“Achter de geraniums zitten is niks voor mij”

Hij noemt zichzelf een matige rozenkweker. Toch wist Peter van der Eijk met succes een bedrijf in internationale in- en export van snijbloemen op te zetten en lanceerde hij zelfs een Ajax-roos. Dit jaar draagt hij de aandelen over en gaat hij genieten van zijn financiële onafhankelijkheid. Hoe kijkt hij terug op zijn ondernemerschap?

Zimbabwe

Oprichter van Flowex Peter van der Eijk (62) neemt ons mee door de verschillende fases van zijn carrière. In 1983 startte hij zijn eigen rozenkwekerij die in 1990 helaas failliet ging. Vervolgens werd hij gevraagd een rozenproject op te zetten in Zimbabwe en Zambia. Niet bepaald de Keukenhof, maar met het Zuid-Afrikaanse klimaat en de enorme beschikbare oppervlaktes de ideale regio voor deze tak van sport. Zo blijken bijna alle boeketten die je in de supermarkt vindt uit Kenia te komen. De footprint is zelfs kleiner dan wanneer deze bloemen in Nederlandse kassen geteeld zouden worden. Peters rol was het verbeteren van de kwaliteit van de bloemen voor de Europese markt van de betere bloemist.

 

Flowex

In 2002 werd Peter benaderd door een relatie uit Italië. Die stelde hem een samenwerking voor en zo ontstond Flowex. Beide partners hadden 50% van de aandelen in handen. Om Flowex te laten floreren, ging Peter in zee met leveranciers uit het netwerk van zijn compagnon. Die bevonden zich op een continent dat ook niet naast de deur ligt: Zuid-Amerika. Nog steeds haalt Flowex hoogwaardige snijbloemen van topkwekers in Ecuador en Colombia, maar ook andere landen slaat de importeur niet over. Tussendoor werd ook nog een nieuw bedrijf opgericht dat de Duitse markt bedient.

Overdracht

Mogen we Peter feliciteren met de overdracht van zijn bedrijfsdeel, of is het juist een zware aangelegenheid? “Ik heb er dubbele gevoelens bij, want ik ga Flowex missen”, bekent hij. “Voor mij was het belangrijk dat de continuïteit van het bedrijf gegarandeerd zou zijn. Daar voel ik me verantwoordelijk voor, want mijn medewerkers hebben elke dag meegewerkt aan het succes. Tegelijkertijd wil ik de vruchten plukken van mijn ondernemerschap. Sinds mijn zestiende heb ik keihard gewerkt in de bloemensector. Het is een branche die altijd je aandacht vraagt. Bloemen zijn versproducten en die trekken zich niets aan van zon- en feestdagen. De knop kan nooit uit, dus ik stond altijd aan.”

Vraag hier de Nuance gratis aan!