Paarse en schaarse accountants

Hoe krijg je de kleur paars? Door rood en blauw door elkaar te mengen. Wat heeft dat nu met accountants te maken, zult u zich afvragen? Gestructureerde, financieel onderlegde (blauwe) mensen met uitstekende communicatieve (rode) vaardigheden, daar gaat het accountantsvak steeds meer naar toe.

De tijd van traditionele boekhouders en cijfer-nerds komt steeds verder achter ons te liggen. Graag laat ik in een korte beschouwing over de ontwikkelingen in ons vakgebied zien waarom de toekomstperspectieven op de arbeidsmarkt voor het accountantsvak (nog steeds) meer dan uitstekend zijn.

Niet aan te slepen

Als eerste zijn accountants niet aan te slepen op de arbeidsmarkt. In 2019 studeerden ruim 1.500 bachelors of masters af in de studierichting accountancy. Daar stonden ruim 10.000 gepubliceerde vacatures voor assistent accountants tegenover. De functie assistent accountant staat al jaren op nummer één als meest gevraagde financiële functie, ook in coronatijd.

Het vak en de opleiding worden steeds interessanter door de toepassing van technologie zoals Data Science en ook de toenemende aandacht voor soft skills. Cijfermatig inzicht blijft uiteraard een voorwaarde maar er komen steeds meer andere vakgebieden bij. En wat denkt u van fraude; dat vraagt vakkennis maar ook steeds meer mensenkennis en organisatiesensiviteit. Ten derde is accountancy een opleiding die veel carrière-mogelijkheden biedt. Accountants kunnen naast een loopbaan in de accountancy ook carrière maken in het bedrijfsleven en non profits als CFO of financieel directeur. Ook buiten het financiële vakgebied komen we steeds meer accountants tegen op directieposities. Wist u bijvoorbeeld dat de CEO van ASML, Peter Wennink, accountant is en dat nog steeds op de website staat dat hij trots is om registeraccountant (RA) te zijn?

Partner in makkelijke en moeilijke tijden

Geruchten dat digitalisering accountants overbodig gaat maken, zijn pertinent onwaar en de onderzoekers die dit in het verleden riepen, zijn hier zelf al op teruggekomen. Ook partijen als het World Economic Forum geven aan dat routinematige taken zullen wegvallen in vrijwel alle functies. Gelukkig is dat ook steeds minder een reden om een accountant te willen hebben. Van een accountant mag je meer verwachten dan alleen het voldoen aan wet- en regelgeving. Hij/zij is uw adviseur en partner in makkelijke en moeilijke tijden, zoals veel bedrijven tijdens de coronacrisis hebben mogen ervaren.

Hip en actueel

Kortom, accountancy is hipper en blijft actueler dan ooit. En mocht u na het lezen van deze informatie een zoon of dochter, neef of nicht of andere jongeren kennen die paars zijn of willen worden, verwijs ze dan eens naar mij of uw accountant voor een gesprek over een toekomst waar geen roze bril voor nodig is.

Erik Kolthof, Corporate sales en marketing manager

Vraag hier ons bedrijfsglossy Nuance gratis aan

040 264 96 10 Vestigingen