Nuance 20:
CDA-kamerlid Hilde Palland

“Familiebedrijven verdienen meer aandacht.”

CDA-Kamerlid Hilde Palland wil het belang van familiebedrijven hoger op de politieke agenda krijgen. “Familiebedrijven hebben een grote meerwaarde voor de Nederlandse economie en de lokale samenleving. Zij lopen tegen specifieke problemen aan, zoals de bedrijfsopvolging en hoe je omgaat met zakelijke en familiebelangen die elkaar kruisen.”

Regelingen creëren

Het onderwerp familiebedrijven past bij de portefeuille van Palland; zij is voor het CDA woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De afgelopen tijd was ze natuurlijk vooral druk met de steunpakketten voor ondernemers en zzp’ers. “Net voor corona hadden we het al over de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt. En toen kwamen er signalen uit het bedrijfsleven dat bedrijven in Wuhan en Italië niet konden leveren en daardoor productie in Nederland al begin 2020 stil viel. Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 zijn heel snel allerlei regelingen bedacht om te zorgen dat bedrijven niet omvallen, maar eigenlijk bedenken we ze steeds te laat en dan zitten de kinderziektes er nog in.

Initiatiefnota

Intussen werkte Palland aan een initiatiefnota over familiebedrijven die veel weerklank vindt, óók binnen het CDA. In het verleden heeft het CDA zich immers eerder ingezet voor familiebedrijven en nu is het zowaar weer een verkiezingspunt. Ze noemt het ‘typisch CDA’ dat de partij niet alleen oog heeft voor aandeelhouders van een bedrijf, maar voor alle betrokkenen, de omgeving en de werknemers. Normaal kunnen Kamerleden een initiatiefnota indienen in de Tweede Kamer die dan eenmalig wordt behandeld in de Commissie Economische Zaken. Palland: “Soms duurt het lang voordat zo’n nota wordt ingepland, daar wilde ik eigenlijk niet op wachten. Ik dacht ik ga ‘m publiceren en er in de Tweede Kamer mee aan de slag door de verschillende onderwerpen steeds weer onder de aandacht te brengen. Zo heb ik bijvoorbeeld een motie over bedrijfsopvolging ingediend, om in kaart te kunnen brengen welke factoren bijdragen aan een goede bedrijfsopvolging en met welke beleidsopties deze zouden kunnen worden versterkt. Ook ben ik aan de slag gegaan met het verzamelen van cijfermateriaal; daar vragen onderwijsinstellingen als Windesheim en Nyenrode om. Zij doen onderzoek naar familiebedrijven.”

Lees hier het volledige artikel

Vraag hier ons bedrijfsglossy Nuance gratis aan

040 264 96 10 Vestigingen