”

Afspraak op kantoor

Bij Hans Kwinten Interieurprojecten ontvangen ze klanten alleen op afspraak. Zoals dat hoort bij het dromenbedrijf dat wars is van seriematig werk. Kelly: “Tijdens zo’n eerste afspraak trek ik er ruim de tijd voor uit om te horen wat de klant wil, zodat ik me goed in diens wensen kan inleven. Gaandeweg gaan we steeds meer de diepte in, bespreken we tijdens vervolgafspraken kleuren en materialen, en de apparatuur. Het ontwerp komt zo steeds verder af.”

 

De keuken als leefruimte

“Bij een interieurontwerp komt meer kijken dan de ruimte zelf”, zegt Kelly. “Beleving en licht zijn zeker zo belangrijk. Een architect kijkt vooral naar symmetrie en routing. Hij besteedt veel aandacht aan de buitenkant en is minder bezig met de binnenzijde van het huis en met lichtinval. Daar ligt mijn uitdaging. Het liefst werk ik met plattegronden, aan een interieur van een huis dat nog niet is gebouwd. Dat kan natuurlijk niet altijd. Dan is het een pre als wanden nog kunnen worden verplaatst.” Jochem licht Kelly’s uitdaging toe. “Neem de keuken.

Voor een architect is die vaak niet meer dan een ruimte om eten te bereiden. Maar hoeveel tijd spendeer je er wel niet? Je kookt er, ontvangt er mensen, zit er na te tafelen, drinkt er koffie en leest er in het weekend de zaterdagbijlage. De keuken is vaak de centrale ontmoetingsplek, de leefruimte waar je samen veel tijd doorbrengt. Waarom zou je deze dan niet de aandacht geven die hij nodig heeft?”

 

Pinterest

Een goede ontwerper is eigenwijsheid niet vreemd. “Natuurlijk luister ik graag naar de wensen van de klant. Dat is een groot deel van mijn werk”, zegt Kelly. “Maar het is ook mijn taak om zijn diepste wens tot leven te brengen. Soms komen klanten met een min of meer kant-en-klaar ontwerp. Daar is dan niets mis mee, behalve dat ik denk dat het niet goed past in de ruimte waarvoor het bedoeld is. Het sluit dan niet aan bij de indeling of past niet goed bij het binnenvallende licht. In zo’n geval kom ik voor de zekerheid ook met een tweede optie.”

“De keuken is vaak de centrale ontmoetingsplek waar je samen veel de tijd doorbrengt. Waarom zou je deze dan niet de aandacht geven die hij nodig heeft?”

Verplaatsen is geen optie

De foto’s van Kelly’s interieurontwerpen zijn zéér likeable. Wat trouwens ook geldt voor die van Hans, de naamgever aan het bedrijf die het ontwerpmetier al meer dan dertig jaar beheerst. De veelal ruime, met prachtig afgewerkte natuurlijke materialen en tinten uitgevoerde vertrekken spreken voor zich. Een voorbeeldje, nog niet zo heel lang geleden. Een klant gaf Kelly zo’n beetje carte blanche om een keuken te ontwerpen. Hij vertrouwde volledig op haar inzicht en ontwerpideeën. De samenwerking resulteerde in een tijdloze, met lichte tinten afgewerkte keuken én in een zeer tevreden klant. “Een andere keer hadden we een klant die ging verhuizen”, vertelt Kelly. “haar keuken was pas vier jaar oud. Verplaatsen naar het nieuwe huis was geen optie. Daarom koos zij in zijn nieuwe woning precies dezelfde keuken. Natuurlijk hebben we toch wat veranderingen aangebracht. Zo eigenwijs zijn we dan weer wel.”

Inspiratie

Inspiratie haalt Kelly uit haar omgeving. Van kanalen als Pinterest en Instagram. Altijd is er die persoonlijke signatuur: warme tinten, natuurlijke materialen, denk maar eens aan het prachtige kwartsiet dat je tegenwoordig ziet – Kelly is er weg van – fraai doorlopende lijnen, houtnerven die op elkaar aansluiten, gebruikmaken van natuurlijk licht. Kelly signaleert trends, maar doet er niet aan mee. Liever is zij ze voor.

Dan is er nog een soort hobby van de twee bedrijfseigenaren: op mooie dagen samen op de brommer eropuit. Hoe leuk is dat! “Ik haal veel inspiratie uit de omgeving en bestaande woonhuizen”, lacht Kelly. “Van buitenaf kijken hoe anderen hun wensen in vervulling hebben laten gaan werkt heel inspirerend voor mij.”

 

Bij Kwinten maken ze droominterieurs waar. Het mooiste compliment is een zichtbaar blije klant. Kelly: “Na oplevering gaan wij er op bezoek. Het stemt mij vrolijk als klanten echt tevreden zijn. Het is het teken dat het interieur voor hen echt werkt. Dit zijn vaak ook de klanten die we na vele jaren weer op ons bedrijf mogen ontvangen. Interieurdromen zijn weliswaar bereikbaar, maar ze blijven toch veranderen.”

Vraag hier de Nuance gratis aan