Terug
12-09-23

5 Tips bij het Zoeken van een Arbodienst: Een Gids voor Bedrijven

Een arbodienst speelt een essentiële rol bij het begeleiden van zowel werknemers als werkgevers in het geval van ziekteverzuim. Er komt een hoop op je af als werkgever bij ziekte van een werknemer. Het kiezen van een goede arbodienst is daarom een belangrijke stap. Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen bij het vinden van een arbodienst die bij jouw bedrijf past. 

1. Inventariseer bedrijfsbehoeften 

Voordat je een arbodienst selecteert, is het belangrijk om de specifieke behoeften van je bedrijf te inventariseren. Zijn er veel fysieke werkzaamheden? Is psychische gezondheid een aandachtspunt? Een arbodienst moet op maat kunnen bieden wat jouw bedrijf nodig heeft. 

2. Vergelijk verschillende diensten 

Niet alle arbodiensten bieden dezelfde diensten aan. Sommigen zijn meer gespecialiseerd in preventieve maatregelen, terwijl anderen meer ervaring hebben in re-integratie. Vergelijk verschillende aanbieders en lees recensies of vraag naar ervaringen binnen je netwerk. 

3. Controleer certificeringen en kwaliteit 

Een arbodienst moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en certificeringen, zoals de ISO-normen. Zorg ervoor dat de arbodienst deze kan tonen en up-to-date is met relevante wet- en regelgeving. 

4. Let op kosten en contractvoorwaarden 

Hoewel kosten niet het enige aspect zijn waarop je een keuze moet baseren, is het wel belangrijk om duidelijkheid te krijgen over de prijsstructuur. Let ook op de lengte van het contract en de voorwaarden voor opzegging. 

5. Persoonlijk contact en aanspreekpunten 

Goede communicatie is van groot belang. Zorg ervoor dat er duidelijke aanspreekpunten zijn en dat de arbodienst bereikbaar is voor vragen en overleg. Een goede arbodienst is proactief en goed bereikbaar, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. 

Conclusie 

Het kiezen van de juiste arbodienst is geen gemakkelijke taak, maar het is een cruciale stap in het efficiënt en effectief managen van ziekteverzuim. Door deze vijf tips in acht te nemen, vergroot je de kans op een succesvolle samenwerking met een arbodienst die bij jouw organisatie past. 

Arbowisselweken 

Nu is de beste tijd om te overwegen om van arbodienst over te stappen, vaak werken arbodiensten met een opzegtermijn van drie maanden. Zorg dus dat je op tijd een opzegging stuurt om te profiteren van deze vijf tips.  

Crowe Vitaal is sinds 2023 de arbodienst van Crowe Foederer. Crowe Vitaal is een volledig gecertificeerde arbodienst met een goede balans tussen persoonlijk contact en uitgebreide expertise. Voor meer informatie of het maken van een vrijblijvende afspraak kijk op Crowe Vitaal.