Terug
HR Services 08-07-24

Blog 4: Hoe blijf je vitaal met Lidewij Welten?

Ballen in de lucht houden

Bij topsport hoort druk. Je eist het maximale van jezelf. Tijdens de grote wedstrijden staan er camera’s op je gericht. Buiten die wedstrijden om zijn er de social media waarmee je moet dealen. Ik klaag niet, want ik heb voor dit leven gekozen en ik geniet ervan. Maar om fysiek en mentaal sterk te zijn en te blijven, ook op de werkvloer, is een gezonde leefstijl een must.

Dit wordt geen verhaal over marteldiëten (ik ben nooit op dieet) en yogamatten.

Je hoort en leest vaak over wat we allemaal moeten. Over alle ballen die we, in mijn geval soms letterlijk, in de lucht moeten houden. Bij een langdurige ongezonde fysieke belasting loop je vanzelf tegen een blessure aan. Je lijf zegt ho, je voelt een mes in je bovenbeen steken en je wereld staat stil. Zo voelden althans mijn hamstringblessures. Dit wil je dus voorkomen en daarop richt je je trainingen in. Overkomt het je toch, dan kun je ook nog met een mentale blessure te maken krijgen. Wanneer ik geblesseerd ben, word ik er stoïcijns van en ga ik doen wat ik moet doen. Zonder nadenken, zonder emoties. Dit werkt voor mij, voor even. Is het een duurzame oplossing? Natuurlijk niet.

Ik heb het idee dat een burn-out de laatste jaren vaker voorkomt, juist omdat we alsmaar meer willen en niet kunnen ‘uitchecken’. Terwijl dat loslaten nou juist zo belangrijk is. Niet iets wat ik per se goed kan, maar ik heb wel geleerd minder streng te zijn voor mezelf. En ik heb mijn ‘ritueeltjes’ die me rust geven, zoals eerst m’n linkerschoen aantrekken en daarna pas m’n rechter.

Loslaten kun je in het dagelijkse bedrijfsleven ook. Als je op maandag tot laat doorwerkt, kun je op dinsdag een uurtje extra pakken voor jezelf. Niet om in bed te blijven liggen, maar om te gaan wandelen bijvoorbeeld. Zo loop je jezelf niet voorbij. Bepaalde telefoontjes kun je wandelend doen en een overleg met een klein gezelschap kun je ook een keer in een park organiseren. Waarom niet? Nu we toch gezond bezig zijn: er is tegenwoordig alcoholvrijbier met tien gram eiwit erin. Ik vind het een uitvinding. En wie had er in 2018 ooit van quinoa gehoord? Een gezonde leefstijl krijgt in 2024 volop support. De bal ligt bij jou.

Tophockeyster Lidewij Welten won landskampioenschappen, Europese en wereldtitels en drie keer Olympisch goud. Ze werd bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In deze blog vertelt ze openhartig over wat haar vitaal houdt.