Cultuurverschil tussen China en Nederland

_

33 jaar geleden ben ik in China geboren. Als een meisje van 6 reisde ik met mijn ouders mee naar Europa om aldaar het geluk te zoeken. Na België en Duitsland, kwamen we op mijn 13e naar Nederland. Stap voor stap bouwden wij ons bestaan in Europa op. Inmiddels mag ik als de meest ervaren transfer pricing specialist, die vloeiend Mandarijn, Nederlands en Engels spreekt, multinationals adviseren over hoe zij hun businessmodel strategisch in Nederland of China moet inrichten.

Belang van individu

Omdat China een economisch wereldmacht aan het worden is, merk ik dat er steeds meer discussies ontstaan rondom China. Het valt mij op dat er altijd een groot verschil is tussen hoe Nederlanders die in China succesvol zakendoen ten opzichte van Nederlanders die er nog nooit geweest zijn.

Naar mijn mening is het grootste verschil tussen China en Nederland de waarde die men hecht aan het bewaren van de vrede in een harmonieuze samenleving ten opzichte van het belang van een individu. Voor de meeste Nederlanders wordt veelal vanuit de individuele vrijheid geredeneerd als grootste belang terwijl voor de meeste Chinezen juist een harmonieuze samenleving het belangrijkste goed is.

Hoe kan je als Nederlander of Europeaan, ondanks dit groot cultuurverschil, toch elkaar beter begrijpen en een mooie relatie opbouwen? Door echt met elkaar in contact te zijn en de juiste vragen te stellen. Contracten zijn bijvoorbeeld voor Chinezen secundair. Het is voor hen belangrijk om eerst samen te eten en elkaar beter te leren kennen. Je moet eerst van elkaar het vertrouwen winnen.  ‘’Koffie doen’’ vinden ze vaak een te korte afspraak. Ga samen eerst bij elkaar thuis op bezoek en deel elkaars levensverhaal. Nederlanders kunnen heel zakelijk en to-the-point overkomen. Leg uit dat je bepaalde afspraken belangrijk vindt en waarom. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is vaak niet het geval voor je potentiële Chinese zakenpartner.

Juist vanwege dit cultuurverschil, denk ik dat internationale handel juist nodig is om mensen en culturen dichter bij elkaar te brengen. Zoals een Chinees gezegde gaat: 不打不相识, oftewel: Als je geen discussies met elkaar voert, dan kom je ook niet nader bij elkaar.