“Achter de geraniums zitten is niks voor mij”

Hij noemt zichzelf een matige rozenkweker. Toch wist Peter van der Eijk met succes een bedrijf in internationale in- en export van snijbloemen op te zetten en lanceerde hij zelfs een Ajax-roos. Dit jaar draagt hij de aandelen over en gaat hij genieten van zijn financiële onafhankelijkheid. Hoe kijkt hij terug op zijn ondernemerschap?

Zimbabwe

Oprichter van Flowex Peter van der Eijk (62) neemt ons mee door de verschillende fases van zijn carrière. In 1983 startte hij zijn eigen rozenkwekerij die in 1990 helaas failliet ging. Vervolgens werd hij gevraagd een rozenproject op te zetten in Zimbabwe en Zambia. Niet bepaald de Keukenhof, maar met het Zuid-Afrikaanse klimaat en de enorme beschikbare oppervlaktes de ideale regio voor deze tak van sport. Zo blijken bijna alle boeketten die je in de supermarkt vindt uit Kenia te komen. De footprint is zelfs kleiner dan wanneer deze bloemen in Nederlandse kassen geteeld zouden worden. Peters rol was het verbeteren van de kwaliteit van de bloemen voor de Europese markt van de betere bloemist.

 

Peter: “Kweken was nooit mijn sterkste punt, vandaar dat het met mijn eerste bedrijf niet goed is afgelopen. De handel en alle logistieke uitdagingen die ermee samenhangen, daar ligt mijn kracht. Het faillissement is wel een goede leerschool geweest, ook al zat ik in die tijd financieel aan de grond. Gelukkig hebben mijn relaties altijd vertrouwen in mij gehouden. Ik was bovendien pas 32 en dan ben je goed in staat om je schouder te zetten onder een nieuwe onderneming. Amerikanen zeggen wel eens dat je pas een geslaagde ondernemer kunt zijn wanneer je een faillissement hebt meegemaakt.”

“Zorg goed voor je samenwerkingspartners. Zij zijn je life-line.”

Flowex

In 2002 werd Peter benaderd door een relatie uit Italië. Die stelde hem een samenwerking voor en zo ontstond Flowex. Beide partners hadden 50% van de aandelen in handen. Om Flowex te laten floreren, ging Peter in zee met leveranciers uit het netwerk van zijn compagnon. Die bevonden zich op een continent dat ook niet naast de deur ligt: Zuid-Amerika. Nog steeds haalt Flowex hoogwaardige snijbloemen van topkwekers in Ecuador en Colombia, maar ook andere landen slaat de importeur niet over. Tussendoor werd ook nog een nieuw bedrijf opgericht dat de Duitse markt bedient.

Maar waar de geïmporteerde bloemen nog een leven voor zich hebben, heeft Peter afscheid genomen van zijn bloeiende bedrijf. Crowe adviseerde hem in dit proces. Zijn aandelen zijn in maart overgegaan naar twee managers die hij destijds zelf aannam. Over hun betrokkenheid en liefde voor het vak hoeft Peter zich dus geen zorgen te maken. De nieuwe aandeelhouders hebben de afgelopen tijd al verschillende commerciële taken overgenomen. Zelf zal hij op de aankomende internationale bloemenbeurs nog veel terugblikken met leveranciers, klanten en bekenden. Peter: “Dit wil ik jongere ondernemers graag meegeven: zorg altijd goed voor je samenwerkingspartners, want zij zijn je life-line.”

Overdracht

Mogen we Peter feliciteren met de overdracht van zijn bedrijfsdeel, of is het juist een zware aangelegenheid? “Ik heb er dubbele gevoelens bij, want ik ga Flowex missen”, bekent hij. “Voor mij was het belangrijk dat de continuïteit van het bedrijf gegarandeerd zou zijn. Daar voel ik me verantwoordelijk voor, want mijn medewerkers hebben elke dag meegewerkt aan het succes. Tegelijkertijd wil ik de vruchten plukken van mijn ondernemerschap. Sinds mijn zestiende heb ik keihard gewerkt in de bloemensector. Het is een branche die altijd je aandacht vraagt. Bloemen zijn versproducten en die trekken zich niets aan van zon- en feestdagen. De knop kan nooit uit, dus ik stond altijd aan.”

Tot zijn vrouw hem erop wees dat zijn humeur er steeds vaker onder leed. Peter: “Daar is voor mij het zaadje gepland om langzaam maar zeker een stap terug te gaan doen. Nu kijk ik ernaar uit om meer tijd met mijn vrouw door te brengen en bijvoorbeeld samen te gaan reizen, want zij heeft me vaak moeten missen. Zuid-Amerika heeft mijn hart gestolen. Daarnaast heb ik vier kleinkinderen die me wekelijks een fantastische ‘opa-dag’ bezorgen. ‘Niet meer moeten’ geeft een enorm gevoel van vrijheid. Verder weet ik het nog niet, ik heb naast mijn werk nooit veel hobby’s gehad en eerlijk gezegd ook weinig privéleven. Ik zeg nog niets toe, maar ik ga sowieso niet achter de geraniums zitten.”

De liefde van Peter voor sierbloemen is puur. Zijn ogen lichten op als het gaat over zijn favoriete roos. Dat was lange tijd de ‘Secret Garden’, maar nu de ‘Pink Floyd’. Peter: “Een bloem in de knop heeft een belofte in zich. De belofte dat deze opengaat en de bloem haar volle schoonheid toont aan de ontvanger en waarmaakt waarvoor ze geteeld is. Er zijn veel factoren die een bloem tot een succes maken, ook dat vind ik fascinerend. Bovenal is een bloem een emotioneel product.”

Hoogtepunten zijn er genoeg. Het bedrijf staat er beter voor dan ooit. En in de zomer mocht Flowex zelfs een speciale ‘Ajax-rode roos’ aanbieden aan Edwin van der Sar toen de club de 35e landstitel binnenhaalde. De verhuizing in 2019 naar een fonkelnieuwe grotere locatie in Aalsmeer is uiteraard memorabel. Ook herinnert Peter zich nog precies waar hij was toen de eerste mega-order binnenkwam ter waarde van enkele tonnen. “Flowex bestond nog maar kort. Ik was op weg naar huis toen de telefoon ging. Een klant uit Parijs begon ineens allemaal orders voor Valentijnsdag door te geven. Ik heb de auto even moeten parkeren op een landweggetje om bij te komen”, lacht Peter. “Blijkbaar heb ik iets heel goed gedaan als ze zelfs vanuit Parijs zaken met me willen doen, drong het tot me door.”

Nog even terug naar het beperkte aantal hobby’s. Peter heeft wel degelijk een bijzondere nevenactiviteit. Hij zet zich sinds 2005 als business ambassador in voor ZOA. Deze ontwikkelingsorganisatie ondersteunt mensen in Zuidoost-Afrika die lijden onder oorlogen of natuurgeweld en helpt hen bij het weer opbouwen van hun bestaan. Wilt u daar ook een bijdrage aan leveren? Dan vindt u meer informatie op www.zoa.nl/zoa-business-ambassador.

Vraag hier de Nuance gratis aan!