Terug
HR Services 08-07-24

Blog 5: Hoe blijf je vitaal met Lidewij Welten?

Rollen en meebewegen

Topsporters zijn net mensen. Ze hebben zorgen of problemen en nemen die, net als iedereen, in meer of mindere mate mee naar hun werk. Als bijvoorbeeld vlak voor de play-offs de relatie van je teamgenoot is uitgegaan heeft dat impact op haar en op de ploeg. Ben je er op het hockeyveld met je hoofd niet helemaal bij, dan kan er zomaar een bal op je neus klappen.

Dat zal je op kantoor gelukkig niet overkomen.

Of je nou hockeysters of accountants om je heen hebt, je moet iemand met verdriet de ruimte geven om te rouwen. Samen moet je aanvoelen wat er mogelijk is. En wat niet. Een middag wat meer ontspannen op goal schieten in plaats van volle bak trainen, daar is niks mis mee. Net zo min als naar je leidinggevende of (HR-)collega toestappen om aan te geven dat het even minder gaat. Dat is niet zwak. Integendeel.

Je merkt dat in zulke situaties de wat oudere, ervaren teamgenoot of collega vaak de rol van klankbord of vertrouwenspersoon op zich neemt. Zo heeft iedereen z’n eigen rol. Die kan veranderen in de tijd. Ik ben ooit begonnen als voorstopper! Omdat ik langer en sneller met de bal kon rennen, werd ik rond m’n zestiende aanvaller. Misschien schuilt er op termijn wel een trainer in mij, wie zal het zeggen. Of ik gooi het over een heel andere boeg en ga buitenlandreizen organiseren en begeleiden. Ik heb natuurlijk aardig wat plekken gezien.

Of ik er ook het talent voor heb? Dat ga ik, nu in gestopt ben met hockeyen, verder ontdekken. In het bedrijfsleven krijg jij hopelijk ook de ruimte om je talenten te benutten en te ontwikkelen. Alleen door aan jezelf te werken blijf je duurzaam inzetbaar. De wereld om je heen staat niet stil, dus beweeg mee, zonder jezelf te kort te doen. Daar heeft het hele team profijt van en jijzelf nog het meest.

Tophockeyster Lidewij Welten won landskampioenschappen, Europese en wereldtitels en drie keer Olympisch goud. Ze werd bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In deze blog vertelt ze openhartig over wat haar vitaal houdt.