Terug
HR Services 08-07-24

Blog 2: Hoe blijf je vitaal met Lidewij Welten?

Terug van weggeweest

Ken je dat gevoel dat je moet ‘opstarten’? Dat heb je bijvoorbeeld de eerste dagen na een lekkere vakantie. Sommigen komen na een weekendje al moeilijk op gang. Kun je nagaan hoe heftig het voelt als je na een slepende blessure of een burn-out weer op je oude vertrouwde niveau wilt presteren. Meteen van 0 meteen naar 100? Beter van niet.

Als je er een tijdje uit bent geweest, dan kan je natuurlijk niet meteen 100% aanhaken. Je bent gewoon niet wedstrijdfit, want je hebt minder trainingen gedraaid. Zelfs als je op topniveau sport kan een week zonder trainingen al genoeg zijn om een terugval te ervaren. Zo werkt je lijf. Om dan meteen 60 minuten te gaan rennen, is vragen om problemen. Misschien gaat het goed, maar dat is dan meer geluk dan wijsheid. Er is goede begeleiding nodig om een speler weer gecontroleerd terug te brengen op het passende niveau.

Hetzelfde geldt voor het bedrijfsleven. Als een collega terugkeert na een lange ziekteperiode, dan kun je die persoon niet dezelfde workload geven als op het moment dat hij uitstapte. Ja, je kunt jezelf er op karakter doorheen knokken. Maar de kans dat je tegen een muur aanloopt, schat ik hoog in. Al heb je dertig jaar ervaring, je zult weer moeten wennen aan je werk en stap voor stap moeten opbouwen naar volledig herstel. Was je gewend zes projecten tegelijk te draaien? Jammer dan. Begin eens met twee. Kijk hoe het gaat en deel je bevindingen met je collega’s. Ze zullen je met liefde en plezier willen steunen, maar dan moeten ze wel weten wat er aan de hand is.

Dat laatste kan lastig zijn, zeker als je van nature een flinke prestatiedrang hebt, zoals ik. Ik ben geen porseleinen popje en jullie hoeven niet zo voorzichtig te zijn met mij, dacht ik als ik net een blessure achter de rug had. Ik vind het wel lekker om in een duel neergehaald te worden en te merken dat mijn lijf de tik aankan. Dat alles er nog aanzit en je door kunt. Dat geeft vertrouwen. Het is een kwestie van samen aftasten. Al valt het niet mee om een teamgenoot – of collega – te vinden die zegt: “Ik schoffel je wel even neer!”

Tophockeyster Lidewij Welten won landskampioenschappen, Europese en wereldtitels en drie keer Olympisch goud. Ze werd bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In deze blog vertelt ze openhartig over wat haar vitaal houdt.