Terug
Corporate Finance 27-09-23

Actuele ontwikkelingen in het financieringslandschap

corporate-finance

27-02-2024

Het financieringslandschap is de laatste jaren flink in ontwikkeling. Om de inflatie te beteugelen heeft de Europese Centrale Bank het rentetarief in verschillende stappen verhoogd. Als gevolg daarvan is het de afgelopen periode fors duurder geworden om geld te lenen. Hierdoor is het voor ondernemers moeilijker om een nieuwe financiering aan te trekken, maar de hoge rente heeft ook impact bij herfinancieringsmomenten.

Daarnaast zien we dat banken steeds meer centraliseren en automatiseren. Vaste contactpersonen verdwijnen en bij een financieringsverzoek wordt meer informatie van ondernemers gevraagd. Daar komt bij dat banken hun kredietvoorwaarden steeds verder aanscherpen, waardoor steeds meer mkb-ondernemers afhaken in het proces om aan een financiering te komen.

Uit onderzoek blijkt ook dat met name de financiering van kleine bedrijven onder druk staat (zie ook het artikel in het FD van 26 januari jl: ‘Fors meer kleine bedrijven staken zoektocht naar geld’). Met als gevolg gemis aan liquiditeiten die hard nodig kunnen zijn voor de continuïteit of groei van de onderneming.
Ondernemers hebben hierdoor steeds meer behoefte aan advisering en begeleiding en de rol van de intermediair wordt steeds belangrijker. Verderop in deze nieuwsbrief leest u hoe we u verder kunnen helpen.

PS: Bekijk ook ons webinar Actualiteiten binnen het financieringslandschap van donderdag 14 december 2023. Tijdens het webinar kwamen de volgende zaken aan bod:

  • Actualiteiten binnen het financieringslandschap.
  • Passende financieringsstructuur bij verschillende behoeften.
  • Doorlopen van het financieringstraject en de benodigde informatievoorziening.
  • Aansluiting bij intermediairsdesks en de voordelen daarvan.
Opname bekijken