‘Ik zou graag weer de tijd
krijgen om dingen rustig te doen’

Eric van Schagen draagt dit jaar de leiding van Simac
Techniek NV over aan dochter Maartje. Daar is een lang
en zorgvuldig proces aan voorafgegaan, zowel in het
Veldhovense high tech-bedrijf als binnen de familie. Het werd
ook tijd, stelt hij: “Laat ik het zo zeggen: ik denk dat mensen
over een paar jaar meer geïnteresseerd zijn in Maartje
van Schagen dan in Eric. En zo hoort het.”

Duizendpoot

Een duizendpoot wordt hij genoemd. Eric van Schagen (66) is ruim 34 jaar CEO van Simac IT. Daaraan alleen al zou hij zijn handen vol kunnen hebben maar daarnaast grossiert de Veldhovenaar in bestuurs- en adviesfuncties waaronder voorzitter van de afdeling Brabant Zeeland van VNO NCW, voorzitter van het stichtingsbestuur van PSV, evenals van de Raad van Toezicht van Het NoordBrabants Museum in Den Bosch. Hij is voetbalsponsor van diverse clubs en promoter van het Van Abbemuseum in Eindhoven. En hij is lid van de raad van commissarissen van Crowe Foederer. Genoeg om nog altijd dubbele werkweken te draaien, beaamt hij.

Desondanks lijkt Eric alles met een zeker gemak te doen. Hij is aimabel, benaderbaar, nieuwsgierig, altijd rustig, nuchter en kalm, denkt graag mee en wil van nieuwe initiatieven en uitdagingen een succes maken. Wie aanklopt voor advies of steun doet dat zelden vergeefs. “Als ik een slechte eigenschap van mezelf mag noemen, is dat ik heel moeilijk nee kan zeggen”, verklaart hij. “Ik wil graag meehelpen om iets tot een succes te maken. Dat motiveert mij enorm.” Waarmee zijn drive om het drie decennia vol te houden als CEO van een technologiebedrijf met 1.500 werknemers en meer dan 300 miljoen euro omzet is verklaard. Simac geldt binnen de Brainportregio Eindhoven als een degelijke en

succesvolle onderneming, met Eric als regionaal gerespecteerd boegbeeld én actieve aanjager van de economische groei. Al was het maar vanwege zijn omvangrijke en invloedrijke netwerk. Hij heeft ook in de afgrond gekeken van een bijnafaillissement met een schuld van 75 miljoen euro maar kroop daar met collegiale hulp uit. Ging naar de beurs met Simac en haalde het familiebedrijf daar ook weer vanaf. Het vormde hem tot de man die hij nu is: iemand die niet over één nacht ijs gaat, goed nadenkt en beleid afstemt met de mensen om hem heen, zowel intern als extern. Of het nu de directie betreft, de raad van commissarissen, de ondernemingsraad, de kinderen, zijn levenspartner, collega-ondernemers of medebestuurders.

Boegbeeld

Maar aan alles komt een einde. Althans, Maartje neemt weliswaar per 1 oktober het roer over, hij blijft lid van de directie. Samen met CFO Michael van Kasteren en Ine Frings, die overkomt van managementbureau Boer & Croon. Zij is bekend bij Simac, coachte Maartje en voerde opdrachten uit voor de directie. ”We hebben met elkaar gesproken. Vooral over de vraag hoe je als topvrouw in het bedrijfsleven met zaken omgaat.”

Zelf gaat Eric zich toeleggen op de buitenlandse werkmaatschappijen en lopende investeringen. Hij is blij met de uitbreiding en de samenstelling van de nieuwe directie. “We hebben op alle gebieden diversiteit: in leeftijd, in geslacht, binnen en buiten de familie.” Het is hoog tijd voor een jonger boegbeeld, vindt Eric. Bovendien is Maartje er nu klaar voor, al heeft ze een jong gezin en voert ze de directie over de grootste werkmaatschappij die ze momenteel omvormt. “Het is een raar proces”, licht Eric toe. “Heel lang vraag je je af: wanneer is het goede moment? Ik heb bijna het gevoel dat het zich vanzelf heeft aangediend. Maartje heeft gezegd dat ze er klaar voor is. Vanwege haar privésituatie kan ze alleen nog niet alle buitenlandse activiteiten aansturen dus leek het ons verstandiger dat ik dat nog een paar jaar blijf doen. Ik ken de mensen en vind het leuk om naar Tsjechië, Frankrijk of Zweden te gaan. Drie jaar hebben we afgesproken. Dan wil ik toch echt wat minder tijd aan Simac besteden.”

Vertrouwen

Ondertussen doorlopen Maartje en Eric netjes alle noodzakelijke procedures, waaronder ook de aandelenverdeling en de fiscale afwikkeling. “Zelf was ik van plan om op 65-jarige leeftijd en bij het vijftigjarig jubileum van het bedrijf afscheid te nemen. Maar het was nog iets te vroeg. Maartje was toegetreden tot de directie van de grootste werkmaatschappij. Daar wilde ze zich nog op concentreren. Langzaam komt ze hopelijk in een wat rustiger vaarwater. We hebben veel vertrouwen in elkaar. We stemmen
keuzes af met de familie.

We zijn altijd open en eerlijk geweest tegen elkaar. We weten waar we goed in zijn en waar we minder goed in zijn. We spreken dat uit, net zolang tot er overeenstemming is, iedereen zich kan vinden in de analyse en de juiste oplossing. Besluiten wil je natuurlijk wel objectiveren met name via de rvc. De competenties moeten immers wel aanwezig zijn. Ik heb het gevoel dat Maartje sinds een paar jaar 24 uur per dag zeven dagen in de week aanstaat voor Simac. Je hoeft niet al die uren te werken natuurlijk maar het bedrijf moet wel in je hoofd zitten. Het is niet zomaar een functie.”

‘Ik ben op een leeftijd dat ik vooral terugkijk naar wat we bereikt hebben
terwijl we iemand nodig hebben die oog heeft voor de toekomst’

Toekomst

Eric verwacht niet dat Simac onder Maartje direct een nieuwe koers zal varen, zij zal echter zeker haar stempel drukken, weet hij. “Ik ben op een leeftijd dat ik vooral terugkijk naar wat we bereikt hebben terwijl we iemand nodig hebben die oog heeft voor de toekomst. Daar is dit besluit op gebaseerd. In steeds meer gevallen denk ik: dit is jouw ding aan het worden, jij moet jouw ideeën uitvoeren.

Die zullen op een aantal punten anders zijn dan de mijne. Zij wil een modernere aansturing van het bedrijf. Ze wil sneller vernieuwen. Er gaan dus zaken veranderen. Dat is goed. Ze wil het anders doen, net zoals ik dertig jaar geleden toen ik het bedrijf overnam van mijn vader. Een nieuwe energie, een andere dynamiek, maar met respect voor de mensen die hier al heel lang werken. Ik denk dat mensen over een paar jaar meer geïnteresseerd zijn in Maartje van Schagen dan in Eric. En zo hoort het.”

Boek
Lang doorgaan is de valkuil voor elke CEO, meent Eric. “Simac maakt al meer dan veertig jaar deel uit van mijn levenspatroon. Het niet kunnen loslaten, daar moet je alert op zijn. Verdeel de taken, zorg dat je elkaar niet in de weg loopt. Je hoeft ook niet over alles samen te beslissen. Ik heb een werkweek van zestig tot zeventig uur, ik wil minder tijd kwijt zijn aan Simac en aan nevenfuncties. Toen ik jong was, was ik heel erg op mezelf. Ik zou graag weer de tijd krijgen om dingen rustig te doen.

Ik wil dadelijk weer gewoon die kleine jongen zijn die zichzelf kan bezighouden. Een goed boek lezen bijvoorbeeld. Zoals Het bureau van J.J. Voskuil. Dat zijn zeven delen die gaan over het dagelijkse leven, onnozele dingen. Dat vind ik rustgevend. Ik heb de serie al eens gelezen, maar wil dat nog een keer doen omdat hij fantastisch kan vertellen over het dagelijkse leven in al zijn eenvoud. Voor mij zit daar veel waarheid in. Het ligt bovenop de stapel.”

Vraag hier de Nuance gratis aan