Terug
HR Services 26-04-22

Waarom wel betalen voor een langdurig verzuimgeval maar niet voor een stevig fundament waarop je jarenlang kan bouwen?

verzuim voorkomen

Het ondergeschoven kindje van de (verzuim)preventie is de RI&E. Na jaren van actief aanbieden van de Risico Inventarisatie & Evaluatie bij onze relaties is dit toch echt de conclusie. Het grootste argument is dat men het nut er niet van inziet versus de kosten die ervoor gemaakt moeten worden. De tijd is echter gekomen om de visie te wijzigen, namelijk dat het niet alleen een preventiemiddel is met een wettelijke verplichting. Het is vooral een ‘personeel-vitaal-houdend-middel’.

Om met de woorden te spreken van het landelijk steunpunt ‘De RI&E opent vaak letterlijk de ogen van een ondernemer. Veel ondernemers hebben het idee dat ze alle arbeidsrisico’s wel kennen. Maar door het op een rij zetten van alle arbeidsrisico’s en de RI&E vaak up-to-date te houden voorkom je bedrijfsblindheid.’

Fundament voor vitaliteitsprotocol en andere HRM-tools

Naast een gedegen overzicht van de risico’s die input leveren voor je vitaliteitsprotocol, kunnen uit een RI&E kunnen mooie initiatieven vloeien zoals het aanstellen van een vertrouwenspersoon als blijkt dat men behoefte heeft om de omgangsvormen in het team te bespreken of de werkdruk.

Daarnaast kan het veel input leveren voor het management waar er nog voordeel te behalen is in de werkprocessen. Het is een win-win voor allen.

Uitval van personeel kan niet gepermitteerd worden

Naast een goede basis voor diverse protocollen en processen levert het, in deze tijden van arbeidsmarktkrapte, ook input die ervoor zorgt dat personeelsuitval voorkomt.

Voordelen van de RI&E:

  • Bijdrage aan organisatiedoelen en –continuïteit;
  • Bescherming tegen risico’s en meer;
  • Reductie verzuim en verzuimkosten;
  • Meer risicobewuste medewerkers;
  • Vermindering van de arbeidsongevallen.

PDC – je partner in vitaliteit, arbo en verzuimpreventie
Wil je ook meer weten wat een RI&E voor jouw organisatie kan opleveren? Schakel dan de arbodienst van PDC Veghel in. Samen met ons bieden we een veilige en gezonde werkplek aan voor jouw personeel. Bedrijf.

Vraag een offerte met adviesrapport + een gesprek aan met de adviseurs van ons Vitaliteits- en verzuimcentrum via onderstaand contactformulier.