Ivo Bongers bokste voor het goede doel

In november 2023 stapte Crowe Foederer
medewerker Ivo Bongers voor de eerste keer in een
heuse boksring. Voor een goed doel wel te verstaan,
tijdens het Business Boksgala Roermond, waar
ondernemers hun bokshandschoenen aantrekken
en zo geld inzamelen voor de Voedselbank Midden-Limburg.
Voor Ivo was dit een kans om zijn sportieve
grenzen te verleggen, alhoewel het iets anders liep
dan hij had verwacht: “Helaas schoot mijn arm uit
de kom in de eerste ronde, maar het trainingstraject op
weg naar het gala was wel héél inspirerend.”

Uit zijn comfortzone
Ivo is geboren en getogen in Neer, een plaats in de buurt van Roermond. Hij is geen onbekende in de wereld van sport en doorzettingsvermogen. Met een achtergrond in tennis, fitness, hardlopen en zelfs de marathon Rotterdam in 2021, stelde hij zichzelf voortdurend nieuwe uitdagingen. Maar boksen? Dat was iets wat hij nog nooit had geprobeerd. Toch was het Business Boksgala niet zomaar een boksevenement voor Ivo: “Het gala begon ooit in 2015, op initiatief van een aantal Roermondse ondernemers met een voorliefde voor boksen. Inmiddels vindt het evenement om de twee jaar plaats. Deelnemende bedrijven leveren steeds een gemotiveerde medewerker, voor Crowe Foederer was ik dat dus deze keer. Een collega, die eerder aan het Boksgala had deelgenomen, suggereerde dat het misschien iets voor mij zou zijn. Ik besloot een kijkje te nemen en het leek me wel wat. Mijn beslissing om deel te nemen was naast het liefdadigheidsaspect, ook om eens uit mijn comfortzone te stappen en op sportgebied iets nieuws te proberen.”

Een grondige voorbereiding
Het Business Boksgala mag dan wel een nobel doel hebben, het vereist een intense voorbereiding en vastberadenheid van de deelnemers. In maart, acht maanden voor het evenement, begon Ivo samen met 21 anderen aan zijn bokstraject. Ze trainden tweemaal per week als een groep. Na de zomervakantie werden er twee teams gevormd, en werd het aantal trainingen tot maar liefst drie keer per week opgeschroefd. Best een inspannend proces dus, dat veel toewijding vereiste. De trainingssessies werden geleid door Golden Gloves uit Eindhoven, waarbij de gelegenheidsboksers ook regelmatig sparden met boksers van die club. Dit bood hun de kans om de fijne kneepjes van het boksen te leren en zich voor te bereiden op de echte uitdaging in de ring. Ivo en zijn mededeelnemers werden zo geconfronteerd met meer ervaren boksers en leerden waardevolle lessen over wat er nodig was om te slagen: “Je moet er echt iets voor over hebben en ik wilde wel goed beslagen ten ijs komen. Die boksers waren natuurlijk meestal beter dan wij en dat maakt dat je een veel beter inzicht krijgt in wat je kunt verwachten in de ring. Het is namelijk nogal anders als je iemand tegenover je hebt die terugslaat, dan slaan tegen een boksbal

En toen was daar de teleurstelling…
De bekroning van al die voorbereiding was natuurlijk het eigenlijke evenement, het Business Boksgala. Ivo vond het best spannend voordat hij de ring betrad, maar eenmaal in de ring was de spanning weg. Het doel was om een leuke partij te boksen, maar dat lukte helaas niet. Een blessure aan zijn schouder maakte aan zijn gevecht een vroegtijdig einde, ondanks zijn vastberadenheid om door te gaan: “Dat was wel even een bittere pil. Meteen in mijn eerste ronde ging het al mis. Ik had goed getraind, was fit en had er wel vertrouwen in de wedstrijd. Helaas bleek dat toch niks te zeggen. We hadden de eerste ronde nog wel af gebokst, maar daarna zetten de scheidsrechter de wedstrijd stop. Terwijl je eigenlijk gewoon wil doorgaan, want je hebt er meer dan een half jaar voor getraind.”

“Je moet er echt iets voor over hebben en ik wilde
wel goed beslagen ten ijs komen”

Hoewel het gevecht voor Ivo voortijdig eindigde, was het evenement zelf een succes. Het Business Boksgala bracht ruim €63.000 op voor de Voedselbank Midden-Limburg. Daarnaast werd nog eens €5.000 aan het St. Laurentius ziekenhuis in Roermond gedoneerd

Een voorliefde voor cijfers
Zijn doorzettingsvermogen kwam Ivo ook bedrijfsmatig van pas de afgelopen jaren, naast zijn werk bij Crowe Foederer deed hij een Master en Post-Master accountancy aan Business Universiteit Nyenrode: “Direct na mijn hbo-opleiding Financieel Management solliciteerde ik bij Crowe Foederer, ik was hier op gesprek geweest en het beviel van beide kanten goed. De vrijheid en informele sfeer hier waardeer ik enorm, en zo kreeg ik ook de ruimte om te trainen voor het Boksgala en voor mijn studie. Ik ben nu bezig met de praktijkopleiding Assurance, het laatste deel om register accountant te worden. Gelukkig, want de combinatie van werken, sporten en opleiding was soms best pittig. Nu is er weer meer ruimte voor vrienden, familie, vakanties en andere leuke dingen.”

Nieuwe sportieve doelen
Het gaat inmiddels weer een stuk beter met Ivo’s schouder. Hij hoopt op een blessurevrij jaar en kijkt uit naar nieuwe sportieve uitdagingen, waaronder een crossfit-evenement en een nieuwe marathon. Als ervaren sportman wist hij zich snel te herpakken, hoewel het toch tegenviel (lacht): “De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’, ik baalde enorm toen de scheids de wedstijd stil legde. Daarbij had ik geen idee hoe heftig mijn schouder uit de kom was, ik dacht die zetten ze gewoon even recht. Helaas moest ik én in een mitella én werd me voorgehouden dat ik een aantal weken tot maanden niet kon sporten. Desalniettemin herstelde het gelukkig redelijk snel en heb ik het sporten weer kunnen oppakken. Alles komt goed, daar heb ik alle vertrouwen in.”

Vraag hier de Nuance gratis aan

Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.