Terug
Corporate Finance 22-06-21

Fusies en overnames in 2021


Het jaar 2021 belooft een goed jaar te worden voor de algehele fusie- en overnamemarkt. Na het dieptepunt begin 2020 staat het aantal fusies en overnames nu weer op recordhoogte.

In de eerste maanden van vorig jaar bracht de coronacrisis de markt nog tot stilstand. Na de zomervakantie trok de markt echter weer aan. De stopgezette trajecten werden ingehaald en op dit moment is de markt weer volop in beweging. In het eerste kwartaal van 2021 zijn er ruim 2.700 fusies en overnames voltooid in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2020 (circa 1.900) en 2019 (circa 2.000). Daarbij is het zeker een significante toename ten opzichte van de eerste coronagolf in het tweede kwartaal 2020 (circa 1.250).

Op mondiaal niveau is eenzelfde trend zichtbaar in de fusie- en overnamemarkt. Mede door de historisch lage rentetarieven gaat het sluiten van deals in hoog tempo door, aangezien de financieringen voor overnames goedkoop zijn. Hierbij zoeken investeerders zoals private equity fondsen ook naar allerlei manieren om hun geld te beleggen. Daarnaast zijn sommige bedrijven in financiële moeilijkheden geraakt door de pandemie, waardoor deze interessante koopjes zijn geworden voor andere partijen.

Bekijk hier het webinar: De laatste ontwikkelingen in bedrijfsoverdracht, waardering en financiering terug. ↓