Terug
HR Services 13-02-23

UWV: werknemers wisselen steeds vaker van baan

Keuringen

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor werknemers in Nederland interessanter om van baan te wisselen, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Eén op de vijf werknemers koos vorig jaar voor een nieuwe werkgever.

Medewerkers behouden? Drie goede redenen om talentmanagement in te zetten.

De inzet van talentmanagement in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt kan net dat verschil maken in jouw bedrijf doordat:

  • Je spot-on helder hebt wat iemands talent en drijfveren zijn en in welke functie deze medewerker het best tot zijn recht komt.
  • Je als leidinggevende beter in staat bent aan te sluiten bij de persoonlijkheid van de medewerker, weet hoe hij/zij zich het beste ontwikkelt, waardoor je de medewerker beter kunt ondersteunen in zijn rol.
  • Het je direct handvaten biedt voor een groeipad of loopbaanplanning.

1 op de 5 medewerkers verandert dit jaar nog van baan. Vanzelfsprekend heb je in je organisatie een natuurlijk verloop, échter er vertrekken ook mensen omdat ze niet goed tot hun recht komen in hun rol en functie. Door een mismatch kan het lijken alsof ze over onvoldoende competenties of het juiste talent beschikken. Maar wat is het juiste talent? Iedere rol in een bedrijf vraagt specifieke vaardigheden en door een verschuiving in rol zou je wel eens een heel ander beeld en effect kunnen krijgen.

Een voorbeeld uit de praktijk waarbij een operationeel manager al langere tijd minder energie kreeg van zijn werk en de samenwerking & communicatie met directeur ook niet meer zo lekker liep. Deze situatie duurde al geruime tijd waardoor men beiden overwoog om afscheid te gaan nemen van elkaar. Gelukkig is dat laatste niet gebeurd! Via een talentscan werd spot-on helder welke behoeftes niet tot zijn recht kwamen in de huidige functie. Behoeftes zijn innerlijke drijfveren en doorgaans zijn mensen zich hiervan niet bewust echter ze zijn wel essentieel voor een goede loopbaanplanning en evenwichtige ontwikkeling.

Het zijn jouw drijfveren die bepalen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Middels een talentscan kunnen we dit haarscherp in beeld brengen en daardoor een goede match maken op talent en rol of functie. In deze specifieke casus heeft het geleid tot een andere functie binnen het bedrijf. Wie had toen kunnen bedenken dat deze medewerker nu een rol heeft binnen het managementteam, een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt, een ontzettende meerwaarde heeft voor de organisatie, weer met plezier naar het werk gaat en dit jaar met een opleiding start.

Tip:

  • Door anders te gaan kijken naar het aanwezige talent in je organisatie zou je misschien wel eens verrast kunnen worden.
  • Zet de stap naar talentmanagement & ontwikkel beleid voor groei- en ontwikkeling van je medewerkers door het structureel te borgen in je bedrijfsvoering. Dat kan met diverse tools en begeleiding.

Wil je hier meer over weten, gewoon eens sparren hoe je dat in jouw bedrijf kunt organiseren of wat de meerwaarde kan zijn? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact op met Annemieke Gijsbers, consultant talent- en leiderschap. A.gijsbers@crowefoederer.nl of 06-57390806

Geschreven door:

Annemieke Gijsbers

Consultant talent- en leiderschap
LinkedIn